Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lex_06.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

4.8.3. Захист та збереження форми

Захистити форму та зберегти її можна двома способами:

1. Вибрати команду “Сервис, Установить защиту”.

2. У діалоговому вікні “Защита документа вибрати перемикач “ввода данных в поля форм:”.

Рис. 2. Діалогове вікно “Защита документа

Щоб зняти захист форми, потрібно вибрати команду “Сервис, Снять защиту”. Якщо форма захищена паролем, то необхідно ввести пароль.

Другий спосіб – скористатися кнопкою “Защита формы” на панелі інструментів “Формы”.

4.8.4. Захист частини форми

Якщо документ складається із розділів, то можна захистити тільки деякі розділи, установивши захист за паролем.

Рис. 3. Діалогове вікно “Защита раздела

4.8.5. Використання інтерактивних форм

Основне достоїнство форм полягає у тому, що їх не можна редагувати. Замість цього користувач відкриває порожню копію форми (тим самим, зберігаючи оригінал у недоторканності) та вводить інформацію, заповнюючи одне поле за іншим.

Поля форми різних типів не тільки по-різному виглядають, вони по-різному й використовуються. Форму можна настроїти додатково. Наприклад, текстове поле можна настроїти таким образом, щоб в нього вводити тільки дату. З будь-яким полем можна зв’язати довідку та підказку так, щоб при заповненні поля в рядку стану або в спеціальному діалоговому вікні можна було прочитати інструкцію по заповненню поля. Можна зробити так, що введення визначеної інформації в одне поле змінює інші поля.

4.8.6. Заповнення інтерактивної форми

При відкритті нової порожньої захищеної форми перше поле форми виділено (підсвічено). Для заповнення полів інтерактивної форми потрібно:

1. Заповнити виділене поле форми у відповідності з його типом.

  • якщо це текстове поле, то ввести текст або число;

  • якщо це прапорець, то встановити або скинути його. Щоб поміняти значення прапорця, потрібно натиснути клавішу <Пробіл> або клацнути по прапорцю мишкою;

  • якщо це поле зі списком, то клацнути по кнопці зі стрілкою справа від списку або натиснути комбінацію клавіш <Alt>+<>, щоб розкрити список. Потім виділити значення у списку, клацнувши по йому мишкою або натиснути клавіші <> та <>.

2. Натиснути клавішу <Tab> або <Enter>, щоб підтвердити зроблений вибір та перейти до наступного поля. Може відбутися одне з двох:

  • якщо поле заповнено припустимим образом, то Word виділить наступне поле;

  • якщо поле заповнено неприпустимим образом (наприклад, введений текст, а повинно бути число), то Word виведе повідомлення про помилку та повернеться в поточне поле, щоб можна було заповнити його правильно.

3. Продовжувати заповнення полів, поки не будуть заповнені усі поля форми.

Якщо при заповненні допущена помилка і потрібно повернутися до попереднього поля, то це можна зробити за допомогою комбінації клавіш <Shift>+<Tab> або <Shift>+<Enter>. Щоб перейти до наступного поля, не заповнюючи поточне, натиснути клавішу <Tab> або <Enter>. Щоб перейти до першого поля форми, натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<Home>, а щоб перейти до останнього поля форми  комбінацію клавіш <Ctrl>+<End>.

Щоб відредагувати значення у заповненому полі форми, необхідно виділити це поле за допомогою миші або клавіш зі стрілками та заповнити поле заново. У текстове поле форми можна помістити курсор та відредагувати його звичайним способом.

Для введення в текстове поле форми символу табуляції використовується комбінація клавіш <Ctrl>+<Tab> (а не просто <Tab>).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]