Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_kriminalistika_1 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать
  1. Ретроспективні моделі

Ретроспективне моделювання - одне з напрямків уявного моделювання . Пізнаючи факти , що містять ознаки злочину , слідчий звертається до минулого (звідси позначення цього напрямку в моделюванні « ретроспективним » ; retrospi сеге (лат. ) - дивитися назад) .

Ретроспективна модель грунтується на безпосередньому створенні ознайомленні з обстановкою місця вчинення дії , показаннями , документами , речами. Відображають головним чином зовнішню сторону події , його зовнішні зв'язки . Логічні конструкції розкривають істотні події , його внутрішній зв'язкоз .

Центральне місце в ретроспективній моделі займає гіпотеза - версія . Вона служить логічної формою вираження уявних уявлень про істотні події. Її побудова відбувається за законами логіки. Зорові та інші чуттєві образи також впливають на формування гіпотези . На думку деяких дослідників , гіпотеза - вже модель , як б вона не була виражена : словами , схемами. У ретроспективної моделі присутні не тільки гіпотетичні пояснення , але й інші логічні елементи , а також уявні образи . Версія в ретроспек -тивній моделі з'єднує ці елементи , служить засобом пояснення фактів .

  1. Значення моделювання в криміналістичних наукових розробках

Розглянемо основне поняття і сутність цього методу, а також специфіку його використання для вирішення різноманітних криміналістичних завдань. Останнім часом метод моделювання поступово стає одним з основних інструментів пізнавальної діяльності людини, виступає в якості суттєвої характеристики сучасного стилю мислення. Зростання ролі моделювання у науковому пізнанні можна пояснити внутрішньою логікою розвитку конкретної науки, необхідністю в більшості випадків опосередкованого пізнання об'єктивної реальності. У цьому плані можна констатувати, що поява та розвиток моделювання викликано переходом сучасних наук з описово-емпіричного рівня на рівень абстрактно-теоретичний.

  1. Значення моделювання при розслідуванні злочинів

Значення моделювання в слідчій практиці При визначенні оцінки моделювання слід виходити з таких передумов:  1. Не слід переоцінювати ролі моделювання, не варто зводити його до пізнання, оскільки це лише один із загальнонаукових методів пізнання «Одне суцільне телебачення»  Крім цього слідчий повинен використовувати весь арсенал наявних методів і способів пізнання ситуації, таких як, наприклад: аналіз, - синтез, - абстрагування, - індукція, - дедукція,-гіпотеза, - аналогія.  Метод моделювання органічно пов'язаний з іншими методами пізнання:  - Спостереженням, виміром - Експертним порівнянням - Описом.  Будь-яке уявне представлення слідчого далеко не завжди є уявної моделлю. У моделюванні головне-процес дослідження, а також процес опосредственного отримання нового знання.  Цей метод ефективно може бути використаний у слідчій практиці. Однак його застосування доцільно, коли у слідчого виникає необхідність в отриманні інформації опосередкованим шляхом (якщо є інші джерела, то краще використовувати їх)  Позитивне  1. Створення та вивчення моделей сприяє, перш за все, перевірці та отримання нової інформації.  Злочинець знищує сліди злочину.  Знищені або пошкоджені злочинцем предмети не можна вивчити безпосередньо, прямим спостереженням.  Моделювання є єдиним методом, що забезпечує їх відтворення і дослідження.  2. Моделі володіють наочністю, крім того, мають ілюстративну функцію, служать засобом наочного підтвердження доказуваних підтверджень.  3. Моделі використовуються при проведенні слідчих дій, є джерелом доказової інформації. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]