Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры ТМИ.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

18. Технології тиражування, зберігання та поширення інформації.

Технології, що забезпечують та підтримують інформаційні процеси, тобто процеси пошуку, збору, передачі, збереження, накопичення, тиражування інформації та процедури доступу до неї є ІНФОРМАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ.

Технології тиражування –технології реплікації, що являють собою механізм синхронізації копій інформації. Реплікація – процес, під час якого відбувається копіювання даних з одного джерела на інше.

Технології зберігання. Часи зберігання інформації на папері давно минули, і на сьогоднішній день найраціональнішим засобом зберігання інформації залишаються магнітні носії.(аудіо-, відеокасети, жорсткі диски у комп’ютері). Магнітні носії діляться на два види: гнучкі диски та жорсткі диски. Гнучкі диски (дискети) дозволяють переносити, зберігати інформацію, робити архівні копії інформації тощо. Жорсткі диски (вінчестери) призначені для постійного зберігання інформації, «замороження» інформації. Також існують твердотілі носії (мікросхеми – флеш-носії),лазерні ком пакт-диски, стримери (спеціальні касети з магнітною стрічкою; вживається лише для архівного зберігання інформації).

Технології поширення інформації. Технічні засоби передачі інформації діляться на: дротові (телефонні, телеграфні і т.п.) і бездротові. Бездротові засоби зв'язку, в свою чергу, ділять на: радіо (всеспрямовані, вузьконаправлені, стільникові і інші радіо системи), радіорелейні і космічні (супутникові) пристрої. – єдине, що знайшла! Але я думаю, що доцільніше виділити: теле-, радіо-, друковане поширення інформації, через мережу Інтернет тощо.

19. Типові джерела інформації.

Джерело інформації - це система, компоненти якої забезпечують розміщення, доступність і цілісність інформації відповідно до її призначення. У рамках цієї системи розміщення інформації повинно забезпечуватися відповідною структурою, а доступність і цілісність інформації - відповідними функціями управління. Призначення інформації не може визначатися самим джерелом інформації і припускає вихід за його межі шляхом встановлення зв'язків з іншими джерелами. Оскільки саме поняття "управління" спочатку виникло як функція систем, а незалежне існування кожного окремого джерела інформації просто немислимо без його зв'язків з іншими джерелами, тобто без системи джерел, то стає очевидним, що подальше дослідження шляхів вирішення головної проблеми КТ найсерйознішим чином тепер впирається в ключове поняття "система".

У побуті це поняття поширене настільки широко і в таких різноманітних формах, що відповісти на таке, здавалося б, просте питання не так-то легко. Коли йдеться про будь джерелі інформації, то це може мати саме різне розуміння:

- друковане видання,

- теле-чи радіопередача,

- письмове чи усне повідомлення конкретної особи,

- комп'ютерний файл,

- адреса в Інтернеті

- багато іншого.

Типові джерела інформації про події в Україні і світі для пересічного українця – вечірні новини одного-двох, максимум трьох телеканалів, бліц-новини на одній-двох радіостанціях, масова газета таблоїдного типу. в Україні має діяти медійний плюралізм і кожен що хоче, те й повідомляє.  Професійні моніторинги медіа України ж свідчать про те, що ймовірність того, що одна й та сама брехня, напівправда або замовчування інформації повториться в усіх джерелах, із яких надходить інформація до конкретного індивіда, є дуже високою. ЗМІ щодня хором дезінформують або хором мовчать – із різних причин, від безпосередніх вказівок від політичних патронів/союзників → власників → топ-менеджерів – до банальної непрофесійності конкретних журналістів.