Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lex_06.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
220.67 Кб
Скачать

Настроювання полів форми зі списками

Список, що розкривається, може містити до 25 значень, з яких користувач може вибирати значення для заповнення поля форми. Поля форми зі списками корисні за двома причинами: по-перше, спрощується контроль введення користувачем припустимих значень, оскільки список містить тільки припустимі значення; по-друге, спрощується заповнення поля, оскільки користувачу не приходиться гадати, чим може бути заповнено поле форми.

Поле форми зі списком краще всього настроювати відразу при вставці, тому що у початковий момент список порожній та поле зі списком неможливо заповнити. Однак й після вставки поля список можна доповнити, перевпорядкувати або видалити якісь елементи.

Рис. 6. Діалогове вікно “Параметры поля со списком

У поле введення “Элемент списка:” необхідно ввести значення, після чого натиснути кнопку “Добавить>>”. Кнопки “Порядок” перевпорядковують елементи у списку поля форми.

4.8.8. Відключення полів форми

У більшості форм потрібно, щоб було заповнено кожне його поле. Але іноді буває потрібно відключити поле форми, тобто зробити його недоступним для заповнення.

Для відключення поля форми необхідно:

1. Зняти захист форми, якщо потрібно.

2. Виділити поле, яке потрібно відключити.

3. Відкрити діалогове вікно “Параметры поля”.

4. Скинути прапорець “разрешить изменения”.

4.8.9. Найменування та пошук полів у формі

Кожне поле форми, вставлене в документ, має ім’я – це закладка, зв’язана з полем. Ім’я цієї закладки можна використовувати для швидкого пошуку поля форми. За замовчуванням Word іменує поля форми по мірі вставки автоматично в поле “закладка:” у групі “Параметры поля” за допомогою стандартних ідентифікаторів з послідовним номером, наприклад: ТекстовоеПоле1, Флажок7, ПолеСоСписком13 і т.д. Поле форми можна перейменувати та дати йому будь-яке припустиме для закладки ім’я. Знайти поле форми за іменем Закладки можна, використовуючи команду “Правка, Найти”.

4.8.10. Додавання довідки у форму

Додавання довідкових повідомлень спрощує процес заповнення полів форми. Коли поле форми виділено, довідкове повідомлення може з’являтися в рядку стану або може бути виведено на екран у спеціальному діалоговому вікні за допомогою клавіші <F1>. Документ повинен бути обов’язково захищений, щоб з’являлися довідкові повідомлення. У противному випадку натиснення клавіші <F1> викличе довідку Word.

При розміщенні довідки в рядку стану максимальна кількість символів – 128, при розміщені довідки у вікні, яке відкривається при натисненні клавіші <F1>, – до 255.

Можна ввести текст повідомлення окремо для кожного поля форми, а можна скористатися елементом Автотекста. Наприклад, можна створити елемент Автотекста “Для одержання довідки натисніть клавішу <F1>” та включити цей елемент в якості підказки у рядку стану для всіх тих полів форми в документі, для яких підготовлені більш докладні довідкові повідомлення, викликувані натисненням клавіші <F1>.

Рис. 7. Діалогове вікно “Текст справки для поля формы

4.8.11. Підключення макросів до форми

Макрос – це послідовність дій, об’єднана однією командою. Для її виконання можна призначити кнопку або клавішну команду. У макрос можна об’єднати ряд стандартних процедур, на виконання яких регулярно приходиться витрачати час. Використання макросів дозволяє автоматизувати форму в багатьох відношеннях. Наприклад, макроси можуть включати та відключати поля форми в залежності від заповнення інших полів. Можна автоматично заповнювати деякі поля та навіть змінювати структуру форми по мірі її заповнення.

Макроси, які приєднуються до поля форми, повинні бути створені наперед. Запускаються макроси автоматично при настанні двох подій: вході у поле форми та виході з поля форми. Перша подія настає, коли поле форми виділяється для заповнення (у текстовому полі форми з’являється курсор, прапорець підсвічується, а біля поля зі списком з’являється кнопка зі стрілкою). Друга подія настає, коли для заповнення виділяється яке-небудь інше поле.

Щоб макроси були корисні, необхідно зберегти їх в шаблоні форми (а не в загальному шаблоні). Це можна зробити або при створенні макросу, або пізніше за допомогою команди “Организатор…”.

Для приєднання макросу до полю форми необхідно виконання двох умов: захист форми повинен бути знятий та макрос підготовлений.

Для призначення макросу полю форми необхідно:

1. Виділити поле форми та відкрити діалогове вікно “Параметры поля формы”.

2. У групі “Выполнить макрос” у списку “при входе:” вибрати макрос, який повинен виконуватися при вході у поле форми. У списку “при выходе:” вибрати макрос, який повинен виконуватися при виході із поля форми.

Якщо списки “при входе:” та “при выходе:” порожні або не містять потрібного макросу, це означає, що макрос або не був створений, або не приєднаний до шаблону форми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]