Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet po praktike2222.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
508.02 Кб
Скачать

4.5 Формування

Процес виготовлення форми називається формуванням. Розрізняють формування ручне і машинне. Ручне формування трудомістке і вимагає багато часу. До того ж, під час виготовлення форми дуже часто виникають дефекти, тоді форму руйнують і виготовляють знову. Більше 90% разових форм виготовляють машинним формуванням.

При машинному формуванні процеси наповнення та ущільнення формової суміші, виймання моделі з форми механізовано. Машинне формування застосовують у серійному і масовому виробництвах. Воно забезпечує кращу якість відливка, поліпшення умов праці, підвищення продуктивності, не вимагає високої кваліфікації робітників. Для машинного формування використовують пресові, струшувальні, піскометальні, комбіновані машини.

Виготовляють разові форми з двох (іноді більше) частин. Спочатку виробляють нижню півформу, потім верхню, а далі їх складають. Перед складанням внутрішні поверхні півформ очищають від випадкових частинок формової суміші стисненим повітрям (обдувають) і, якщо у відливку має бути отвір, вставляють стрижень. Далі верхню півформу накладають на нижню. Положення опок у процесі складання форми фіксується штирями. Форма готова до заливання.

4.6 Основні способи виготовлення стрижнів

Процес виготовлення стрижнів включає наступні операції: формовкасирого стрижня, сушіння, обробку і фарбування сухого стрижня. Якщо стриженьскладається з двох або кількох частин, то після сушіння їх склеюють.

При виготовленні стержнів вручну в рознімної стрижневий ящику роздільно набивають половини стрижневого ящика .Поверхніроз'єму змащують клеєм і обидві половини ящиків з'єднують один з одним іметалевою голкою роблять вентиляційний канал. Потім стриженьвидаляють з стрижневого скриньки, встановлюють на сушильну плиту і відправляють у сушильну піч.

При виготовленні стержнів на пескодувних машинах стрижневасуміш із бункера періодично надходить в пескодувний резервуар.

Стисле повітря з ресивера через швидкодіючий клапан заповнює резервуар і через отвори надходить в гільзу, в якій різкопідвищується тиск і стрижнева суміш виштовхується через сопло впорожнину стрижневого скриньки. Для випуску повітря в надувний плиті тастрижневий ящику передбачені венти. Ці машини забезпечуютьвисока якість стрижнів і володіють високою продуктивністю.

Виготовлення стрижнів в нагрівається оснащенні полягає внаступному. На позиції нагріті до температури 200-300 ° С половинки стрижневого ящика і прийде збирають. З пескодувного резервуара стрижнева суміш із синтетичною смолою вдувається в стрижневий ящик.

Сполучне при нагріванні отверждается, забезпечуючи міцність стрижня. Після нетривалої витримки (15-120 с) спустошник витягують і пневматичним циліндром відводять одну з половин ящика. Після цього друга половина скриньки повертається на 90 °, і виштовхувачі стрижень видаляється з стрижневого ящика. Стержні, отриманів цей спосіб, мають високу міцність, точність розмірів, газопроникність. Цим способом стрижні виготовляють нависокопродуктивних автоматичних машинах.

Виготовлення стрижнів з жідкостекольних сумішей полягає в хімічному затвердінні рідкого скла шляхом продувки стрижня вуглекислим газом.

Виготовлений стрижень викладають на плиту і накривають ковпаком. За допомогою гумових ущільнювачів, штирів і клинів плита і ковпак щільно з'єднуються. Стержень продувається вуглекислим газом підтиском 0,1-0,3 МПа протягом 1-10 хв. Після продувки стрижні обробляють і фарбують самовисихающими фарбами. Цим способом виготовляють середні і великі за масою стрижні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]