Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
язичники.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
516.61 Кб
Скачать

Язичницька символіка

З найдавніших часів людина, охороняючи себе від злих сил, покривал одяг і житло зображеннями-оберегами, сплітаючи охоронну символіку в єдиний образ світобудови. Саме такими є головні убори давньоруських княгинь часів двовірства і зображення на фасадах російських хат, що збереглися на Півночі до нашого часу

Головний убір княгині символізував небо і увінчувався діадемою із зображенням найголовніших небесних сил, у центрі знаходився Дажбог або Христос (в залежності від того, язичницьким чи християнським був весь убір. Чоло княгині прикрашали скроневі кільця, що означають рух сонця по небу. Вниз від вінця спускалися ланцюга - рясни, що символізують повітряний простір. Вони покривалися зображеннями або струменів дощу, або птахів, або насіння, що падають з неба. До ряснах привішували колти (підвіски) із зображенням русалок, крилатих вил, зрошують поля. Ці колти знаходилися на одному рівні з намистами, зображали розпустилися паростки. На жіночих браслетах, як правило, були представлені картини русалій. Нарешті, на шию одягали довгий ланцюг з двома головами ящера, скріпленими кільцем, що символізує сонце. Так в жіночому костюмі була відображена вся картина світобудови - небо, земля і підземний світ .

На фасаді російської хати зображувалися небеса і хід сонця. Небо уявлялося двошаровим, що складався з тверді і сльоти. Хлябі зображувалися хвилястими лініями. На тверді, що розташовувалася нижче сльот, було показано положення сонця в трьох позиціях - вранці, опівдні і ввечері, щоб підкреслити, що воно рухається нижче сльот, зображення світила поміщали на дерев'яних рушниках, що спускалися з даху. Особливо багато прикрашалося візерунком центральне рушник, що символізує опівдні, - там яскраво світить сонце іноді зображувалося кілька разів. На центральному рушник часто поміщали громовий знак (коло, розділений на 6 секторів) - символ Рода або Перуна, оберегавшим будинок від попадання в нього блискавки.

Незмінність язичницької символіки протягом багатьох століть, говорить про те, що російський народ, будучи хрещеним, довго зберігав багато рис споконвічній релігії, які стосувалися повсякденного життя людини. Поступово міфи і значення символів стали забуватися, проте осколки язичництва дійшли до наших днів у народних повір'ях, звичаях і традиціях.

Коловрат (або свастика) —символ Сонця, удачі, щастя і творення. Свастика знаходить свою

форму з найглобальнішої й вражаючої для людини субстанції — космічної, копіюючи профіль галактик

(наша галактика названа сват), комет і траєкторію руху полярного сузір'я — Малої Ведмедиці. Свастика відображає головний вид руху у Всесвіті — обертальний з його похідної — поступальної і здатної символізувати будь-які філософські категорії. Тому у слов'ян застосовувалися як мінімум 144 різновиди свастики.

Ось деякі з них із наступним коротким описом (і декілька несвастичних слов'янських символів, які також є оберегами).

Сварожич — символ небесної сили бога Сварога, який зберігає в первозданному вигляді все різноманіття форм життя у Всесвіті.

Родимич —символ вселенської сили Рода-породителя, який зберігає у Всесвіті в первісному вигляді закон спадковості пізнання мудрості Роду, від предків до нащадків. Символ-оберіг, який надійно зберігає родову пам'ять з покоління в покоління.

Одолян-трава — цей символ був головним оберегом для захисту від різних хвороб. У народі вважалося, що хвороби на людину насилають злі сили, а подвійний вогнянний знак здатний спалити будь–яку хворобу, очистити тіло і душу.

Квітка папороті — вогняний символ чистоти Духа, має потужні цілющі сили. У народі його називають «перунів цвіт». Вважається, що він здатний відкривати приховані в землі скарби, виконувати бажання. Насправді він дає людині можливість розкрити духовні сили.

Колядник — символ бога Коляди, який здійснює на землі Оновлення та зміни на краще; це символ перемоги світла над емрявою і світлого дня над ніччю. Крім того, Колядник застосовувався як чоловічий оберіг, що дає мужам сили у творчій праці і в битві з лютим ворогом.

Хрест Лади — символ любові, гармонії і щастя в сім'ї, у народі його називали «ладинець». Як оберіг його носили в основному дівчата, щоб мати захист від «дурного ока».

Валькірія — стародавній оберіг, який охороняє мудрість, справедливість, благородство і честь. Цей знак особливо шанований у воїнів, які захищають рідну землю, свій старовинний рід і віру.

Дажбог — бог літнього сонця, творець земного буття, батько людського щастя, блага, добра, любові, багатства.Тож символ Дажбога подарує це саме людське щастя.

Хрест Сварога (Алатир) один з найпотужніших символів-оберегів. Сварог — бог ковальства і шлюбу, творець Всесвіту і перших людей, покровитель сім’ї.

Квадрат Сварога надасть допомогу у створенні сім’ї, продовженні роду. Також надасть власнику натхнення, допоможе в реалізації творчих задумів.

Цур — пращур. Цур є сторожем родових звичаїв, богом «межевого вогню» — він пильнує майно і власність роду й родини.

Мокоша — у давні часи вона була богинею долі, землеробства, родючості й достатку. Покровителька жіноцтва, пологів, захисниця породіль. За переказами, саме Мокоша пряде «нитку життя».

Зоря — символ Космічного закону кругообігу, психічного захисту людини. Взагалі, один з найсильніших символів-оберегів.

Рисич — зображується на стінах капищ і святилищ, на вівтарних і жертовних каменях і на всіх інших будівлях, оскільки має найбільшу захисну силу від зла, темряви і неуцтва.

Солард — символ вогнянного оновлення. Цей символ застосовували молоді люди, які вступили до сімейного союзу і які очікують появи здорового потомства. На весілля нареченій дарували прикраси з Колардом та Солардом.

Колард — символ величі, родючості матері-землі, що одержує світло, теплоту і любов від Ярила сонця; символ вогню, який дає достаток і процвітання родинам, які є творцями для нащадків.

Сонячний хрест — символ духовної сили Ярила-сонця і процвітання роду. Застосовувався як натільний оберіг.

Небесний хрест — символ небесної духовної сили і сили родової єдності. Застосовувався як натільний оберіг,який охороняє того, хто його носить, даруючи йому допомогу всіх предків його роду і допомогу «роду небесного». 􀁘

Радинець — небесний оберіг немовлят. Зображується на люльках і колисках, використовується у вишивці їх одягу. Він дає їм радість та умиротворення, захищаючи від хвороб та злих сил.

Славець — небесний образ, що допомагає жінкам народити здорових і міцних дітей. Тому всі дівчата та жінк застосовують Славець у вишивках на своєму одязі.

Всеславець — вогненний обережний знак, який охороняє сімейні союзи від гарячих суперечок і розбіжностей, старовинні роди — від сварок і міжусобиць, житниці і житла — від пожеж.

Огневиця — вогняний обереговий знак, через який небесна Богородиця дарує заміжнім жінкам всіляку допомогу і захист від темних сил.

Духобор — слов’янський релігіозний символ першопочаткового внутрішнього «вогню життя», який винищує всі хвороби тілесні і хвороби духу і душі.

Дхата — вогненний божий знак, що означає внутрішнє і зовнішнє улаштування людини. Він позначає чотири осно-вні складові, котрі даровані бо-гами-творцем і які притаманні кожній людині великої раси: тіло, душа, дух і совість.

Громовник — небесний символ, який охороняє древню небесну мудрість богів, тобто древні Веди. Як оберіг, зображувався на військовій зброї та збруї, а також над входами в сховища, щоб той, хто входить до них зі злими помислами, був вражений громом.

Грозовик — вогняна символіка, за допомогою якої ставало можливим управління природними стихіями погоди, а також Грозовик застосовувався як оберіг, що захищає від негоди оселі та храми.

Символ роду — небесний знак рода-прародителя. Їм прикрашається кумир роду, а також обереги та ладанки. Якщо людина носить на тілі й одязі символ роду, то ніяка сила не зможе його подолати.

Сваор — символізує нескінченний, постійний небесний рух, вічний кругообіг життєвих сил всесвіту. Вважається, що якщо Сваор зображений на предметах домашнього вжитку, то в домі завжди буде

достаток і щастя.

Солонь — стародавнійсонячний символ, що оберігає людину та її добро від темних сил. Зображався, як правило, на одязі і предметах побутового призначення. Дуже часто його зображення знаходимо на ложках, горщиках та іншому кухонному начинні.

Родовик — символізує світлу силу роду-породителя, що допомагає народам великої раси, надає постійну підтримку древніх мудрих предків людям, які трудяться на благо роду свого, і творячи для нащадків родів своїх. Охороняє «нитку людського життя». Надає зв’язок і підтримку померлих пращурів. Допомагає отримати достойних нащадків.

Зайчик — його зображували на поясах вагітних жінок, коли хотіли, щоб народився хлопчик.