Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prynyattya_krim-prots_rishen_-_Pozhar_V.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
289.28 Кб
Скачать

5. Теми семінарських занять

Тема 1. Сутність|сутність,єство| і значення процесуальних рішень|розв'язання,вирішення,розв'язування| в кримінальному|карний| проваджені, їх класифікація

  1. Кримінально-процесуальна форма та її значення для прийняття процесуальних рішень в кримінальному|карний| проваджені.

  2. Кримінально-процесуальні акти, їх види.

  3. Поняття і значення процесуальних рішень|розв'язання,вирішення,розв'язування| в кримінальному|карний| проваджені, їх правова природа.

  4. Характерні риси процесуальних рішень як актів застосування кримінально-процесуального права.

  5. Правові властивості кримінально-процесуальних рішень. Поняття законності, обґрунтованості та вмотивованості процесуального рішення.

  6. Суб’єкти прийняття кримінально-процесуальних рішень.

  7. Класифікації кримінально-процесуальних|кримінально-процесуальний| рішень|розв'язання,вирішення,розв'язування|.

Задача 1.

Громадянин Д. звернувся до Суворовського районного відділу міліції м. Одеси із заявою про викрадення в нього велосипеда. Слідчий районного відділу міліції, після ознайомлення з заявою громадянина Д., не вніс відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань з мотиву відсутності документів, які засвідчують право власності громадянина Д. на викрадений велосипед. Не погоджуючись з рішенням слідчого, громадянин Д. вирішив його оскаржити.

В якому порядку (передбаченому якими нормами) можливе оскарження громадянином Д. прийнятого рішення?

Задача 2.

17 грудня 2012 року Татарбунарським районним судом Одеської області засуджено громадянина О. за ст. 246 КК України до одного року обмеження волі та на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на один рік.

В якому порядку здійснюється звільнення особи від відбування покарання при закінченні іспитового строку?

Складіть проект відповідного рішення.

Тема 2. Механізм прийняття процесуальних рішень в кримінальному проваджені

  1. Поняття механізму прийняття кримінально-процесуальних рішень. Етапи (стадії) прийняття кримінально-процесуальних рішень.

  2. Характеристика першого етапу прийняття рішення – встановлення фактичних обставин справи. Локальний предмет доказування та межі дослідження обставин справи, які складають фактичні підстави прийняття рішення.

  3. Докази як фактична основа прийняття рішень у кримінальному проваджені. Доведеність та достовірність фактичних підстав прийняття процесуальних рішень. Преюдиції та прийняття кримінально-процесуальних рішень

  4. Характеристика другого етапу прийняття процесуального рішення – встановлення нормативної основи справи. З’ясування правового значення фактичних обставин та встановлення відповідних правових підстав для прийняття процесуальних рішень.

  5. Вибір та формулювання процесуального рішення, його процесуальне оформлення. Структура процесуального рішення. Зміст вступної, описово-мотивувальної та резолютивної частин рішення.

  6. Значення та вплив різних факторів на прийняття процесуальних рішень.

Задача 1.

Підозрюваний у вчиненні злочину громадянин П. був викликаний слідчим слідчого управління УВМС України в Одеській області на допит. Підозрюваний П. до початку слідчої (розшукової) дії заявив клопотання про фіксацію слідчої (розшукової) дії технічними засобами. Слідчий відмовив у задоволенні клопотання через відсутність відповідних засобів. Після завершення досудового розслідування, в судовому розгляді, залучений за призначенням захисник заявив клопотання про визнання отриманих внаслідок допиту відомостей недопустимими. Обвинувачений П. не підтримував клопотання свого захисника та не заперечував проти використання відомостей, отриманих при проведенні допиту.

Яке рішення має прийняти суд? В якому порядку необхідно вирішити заявлене клопотання?

Задача 2.

Слідчим суддею Малиновського районного суду м. Одеси на підставі клопотання слідчого Хмельницького відділу міліції Малиновського районного відділу міліції м. Одеси постановлено ухвалу про застосування до підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України громадянина Б. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В мотивувальній частині рішення суддя вказав на те, що, враховуючи тяжкість вчиненого злочину, підозрюваний може сховатися від органів досудового розслідування та/або суду, перешкоджати кримінальному провадженню або вчинити інше кримінальне правопорушення. Крім того, в ухвалі було зазначено, що «..стороною захисту не були надані достатні дані, які свідчать про відсутність підстав застосування запобіжного заходу». Питання винуватості громадянина Б. у вчиненні злочину та наявності у справі відповідних доказів в судовому засіданні не досліджувалися.

Оцініть прийняте слідчим суддею рішення на предмет дотримання відповідних вимог.

Чи є обов’язковим та необхідним з’ясування обґрунтованості підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення (злочину) під час вирішення слідчим суддею питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою?

На підставі чого встановлюється наявність підстав застосування запобіжного заходу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]