Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко 1- 50.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.37 Кб
Скачать

38. Організація обліку доходів і результатів діяльності підприємства

Необхідність безперервного зростання прибутків підприєм­ства, виявлення резервів збільшення доходів потребують своєчас­ної, повної та специфічної інформації, формування якої забезпе­чує підсистема обліку доходів і фінансових результатів.

Об'єктами організації обліку доходів та обліково-економіч­ними завданнями, розв'язання яких забезпечує підсистема, є:

- облік доходів за видами діяльності підприємства;

- облік доходів за структурними підрозділами;

- облік доходів за видами продукції (робіт, послуг);

- формування фінансових результатів діяльності підприєм­ства.

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку ін­формації про доходи регламентуються П(С) БО 3 «Звіт про фінан­сові результати» та П(С)БО 15 «Дохід». На їх основі кожним підприємством розробляються внутрішні нормативні документи: робоча інструкція з обліку доходів від реалізації продукції (робіт, послуг); інструкція з обліку інших операційних доходів; фінансо­вих доходів; інших доходів та надзвичайних доходів; робоча ін­струкція з обліку доходів майбутніх періодів; інструкція з обліку та порядку формування фінансових результатів.

У наказі про облікову політику підприємство розкриває склад доходів кожної групи, який наводить його у примітках до фінансо­вої звітності, на основі групування доходів розробляють робочий план рахунків. До кожного субрахунку обліку доходів від реалі­зації (субрахунки 701 «Дохід від реалізації готової продукції», 702 «Дохід від реалізації товарів», 703 «Дохід від реалізації робіт і по­слуг») аналітичні рахунки відкривають за напрямками, обраними підприємством для обліку доходів від реалізації (видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг). До рахунку 71 «Інший операцій­ний дохід» аналітичні рахунки відкривають за видами певних до­ходів, наприклад, до субрахунку 711 «Дохід від реалізації інозем­ної валюти» аналітичні рахунки відкривають за видами валюти; до субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» - за видами (групами) оборотних активів, тощо. До рахунку 72 «До­хід від участі в капіталі» доцільно відкрити рахунки аналітичного обліку доходів від участі в капіталі у розрізі об'єктів інвестування

(підприємств і організацій); до рахунку 73 «Інші фінансові доходи» аналітичні рахунки відкривають за контрагентами та термінами одержання доходів (табл. 10.10).

Організація обліку доходів і результатів фінансово-господар­ської діяльності включає: розробку системи оперативного обліку доходів і результатів господарювання як у цілому по підприємству, так і у розрізі структурних підрозділів, видів діяльності та видів прибутків (збитків); розробку методики і техніки синтетичного й аналітичного обліку доходів, результатів та прибутків (збитків); вибір регістрів аналітичного і синтетичного обліку доходів і фінан­сових результатів; розробка порядку розподілу прибутку.

Для організації обліку доходів від реалізації продукції (робіт, послуг) необхідно: визначити спосіб передавання відділом збуту до бухгалтерії планів реалізації, місячних графіків відвантаження продукції, нарядів і рознарядок реалізації, договорів з покупцями та інших документів, що є підставою для відпуску продукції покупцям; вибрати первинні документи на відпуск продукції, надання послуг, виконання робіт {товарно-тран­спортна накладна, накладна на відпуск (внутрішнє переміщен­ня) матеріалів, акт виконаних робіт, наданих послуг) і докумен­тів, що є обов'язковими додатками до них (технічні паспорти, специфікації, сертифікати, свідоцтва про якість); встановити порядок оформлення документів на відвантаження продукції, надання послуг та виконання робіт; розробити методику і тех­ніку аналітичного і синтетичного обліку доходів; вибрати регі­стри обліку.

У проекті організації обліку встановлюється порядок переда­вання комірниками і експедиторами до бухгалтерії документів на продукцію, що була відвантажена; методика і техніка обробки до­кументів у бухгалтерії; методика і техніка складання платіжних вимог-доручень та порядок передавання їх покупцям і замовни­кам.

Для своєчасного відображення в обліку доходів від реалізації продукції та прискорення одержання виручки документи про від­вантаження продукції повинні передаватись до бухгалтерії що­денно, а при цілодобовому відвантаженні продукції - по закінчен­ні кожної зміни під підпис особи, що їх одержує. Для своєчасного виконання облікових робіт розробляють графіки приймання-здавання документів та їх подальшої обробки.

Для розробки методики і техніки обліку доходів від реалізації продукції (робіт, послуг) необхідно вибрати носії первинної вхідної, первинної постійної та вихідної інформації, а також систему об­робки показників. Первинними носіями вхідної інформації є накази-накладні, товарно-транспортні накладні, якими оформлюють відвантаження готової продукції. При використанні комп'ютерної техніки показники документів переносяться на електронні носії інформації, які формуються за видами продукції, покупцями та ре­гіонами. Система обробки показників залежить від форми обліку підприємства та наявної комп'ютерної техніки.

Вихідна інформація може бути представлена на різноманітних за формою та способом складання носіях інформації. Для обліку доходів слід обирати оптимальну кількість раціонально побудова­них носіїв: відомостей (при журнальній формі обліку) та електро­нних носіїв при застосуванні комп'ютерної техніки.

Незалежно від форми обліку відомості аналітичного обліку від­кривають за видами доходів, центрами відповідальності та вида­ми (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, за регіонами збуту та іншими напрямками, визначеними підприємством. Відомості обліку заповнюють на основі первинної документації з обліку від­вантаження продукції, виконання робіт або надання послуг (то­варно-транспортна накладна, накладна на відпуск (внутрішнє пе­реміщення) матеріалів, акти виконаних робіт, рахунки-фактури, квитанції, тощо).

Аналітичний облік фінансових результатів необхідно орга­нізувати за видами діяльності підприємства, структурними під­розділами, видами (групами) продукції, робіт, послуг, що є предме­том його діяльності.

Результати фінансово-господарської діяльності підприємства залежать від підсумків господарювання кожного структурного підрозділу, тому аналітичний облік фінансових результатів необ­хідно організувати у розрізі кожного цеху, відділу, дільниці. Це до­зволить оперативно встановлювати участь кожного з них у форму­ванні фінансових результатів підприємства та управляти їхньою діяльністю.

Облік збитків, втрат та інших непродуктивних витрат органі­зується апаратом бухгалтерії у процесі приймання та обробки пер­винної документації. Кожному з бухгалтерів доручають здійснюва­ти оперативний облік збитків за тією дільницею обліку, по якій він веде бухгалтерський облік та закріпленому за ним структурному підрозділу. Наприклад, облік штрафів, пені, що нараховують при придбанні виробничих запасів, доручають старшому бухгалтеру матеріального сектору бухгалтерії; облік цілодобових або позмін­них простоїв обладнання веде бухгалтер з обліку основних засобів, а простоїв працівників - бухгалтер з обліку праці та її оплати; облік браку та втрат від нього покладається на бухгалтера сектору облі­ку витрат виробництва, тощо. Обов'язки з обліку збитків та втрат закріплюються наказом по підприємству, зазначаються у посадо­вих інструкціях на основі схеми обліку непродуктивних затрат і втрат (табл. 10.12).

У терміни, встановлені наказом по підприємству, узагальнену інформацію передають певним структурам управління, які вжива­ють заходи, спрямовані на усунення непродуктивних втрат і ви­трат.

Доходи і прибутки (збитки) обліковують на підприємстві у від­повідності із формою обліку. При журнальній формі обліку для уза­гальнення інформації про доходи підприємства використовують Журнал 6 «Облік доходів та результатів діяльності». Його заповню­ють за показниками як первинних документів, так і зведених відо­мостей обліку доходів за їх видами і структурними підрозділами. У першому розділі журналу наводяться доходи за їх видами у корес­понденції з рахунками обліку джерел доходів та визначаються фі­нансові результати звітного періоду. У другому розділі наводяться аналітичні показники, що характеризують окремі види доходів як за звітний місяць, так і наростаючим підсумком з початку звітного року.