Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichn_UMPS.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
291.33 Кб
Скачать

Тема 2. Функціонально-стилістична диференціація сучасної української літературної мови. Офіційно-діловий стиль (6 год.).

Вправа 1. Відредагуйте автобіографію. Запишіть. Поясніть особливості викладу інформації у тексті автобіографії. Визначте, який це документ за призначенням, походженням, місцем виникнення, формою.

Автобіографія.

Моє прізвище Савченко А.П. Я народився 24.05.1993.

У 1999 році пішов у перший клас середньої школи № 354 М. Києва. Навчання мені дуже подобалося. Особливо мене захоплювали біологія, хімія, географія. Мені страшенно подобалося вести щоденники спостережень за природними явищами. Хіба не прекрасно просинатися вдосвіта, щоб спостерігати за сходом сонця, за тим, о котрій годині воно посилає нам свої перші промінчики!

Щороку влітку я приїздив у село до бабусі, де мав змогу продовжувати свої спостереження, укладати гербарії. Все це мені дуже знадобилося.

Мої знання з природничих наук і власні спостереження допомогли мені вибороти призові місця на районній та міській олімпіадах з біології та географії.

У 2000 році я вступив до Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова на природничо-географічний факультет.

2001 рік.

Підпис.

Вправа 2. Відредагуйте документ. Запишіть відредагований текст. Назвіть помилки, допущені автором заяви.

Директору загальноосвітньої школи

678 Сидоренкові Олегові Петровичеві

від випускниці Національного педагогічного

університету ім. Драгоманова

О.А. Демченко.

Заява.

Шановний пане директор! Я цього року закінчила факультет української філології НПУ імені Драгоманова і хочу працювати за спеціальністю “Українська мова та література”. Прохаю задовольнити моє прохання і зарахувати на посаду вчителя української мови та літератури.

До заяви додаю копію диплома про вищу освіту із додатком, у якому зазначається, що впродовж навчання у вузі я склала іспити та заліки з 32 дисциплін. Іспити складено переважно на оцінку “добре”.

Підпис 24.08.2001 року

Тема 3. Сучасна українська графіка та орфографія. Основні норми (6 год).

Вправа 1. Перепишіть речення. Поставте, де потрібно, розділові знаки. На місці крапок поставте пропущені букви. Поясніть правопис виділених слів.

При уклада...і трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ що посвідчує особу трудову книжку а у випадках передбачених законодавством також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію) про стан здоров'я та інші документи.

Укладання трудового договор... оформляється наказом чи розпорядже...ям власника або уповноваже...ого ним орган... про зарахування працівника на роботу.

Трудовий договір вважаєт...ся укладеним і тоді коли наказ чи розпорядження не були видані але працівника фактично було допущено до роботи (Кодекс законів про працю України, стаття 24).

Вправа 2. Запишіть слова, на місці крапок, де потрібно, поставте пропущені букви чи графічні знаки. Поясніть правопис виділених слів.

Кур...єр, Н...ютон, кан...он, порт...єра, О...тава, Ас...ирія, сю...реалізм, кас...а, Х...юстон, батал...он, п...юре, б...юро, ад...ютант, к...н...жал, Флор...да, Ц...церон, пів-...вропи, вище...згаданий, нижче...підписаний, віце...президент, екс...чемпіон, віце...президен...ський, генерал...губернатор, прем...єр...міністр, сто...двадцяти...п’ятирічний, історико...культурний, військово...морський, жовто...блакитний, військово...зобов’язаний, військово...полонений, в/основному, в/цілому, в/середньому, по...українському, до/решти, міл...ярд.

Вправа 3. Виберіть правильний варіант орфографічного оформлення власних назв:

1)

а) Верховна Рада України

в) Верховна рада України

б) верховна рада України

г) верховна Рада України

2)

а) Майдан Незалежності

в) майдан Незалежності

б) Майдан незалежності

г) майдан незалежності

3)

а) арабська республіка Єгипет

в) Арабська республіка Єгипет

б) Арабська Республіка Єгипет

г) арабська Республіка Єгипет

4)

а) Нобелева премія

в) нобелева Премія

б) нобелева премія

г) Нобелева Премія

5)

а) Акт проголошення незалежності України

в) Акт проголошення Незалежності України

б) акт Проголошення незалежності України

г) Акт Проголошення Незалежності України

6)

а) Організація об’єднаних націй

в) Організація Об’єднаних Націй

б) Організація Об’єднаних націй

г) організація Об’єднаних Націй

7)

а) Голова верховної ради України

в) голова верховної ради України

б) голова Верховної Ради України

г) Голова Верховної Ради України

8)

а) Генеральний Прокурор України

в) генеральний прокурор України

б) Генеральний прокурор України

г) генеральний Прокурор України

9)

а) Генерал-лейтенант міліції

в) генерал-лейтенант міліції

б) Генерал-Лейтенант міліції

г) Генерал-Лейтенант Міліції

10)

а) Заслужений юрист України

в) заслужений Юрист України

б) Заслужений Юрист України

г) заслужений юрист України

Тема 4. Лексико-семантичні норми. Фразеологічні норми офіційно-ділового стилю (6 год.).

Вправа 1. Поясніть різницю в значенні слів: власний – особистий – особовий, вірно - правильно. Складіть речення із запропонованими словами. Доберіть синоніми до слова правильно.

Вправа 2. Відредагуйте словосполучення: приймати участь, згідно наказу, в доведення, поновити в посаді, на протязі року. Складіть речення з утвореними конструкціями.

Вправа 3. Згадати й записати широковживані словосполучення, що з'явились у мові на підставі вживання слів у переносному значенні; роз­повісти, на основі чого виникає переносне значення слів, що означають наведені словосполучення.

Зразок: Давати зелену вулицю — пропускати без затримки, зелена вулиця — досягати мети, успіху без будь-яких ускладнень, перешкод, так, як здійснюється рух транспорту при зеленому кольорі світлофора; переносне значення (метонімія) виникло вна­слідок зв'язку між зеленим кольором світлофора, що дозволяє безперешкодний рух транспорту, пішоходів, і безперешкодним до­сягненням задуманого.

Вправа 4. Визначте, вживання яких слів не відповідає мовній нормі; запишіть відредаговані речення.

1. На слідуючій неділі відбудеться засідання наукового гуртка, у ньому приймуть участь студенти нашої групи. Усі вони являються членами цього гуртка. 2. Я рахую: ви вірно кажете. Я поступив би так само. 3. Приведу кілька прикладів. 4. Не можу ще казати якісь попередні висновки. 5. Редакція одержує багато листів на цю тема­тику. 6. Робітники жодної компенсації не отримали. 7. Всі ми маємо своє відношення до сучасних подій. 8. Рішення треба приймати на основі діючого чинного законодавства. 9. Всі, кого торкається дана тема, повинні висловити своє відношення. 10. Відношення у колек­тиві були нормальні. 11. Мова йдеться про ядерну зброю. 12. Зу­стрічаєшся з такими юними обдарованими талантами і думаєш, як би зберегти їх для майбутнього. 13. Щодо мого навчання, то мама не мала до мене ніяких проблем.

Вправа 5. Користуючись "Словником паронімів української мови", "Словником труднощів української мови", з'ясуйте значення поданих слів, з кількома групами скласти речення. До яких груп належать ці слова?

Абонент, абонемент; мимохідь, мимохіть; шкода, шкода; цере-монійний, церемонний; цінний, ціновий; церемонія, церемоніал; процес, процесія; особовий, особистий; колективний, колекти­вістський; діловитий, діловий, діляцький; заслухати, прослухати, вислухати; заповіт, заповідь; тактовний, тактичний; рідкий, рідкісний.

Вправа 6. Прочитайте синонімічні ряди, встановіть відмінності між словами синонімічного ряду. За потреби використайте тлумачний словник. Що об'єднає і що відрізняє один синонім від іншого?

Бажання, хотіння, охота, жадання, жадоба, жага; захисник, поборник, оборонець; письменник, автор, художник, майстер слова, інженер людських душ; сильний, дужий, міцний, здоровий, здоровенний, кріпкий, могутній, потужний, всесильний, всемо­гутній; основний, головний, істотний, превалюючий; говорити, бесідувати, казати, мовити, промовляти, висловлюватись, гомо­ніти, виражатись, розповідати, ректи, викладати думки, торочити, плести, верзти, патякати; думати, гадати, міркувати, роздумувати; старанно, дбайливо, ретельно, пильно, акуратно; ввічливо, чемно, виховано, шанобливо, ґречно, почтиво, з повагою, з пошаною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]