Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАТВЕРДЖЕНО.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
69.39 Кб
Скачать

3 Структура зовнішньоторговельного контракту

3.1 Назва договору

У назві указується вид контракту (купівлі-продажу, лізингу, оренди, постачання устаткування, бартеру і т.д.) указується номер, дата і місце підписання.

3.2 Преамбула

Преамбула передує тексту контракту. Нижче, справа, пишеться дата, а ліворуч указується місце укладання контракту. Далі в преамбулі чітко указуються фірмові найменування сторін, тобто ті найменування, під якими вони зареєстровані у своїй країні і місцезнаходження контрагентів (назва країни і міста). У преамбулі також дається визначення сторін як контрагентів. Наприклад "Продавець" і "Покупець", "Замовник" і ''Постачальник". Спочатку визначається, яка зі сторін є "Продавцем", а потім - яка "Покупцем".

Приклад преамбули:

м. Запоріжжя 1 червня 2008 р.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Экспорттехника Лтд» м. Запоріжжя Україна, іменоване надалі "Продавець", з однієї сторони і фірма «Nipponpump» Токіо, Японія, іменована надалі "Покупець", з іншого боку, уклали даний контракт про те, що Продавець продає Покупцю на умовах, перерахованих нижче, наступний товар: ...

Іноді в преамбулі дається посилання на попередні документи, наприклад, у преамбулі перед словами "уклали даний контракт" може бути написано: "на виконання угоди про наміри від 11 січня 2008 р.", або "у рахунок протоколу № 1 від 10 січня 2008 р."

3.3 Предмет контракту

Преамбулу продовжує опис предмета контракту, встановлюється його точне найменування, характеристика, модель, сорт і т.д. Наприклад, цей пункт може виглядати так:

"Насосні агрегати К 100-80-160".

Якщо товар вимагає більш докладної характеристики або асортимент товару широкий по найменуванням і кількості, то все це вказується в додатку до договору (специфікації), що є невід'ємною частиною контракту, про що робиться відповідна обмовка в тексті контракту.

У відповідності зі ст. 17 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» предметом зовнішньоекономічні операції не можуть бути:

1) будь-які товари, у відношенні яких заздалегідь відомо, що вони можуть заподіяти шкоду здоров'ю чи являти загрозу для життя населення і тваринного світу, чи привести до погіршення стану навколишнього природного середовища (при імпорті /транзиті);

2) продукція і послуги, що містять у собі пропаганду ідей війни, расизму і расової дискримінації, геноциду і т.п., що суперечать відповідним нормам Конституції України (при імпорті);

3) предмети, що складають національну історичну чи культурну спадщину українського народу, обумовлену законодавством України (при експорті);

4) товари, експорт і імпорт яких здійснюється з порушенням прав інтелектуальної власності.

Конкретний перелік товарів, що не можуть бути предметом зовнішньоекономічного договору (контракту), установлюються Верховною Радою України.

Деяка специфіка існує у визначенні предмета бартерного договору і контракту на постачання давальницької сировини - відповідно вказується точне найменування, (марка, сорт) зустрічних постачань і назва товару, що є кінцевою метою переробки давальницької сировини.