Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры ТМК.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
342.02 Кб
Скачать

1. Визначення масової комунікації

Уявлення про масову комунікацію в науці. Існує понад кілька сотень визначень комунікації. Ще в 70-х роках ХХ ст. F. Dance в статті про поняття комунікації зафіксував 95 дефініцій і згрупував їх у 15 категорій. Польська дослідниця H. Walińska de Hackbeil у 1975 році у своїй докторській дисерта-ції “Поняття комунікація в американській теорії масової комунікації” зафік-сувала понад 200 дефініцій, що віднайшла в американській літературі, і виді-лила в них 18 семантичних (значеннєвих) категорій. Польський комуніколог T. Goban-Klas у своєму підручнику “Засоби масової комунікації і масова ко-мунікація” наводить сім типових визначень комунікації:

комунікація як трансмісія (трансляція, передача) інформації, ідей, емо-цій, умінь;

комунікація як розуміння інших, коли ми й самі прагнемо, щоб нас зрозуміли (комунікація як порозуміння);

комунікація як вплив за допомогою знаків і символів на людей;

комунікація як об’єднання (творення спільноти) за допомогою мови чи знаків;

комунікація як взаємодія за допомогою символів;

комунікація як обмін значеннями між людьми, які мають спільне в сприйманні, прагненнях і позиціях;

комунікація як складник суспільного процесу, який виражає групові норми, здійснює громадський контроль, розподіляє ролі, досягає координа-ції зусиль тощо.

Ці дефініції не суперечать одна одній, вони лише доповнюють одна од-ну; кожне з визначень охоплює певний бік явища, даючи більш глибоке осягнення комунікації. Навіть той факт, що під комунікацією здавна розумі-ють ще й засоби транспорту, фізичного зв’язку (пошта, телефон, віз, коні, човен, потяг, річка, канал, море, каналізація тощо), зовсім не означає, що фі-зичні й знакові комунікації — абсолютно різні терміни. Ідея зв’язку в спіл-куванні є домінуючою, і це дало підстави так широко вживати термін кому-нікація — на позначення засобів зв’язку взагалі.

Сучасне масове спілкування не-мислиме поза технічними засобами комунікування, інституалізованими фор-мами організації процесу спілкування з масами, фахівцями в галузі комуні-кації, мовлення, психології, соціології, політології, інформатики.

Рівні масової комунікації. Особливістю масового спілкування, на відміну від міжособистісної та інших видів соціальної комунікації (внутрішньопар-

тійної, галузевої, наукової, релігійної й т. д.), є її надособистісний та над-соціальний характер: спілкування відбувається без врахування соціального статусу, становища в соціальних групах членів маси.

Існує два рівні масового спілкування:

1 стратегічний — вищий рівень, рівень формування штучних мас та

2 тактичний — нижчий рівень, рівень керування масами з урахуванням природної поведінки мас.

Функції масової комунікації. З опису рівнів масового спілкування випли-ває, що стратегічною функцією масової комунікації як форми соціального регулювання є, на думку Ольшанського Д. В., формування масової психоло-гії, формування маси як суб’єкта соціальної дії. Усі інші функції мають так-тичний характер: інформаційна (пов’язана з виробництвом і поширенням ін-формаційної продукції); функція соціалізації (виховна) (пов’язана з форму-ванням або зміною установок, цінностей); функція організації поведінки ау-диторії; функція створення емоційно-психологічного тонусу аудиторії.

Ознаки масового спілкування. Спілкування, якщо воно відбувається, пе-редбачає такі ознаки:

1) комунікаторів — тих, між ким відбувається спілкування, зокрема ко-муніканта — того, хто ініціює процес спілкування, виступає його адресан-том, і комуніката — того, на кого спрямоване спілкування і хто є його адре-сатом;

2) духовно-інтелектуальну єдність тих, хто спілкується, — спільну сві-домість, спільну культуру;

3) спільну форму духовного буття — мову;

4) при потребі загальнозрозумілі знакові системи, що замінюють мову в певних ситуаціях, — письмо, іноземні мови та ін. знакові системи;

5) створені спільнотою засоби спілкування — книги, періодичні видання тощо;

6) соціально-психологічну здатність до спілкування — здатність говори-ти, висловлювати думки, почуття згідно з виконуваною соціальною функці-єю й соціальними приписами та здатність слухати, сприймати й розуміти висловлене залежно від соціальної функції слухача/читача, а також соціаль-них вимог.

Визначення. Комунікація (спілкування, рос. общение, англ. communica-tion) — це зумовлений ситуацією й соціально-психологічними особливостями ко-мунікаторів процес встановлення і підтримання контактів між членами певної соціальної групи чи суспільства в цілому на основі духовного, профе-сійного або іншого єднання учасників комунікації, який відбувається у вигляді взаємопов’язаних інтелектуально-мисли-тельних та емоційно-вольових актів, опосередкованих мовою й дискретних у часі й просторі,— тобто у вигляді актів мовлення, актів паралінгвістич-ного характеру й психофізіологічного впливу, актів сприймання та розумін-ня і т. п., що пов’язані з процесами збору фактів, їх зберігання, аналізу, переробки, оформлення, висловлення та при потребі поширення, сприймання і розумін-ня, відбуваються з використанням або без нього різних знакових систем, зображень, звуків (письмо, жести, міміка та ін.), засобів комунікації (газе-ти, журнали, аудіовізуальні програми й т. п.), засобів зв’язку (телефон, те-леграф, транспорт тощо) і результатом яких є конкретна інтелектуально-мислительна й емоцій-но-вольова поведінка співбесідника, конкретні результати його діяльності, прийняті ним рішення, що задовольняють членів певної соціальної групи або суспільства в цілому.

Під масовою комунікацією (масовим спілкуванням, mass communication) як формою соціальної взаємодії у вигляді соціального регулю-вання ми розуміємо організоване спілкування, що є видом суспільно-культурної діяльності, яка відбувається у вигляді взаємопов’язаних інтелектуально-мислитель-них та емоційно-вольових дій, спрямованих на духовне, професійне чи інше єднання маси людей (мас).

Професіональна масова комунікація — це майстерно організоване спіл-кування у вигляді суспільно-культурної діяльності, учасниками якого є, з одного боку, професіональні мовці (професійні ко-муніканти), що чинять згідно з суспільно-етичними нормами, законами дер-жави, вимогами технології організації мовлення й спілкування, і, з іншого боку, маса людей (маси, комунікат), на яку здійснюють уплив професіональні мовці через засоби масової ко-мунікації, зокрема засоби масової інформації, за допомогою масової інфор-мації, що є продуктом професійної масовоінформаційної діяльності у сфері ін-формаційної індустрії як “інституалізованої форми виробництва і розпов-сюдження загальнодоступних (публічних) повідомлень, які поширюються у великому масштабі, включаючи значний розподіл праці в їхньому виробниц-тві й функціонуванні через складне посередництво друку, фільму, фотогра-фії та звукозапису” (J. Watson, A. Hill).