Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet po praktike2222.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
508.02 Кб
Скачать

4. Ливарний цех

4.1 Основні способи одержання виливків

Для отримання виливків застосовують наступні способи:

  • литво в піщано-глинисті форми;

  • литво у металеві форми (кокіль);

  • литво по моделях, що виплавляються;

  • литво по моделях, що випалюються;

  • литво в оболонкові форми;

  • відцентрове литво;

  • литво під тиском;

  • рідке штампування;

Рисунок 4.1 - Індукційна піч місткістю 60 кг:

1 - каркас; 2 - черенева плита (азбоцементні плити); 3 - індуктор; 4 - ізоляційний шар; 5 - тигель; 6 - абоцементная плита; 7 - зливна шкарпетка; 8 - комір; 9 - гнучкий токопровод; 10 - дерев'яні бруси.

Рисунок 4.2 - Індукційна піч місткістю 8 т :

1 - індуктор; 2 - тигель; 3 - черенева плита; 4 - знімне зведення; 5 - зливний IHKOK; 6 - сталевий кожух; 7 - вісь повороту; 8 - магнітопровід з трансфор-маторної сталі

Рисунок 4.3 - Елементи ливникової системи:

1 – ливникова чаша; 2 – стояк; 3 – шлаковловлювач; 4 – живильник.

4.2 Формувальні суміші

Формувальна суміш— суміш піщано-глинистих і високовогнетривких матеріалів (шамот, азбест тощо) зі сполучниками, що використовується для виготовлення разових і напівпостійних ливарних форм.

За способом одержання формувальні суміші поділяють на:

  • природні;

  • синтетичні.

Розрізняють формувальні суміші для:

  • чавунного лиття;

  • сталевого лиття;

  • кольорового лиття.

Також суміш поділяють на: лицювальну, наповнюючу, єдину; для вогких, сухих, хімічно твердіючих і таких, що підсушуються, форм. Хімічно твердіючі суміші поділяються на ті, що твердіють під впливом вуглекислого газу, та ті, що самотвердіють.

4.3 Припили і фарби

Кам’яновугільний пил, графіт, деревинне вугілля наносять на форми для чавунного лиття у вигляді шару (припилу). З маршаліту, магнезиту і цирконію виготовляють вогнестійкі фарби, які тонким шаром наносяться на поверхню форми для стального лиття.

4.4 Ливарне технологічне оснащення

Виготовлення разових піщано-глинистих, піщано-смільних і інших ливарних форм роблять із застосуванням різноманітних пристосувань і інструменту.

Модельним комплектом називають частину ливарного оснащення, представляючу сукупність технологічних пристосувань, необхідних для отримання у формі робочої порожнини. Комплект складається з наступних основних елементів: моделей відливання, моделей елементів системи ливника, модельних плит, стержневих ящиків. В окремих випадках в модельний комплект входять формувальні шаблони, скребкові шаблони, кондуктори для зачистки стержнів, контрольні шаблони - пристосування для контролю розмірів робочої порожнини форм і розмірів стержнів.

Для плавлення чавуну в ливарних цехах найчастіше використовують вагранки. Вагранка - це шахтна піч, викладена шамотною цеглою у стальному корпусі.

Сталь для лиття плавлять у кисневих конверторах, мартенівських або електропечах.

Мідні сплави для лиття розплавляють у дугових електропечах, індукційних печах із стальним осердям, а також у полум’яних печах.

Для розплавлення алюмінієвих і магнієвих сплавів використовують ванні електропечі, горни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]