Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
86.42 Кб
Скачать

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1 В разі поломки верстата, відмови в роботі пуль та управління шліфувальник повинен відключити верстат і повідомити про це майстрові.

4.2 В разі загоряння дрантя, устаткування або виникнення пожежі необхідно негайно відключити верстат, повідомити про той, що стався іншим працівникам цеху і приступити до ліквідації вогнища загоряння.

4.3 В разі появи аварійної ситуації, небезпеці для свого здоров 'я або здоров 'я навколишніх людей слід відключити верстат, покинути небезпечну зону і повідомити про небезпеку безпосередньому керівникові.

4.4Вимоги безпеки після закінчення роботи Після закінчення роботи шліфувальник зобов'язаний: вимкнути верстат і електродвигун; привести в порядок робоче місце; Прибрати з верстата стружку і металевий пил; очистити верстат від грязі; Акуратно скласти заготовки і інструмент на відведене місце;

5. Вимоги безпеки після закінчення роботи Після закінчення роботи шліфувальник зобов'язаний: вимкнути верстат і електродвигун; привести в порядок робоче місце; прибрати з верстата стружку і металевий пил; очистити верстат від грязі; акуратно

скласти заготовки і інструмент на відведене місце;

КОНСТРУКТОРСЬКИЙ РОЗДІЛ

Вигляд абразивної обробки матеріалів із застосуванням хонінгувальних голівок (хонов) називається хонінгуванням. Хонінгування (від англ. honing, від hone - хонінгувати, буквально - гострити) в основному застосовується для обробки циліндрових отворів із здобуттям шорсткості поверхні до Ra = 0,06.0,10 мкм і 3.6 квалітетів діаметральної точності.

Пристрій складається з штовхача 1,який входить в основу 2. На штовхачі 1 закріплені два ролика 7 між якими встановлена втулка 8.Ролики 7 в свою чергу разом із штовхачем 1 ходять вздовж планки З.На планці закріплено вісім алмазних брусків 10, які хонінгують отвори,а також вісім штифтів М.Планка 3 складається з двох частин, які скріплюються чотирма гайками 9.Для того щоб штовхачі не міг вільно рухатись на основі 2 зроблений отвори в який вставляється штифт 15, я кий фіксує штовхачі. На кінці штовхача 1 розташована пружина 6,яка упирається в фланець 4 и гайка 11 яка закручується по різьбі. Фланець 4 кріпиться чотирма гвинтами до кришки 5. Ця хонінгувальна головка може хонінгувати отвори з діаметром від 90 до 120.

При роботі хонінгувальної голівки залежно від величини Р бруски підтискаються до оброблюваної поверхні з певним зусиллям і відбувається те, що зрізає металу поверхні отвору у вигляді мікро стружки. У зону обробки рясно подається ОР. Хонінгування забезпечує циліндричність отвори, усуває його конуса образність, хвилястість поверхні і овальність без зміни положення осі. При роботі голівка пов'язана з шпинделем хонінгувального верстата через стебло шарніром так, що вона може само установча по оброблюваній поверхні. Поєднання обертального і назад поступального рухи голівки визначає типову сітку слідів обробки у вигляді пересічних гвинтових ліній. Кут нахилу траєкторії руху зерна є одним з основних параметрів.

Змінюючи кут сітки рісок, можна управляти процесом хонінгування: змінювати інтенсивність знімання металу і виправлення вихідних погрішностей геометричної форми оброблюваного отвору, і формувати шорсткість поверхні певної структури. Хонінгування застосовується в основному як остаточна операція обробки високоточних отворів в деталях і є ефективнішою, ніж притирання і полірування абразивними пастами і суспензіями. Як правило, хонінгування виробляють після операцій шліфування, розточування. Прийнято вважати, що під операцію хонінгування залишають пріпуськ від 0,01 до 0,2 мм залежно від діаметру отвору і способу попередньої обробки. У певних випадках хонінгування застосовують як обробну операцію по отворах, поверхня яких загартована з високою мірою твердості.

Хонінгування отримало широке поширення в різних галузях машинобудування при обробці гільз і блоків циліндрів двигунів, шатунів, отворів в маточинах зубчастих коліс, циліндрів насосів нафтовидобування, циліндрів гідросистем і амортизаторів, деталей паливної апаратури, труб великих довжин і діаметрів, труб спецвиробів і ін. Діамантове хонінгування отворів має особливості, визначені не лише використовуваними брусками,

конструктивними особливостями хонінговальних голівок, але і режимами обробки, що призначаються. Для інтенсифікації процесу використовують ряд удосконалень.

Тут слід зазначити процес хонінгування з додатковим осьовим осцилюючим рухом брусків. Накладення додаткових осьових коливань надає позитивний вплив на процес діамантового хонінгування.

При осцилюванні брусків діамантові зерна, розташовані на його поверхні, з конструктивними особливостями хонінговальних голівок, але і режимами обробки, що призначаються. Для інтенсифікації процесу використовують ряд удосконалень.

Тут слід зазначити процес хонінгування з додатковим осьовим осцилюючим рухом брусків. Накладення додаткових осьових коливань надає позитивний вплив на процес діамантового хонінгування. При осцилюванні брусків діамантові зерна, розташовані на його поверхні, з більшою частотою міняють напрям руху, що зменшує довжину стружки, що знімається, і покращує підведення СОЖ в зону різання, підвищується інтенсивність знімання металу, знижується температура оброблюваноїповерхні.

При такій кінематиці хонінгування утворюється растрова траєкторія руху зерен, створюючих при правильному підборі параметрів рівномірну густу сітку слідів обробки. При таких сітках жодне із зерен не переміщається по траєкторії іншого зерна, що забезпечує інтенсивне використання ріжучої здатності хонінговальних брусків, дає утворення дрібної стружки, що легко видаляється із зони різання.

В результаті істотно зростае продуктивність металос*єма і точність геометричної форм оброблених отворів.