Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
245
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
295.38 Кб
Скачать

47.Роль стратегічних альянсів у міжнародному бізнесу

Стратегічні альянси довгострокові взаємовигідні відносини між фірмами, що дозволяють їм розв-ти спів роб-во в галузі збуту продукції, НДДКР, вир-ва продукції та технологічного роз-ку. Форм-ня альянсів забезпечує: отримання доступу до ринків партнерів, вик-ня нових техн.-гій, скорочення часу для нововведень. Альянси звичайно відбуваються без поглинань. Навіть такий гігант як ІБМ вважає за доцільне об’єднання зусиль у сфері НДДКР, вир-ві капіталомісткої і наукомісткої прод-ії. Для альянсів у сфері НДДКР харак-но те, що на ринках готової продукції їх учасники конкурують один з одним, однак дорожнеча наук-их досліджень змушує компанії іти на союз з конкурентами з тим, щоб знизити витрати і провести найбільш ефективні дослідження. Прикладом може бути угода між “Дженерал Електрік” з “Тошиба” про спільне вир-во і маркетинг газових турбін нового покоління. Деякі види стратег-х альянсів розрах-ні на розшир-ня асортименту продукції і кола споживачів. До таких видів відносяться альянси про проведенню спільних маркет-их досліджень, викор-ню заг-их збутових каналів, джерел інфор-ії і проведення спільних рекламних кампаній. В умовах загострення конкур-ої боротьби спільні зусилля в області НДДКР, вир-ва і збуту прод-ії змен-ть витрати і розширюють збут, відкриваючи нові ринки. Останнім часом зросло число стратегічних альянсів, пов’язаних із придбанням частини акцій компаній. Прикладами таких угод можуть служити угоди “Дженерал Моторз” з японськими фірмами. Приклади: Автомобільна промисловість: обмін акціями Toyota Jidosha c Daihatsu Jidosha (51,2% акція), Hino Jidosha (33,8%) и Yamaha Jidosha (5,4%). Nissan Jidosha - Renault (по 25% акцій) – виробництво, продаж та розробка авто, однакова колісна база та матеріали оздоблення.

49.Напрями формування сприятливого інвестиційного клімату в Україні

Основн напрямками поліпш інвестиц клімату країни повинно бути:- формув сприятливого інвестиц іміджу через організацію та участь в міжнар виставках, ярмарках, інвестиц проектах, публікації в міжнар друков виданнях відповід профілю;- сприяння розвитку інвестиц інфраструкт (інвестиц фондів, аудитор та страх компаній);- покращення інформац забезпечення інозем інвесторів про потенційні можливості інвестування;- розробка та подання пропозиц у вищі органи держ влади У щодо вдосконал держ регул сфери інозем інвест-ня;- підтримка малого підприємн, оскільки мал та сер бізнес дозвол використ інвестиц потенціал територ, створ конкурентне ринке середовище, швидко реагувати на споживчі потреби і кон'юнктуру ринку, розшир мережу видів діяльності;

- сприяння розвитку фонд ринку з метою активізац участі інозем інвесторів у процесах приватизації, зокрема шляхом здійснення портфел інвестицій.

50.Міжнародний кредит, його функції та форми

Міжн. кредит - це рух позичкового капіталу за національними кордонами держав між суб'єктами міжнародних економічних відносин, пов'язаний з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах повернення, терміновості та виплати відсотка. Кожна країна є експортером і імпортером капіталу. Міжн. кредит бере участь у кругообігу капіталу на всіх його стадіях, опосередковуючи перехід його з однієї форми в іншу (грошову у виробничу, виробничу - у товарну, а товарну - знову у грошову).

Міжн. кредит розглядають як особливий вид міжнародної торгівлі. Ця торгівля - не обмін товару на товар, а обміном сьогоднішнього товару на товару в майбутньому. Такий обмін називають міжчасовою торгівлею.

Міжн. кредит дає можливість торгувати в часі. Якщо країна-кредитор надає позику, то вона продає нинішнє споживання за споживання в майбутньому. Країни, які мають відносно великі фінансові ресурси порівняно з можливістю їх прибуткового застосування всередині країни, можуть збільшити свій національний доход за рахунок надання кредиту країнам, у яких вища норма доходу на капітал. Країна-імпортер капіталу отримує можливість збільшити свій НД за рах. зарубіжних інвестицій, одержаних на вигідніших, порівняно з вн., умовах кредитування. За допомогою міжн. кредиту відбувається максимізація світового продукту за рахунок загального приросту світового виробництва.

Значення міжн. кредиту - завдяки йому відбувається перерозподіл капіталів між країнами у відповідності з потребами і можливостями більш прибуткового його застосування. Кожна країна є імпортером і експортером капіталу. Кредиторами і позичальниками виступають банки, фірми, державні установи, уряди, міжн.і й регіональні валютно-кредитні та фін. організації.

Ф-ції МК: -забезпеч-я перерозподілу між країнами фін. і мат. ресурсів,що сприяє їх ефективн. використ.; -збільшення нагромадж. в межах всього світ. госпу за рахунок використання тимчасово вільних фінанси. коштів одних країн для фінан-ня капіталовкладень в інших країнах; -прискор. реалізац. товарів у світ. масштабі.Форми МК:1.За цільовим признач.: -зв’язані кредити -надаються на конкретні цілі, обумовл. в кредитній угоді. –фінанс. кредити -кредити,які не мають ціль-го признач. і можуть використовуватися позичал-ми на будь-які цілі; -емісія цінних паперів.2.За заг. джерелами: -внутр. кредити -кредити,що надаються нац. суб’єктами для здійснення зовнішньоек. діял-ті іншим нац. суб’єктам; -іноземні (зовн-і) кредити -кредити,що надаються інозем-и кредит-ми нац. позичальникам для здійсн. зовнішньоек операцій; -зміш-і кредити -кредити як внутр-го,так і зовн-о походження.3. За формою кредит-я: -товарні кредити –міжнар-і кредити,що надаються експор-ми своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежем у грошовій чи іншій товарній формі; -валютні (грошові) кредити -кредити,надані у грош-й формі: у нац-й або іноземній валюті.4. За формою забезпеч-я: -забезпечені кредити- кредити,забезп-і нерух-тю, товарами,документами,цін-и паперами, золотом і інш цінностями як заставою; -бланкові кредити- кредити,надані просто під зобов’яз-я боржника вчасно погасити,документом при цьому виступає соло-вексель з 1им підписом позичал-а.За строками: -надстрокові (добові,тижн-і,до 3 місяців);-короткост-і (до 1 року);-середньост-і (від 1 до 5 років);довгост-і (понад 5-7 років). 5. За кредиторами: -приватні кредити, фірм-і (комер-і) кредити,банк-і кредити, уряд-ві (держ-і) кредити,кредити міжнар-х фінан-кредит організ-й,змішані кредити (беруть участь приватні підпр-ва і держава,держ-і та міжнар-і установи).