Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визиренко 1- 50.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.37 Кб
Скачать

3.Принципи організації обліку.

Принципи організації обліку:

  • Цілісності (відповідно до цього принципу облікової політики, показники повинні бути єдиною системою взаємозв’язаних елементів, що гармонізують між собою та взаємозумовлюють одне одного. Ця система завдається потребами управління)

  • Реєстрації ( усі господарські операції фіксуються в первинних документах)

  • Ідентифікації (господарські операції необхідно віднести до певного звітного періоду)

  • Контролю (достовірність облікової інформації)

  • Несуперечності (система обліку не може містити норми, що суперечать між собою)

Принцип несуперечності є практичним і керівництвом для кожного бухгалтера при роботі з нормативними документами. З нього витікають такі правила:

  • якщо два нормативних документи містять норми, виключають одне одного, то діє норма документа, виданого вищестоящим органом;

  • якщо нормативні документи видані тим самим органом, то діючого визнається норма останнього за часом видання документа;

  • якщо у тому самому документі зустрічаються норми, що суперечать між собою, то діє норма, яка містить більш конкретні (спеціальні) положення.

  • Зрозумілості (облікова інформація, має бути простою та доступною для сприйняття користувачем)

  • Інтерпретації ( необхідно забезпечити доступність та зрозумілість інформації як для бухгалтера так і для інших користувачів, щоб її аналіз тлумачення дозволяли прийняти дієві управлінські рішення.)

  • Всебічності (при побудові обліку необхідно врахувати усі внутрішні зв’язки і відносини, що існують у кожній господарській системі)

  • Субординація (обліковий процес потрібно будувати із врахуванням ієрархії організованої і технологічної структури підприємства)

  • Динамічності (необхідно забезпечувати адекватність обліку організаційно-технічному оснащенню підприємства)

4. Методи (прийоми) організації обліку.

У процесі організації обліку необхідно використовувати системний підхід у реалізації різних проектних рішень, принципи планування і проектування; методи експертних оцінок і порівняння; різні символи, коди і шифри; моделювання; графічні методи; діаграми; формули; сітьові методи.

Моделювання є одним із найдавніших прийомів організації обліку. У бух. обліку використовують: моделі облікового процесу та моделі апарату бухгалтерії, які включають інформаційне, організаційне, технічне, нормативно-правове та математичне забезпечення, необхідне для їх функціонування.

При моделюванні облікового процесу застосовують економіко-математичні, імітаційні, статистичні, динамічні моделі, тощо. Їх розробляють у формі матриць або математичних формул.

Моделювання облікової процедури є одним із засобів відображення господарських операцій. Така модель є системою первинної документації (вхідна інформація), облікових регістрів (згрупована інформація) та звітності (вихідна інформація)

При побудові моделі облікового процесу вирішальне значення належить моделям вхідної та вихідної інформації.

При побудові цих моделей необхідно забезпечити:

  • Раціональне розташування реквізитів у первинних документах, облікових регістрах і формах звітності;

  • Оптимальне співвідношення між регістрами

  • Ефективне поєднання хронологічного і систематичного записів показників систематичного і аналітичного обліку.

  • Максимально можливе скорочення шляху проходження інформації від моменту її вмнмкнення до узагальнення у формі звітності.

Моделювання облікового процесу дозволяє:

  • Виділити показники, які є у кожному елементі

  • Включити у модель лише ті реквізити, які необхідні для наступної обробки та аналізу інформації

  • Оптимізувати амортизацію облікових задач та їх реалізацію облікових задач та їх реалізацію за допомогою комп’ютерної техніки.

Об’єктами моделювання облікового процесу є:

  • Галузі економічної діяльності та галузі промисловості зокрема

  • Технологічні процеси

Однією із форм реалізації моделі системи бух. обліку є проект організації обліку (сукупність проектних рішень з кожної підсистеми обліку).

Проект організації обліку – це інструктивно-методичний документ, у якому висвітлюються порядок і технологічне ведення бух. обліку.

Проект організації обліку складається на основі діючих і обов’язкових нормативних документів із урахуванням особливостей підприємства, організаційно-технічних умов і потреб управління.

Проект складається із кількох розділів: загального розділу і проектів з кожної підсистеми одліку (облік необоротних активів, облік оборотних активів, облік витрат, доходів, тощо.)

Проект кожної підсистеми обліку складається з 3х частин:

  • Загальна частина – викладаються питання, що характеризують підсистему у цілому, її завдання, специфічні особливості.

  • Викладається технологія інтегрованої системи обробки облікової інформації : носії первинної та вихідної інформації, методи, способи і прийоми облікової роботи, методика і техніка контролю, технічні засоби обліку та порядок складання звітності.

  • Висвітлюються питання організації праці апарату бухгалтерії (положення про сектор, обсяги та склад облікової роботи, графіки облікової роботи та посадові інструкції).

Процес проектування складається із наступних етапів робіт: обстеження існуючої системи організації обліку -  розробка технічного процесу  аналіз одержаних результатів  розробка технічного завдання  впровадження розробленого проекту.

Крім проекту у сучасних умовах пропонується розробляти план організації обліку – це заздалегідь розроблена система облікової роботи, що визначає порядок і терміни виконання робіт. Складається з таких елементів: план документації і документообігу; план інвентаризації; план рахунків і їх кореспонденції; план звітності; план технічного оформлення обліку; план організації праці апарату бухгалтерії.

У плані документації указується перелік документів, як уніфікованих, так і тих що розробляються підприємством самостійно для обліку господарських операцій і складається розрахунок потреби у бланках певного виду документів.; до нього додають графіки руху документів.

У плані інвентаризації визначають порядок, форми і терміни проведення планових (обов’язкових) і позапланових інвентаризацій.

У плані звітності указуються: перелік форми звітності; звітний період, за який складається я та або інша форма звітності; терміни представлення кожної з них; найменування і адреси організацій і установ, а також прізвища посадових осіб, що є одержувачами звітів; способи представлення звітів (електор. поштою, телефоном, факсом, тощо) і прізвища виконавців з детальним значенням переліку та складу виконаних ними робіт.

План звітності складається з двох частин:

  • Розробляється для звітності, що представляється зовнішнім користувачем.

  • Розробляються для внутрішньої звітності, окремо для звітності, що надходить з окремих підрозділів підприємства та звітності, що надходить з окремих підрозділів підприємства та звітності, що складається бухгалтерією для управління.

У плані технічного оформлення обліку детально характеризується форма обліку підприємства, указується склад організаційно – технічних засобів техніки і програмних продуктів, які використовуються при веденні обліку.

У плані організації праці розкривається структура апарату бухгалтерії і її штат, посадова характеристика кожного працівника, намічаються заходи щодо підвищення їх кваліфікації, складаються графіки облікових робіт.

Раціональна організація обліку передбачає використання графіків.

Графік це систематизований перелік облікових робіт, у якому зазначають її виконавців та терміни виконання.

Графіки бувають різних видів:

  • За зовнішнім виглядом графіки бувають: текстові, символьні, табличні, сітьові, матричні, лінійні, комбіновані

  • За призначенням – графіки, що регламентують: а) роботу апарату бухгалтерії – графіки облікових робіт; б) документообіг – графіки руху документів.

  • За термінами виділяють постійні і разові графіки

Графіки призначені для визначення оптимального шляху руху документів, часу виконання кожного виду робіт та їх виконавців.