Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 15. Поняття та мета покарання – 2 години

  1. Теорії покарання у науці кримінального права.

  2. Поняття та ознаки покарання.

  3. Загальна характеристика мети покарання.

  4. Функції покарання.

Завдання:

1. Запишіть відмінності покарання від інших заходів державного примусу, зокрема адміністративного та дисциплінарного стягнення?

Тема 16. Покарання та його види – 8 годин

Заняття № 1

  1. Поняття системи покарання та принципи її побудови

  2. Класифікації покарання за чинним законодавством та в науці кримінального права.

  3. Поняття та зміст штрафу.

  4. Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

Завдання:

1. Заповнити таблицю:

Основні покарання

Додаткові покарання

Зміщанні покарання

2 Випишіть до конспекту майнові покарання.

3. Випишіть до конспекту покарання, які не пов’язанні з позбавленням волі.

4. Які покарання не можуть бути застосовані до вагітних жінок?

Задача № 1

Заступника начальника райвідділу внутрішніх справ П. засуджено за перевищення влади, що супроводжувалось насильством, за ч.2 ст.365 КК до позбавлення волі на строк 5 років. Крім того, суд позбавив П. спеціального звання «майор міліції», а також вніс подання про позбавлення його державних нагород.

Яка юридична природа позбавлення спеціального звання і державних нагород? Чи можна вважати, що суд правильно призначив П. додаткове покарання?

Варіант: П. засуджено за заподіяння умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження колишній дружині за ч.2 ст.122 КК.

Задача № 2

К., що працював заступником декана одного з факультетів медичного інституту, визнано винним в одержанні хабара, вчиненому повторно. За ч. 2 ст. 368 КК його засуджено до позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виховними функціями, на строк 3 роки. Одночасно за вироком суду його позбавлено звання капітана медичної служби запасу, вченого звання доцента та наукового ступеня кандидата медичних наук.

Дайте оцінку вироку суду щодо позбавлення К. військового звання, вченого звання та наукового ступеня.

Задача № 3.

Вироком суду від 7 листопада 2002 р. Д. і З. засуджено за незаконне зайняття рибним добувним промислом, а саме: виловили рибу цінних порід на суму 2070 грн., чим заподіяли рибному господарству істотну шкоду ( ч.1 ст. 249 КК), та призначено покарання у розмірі 170 грн. штрафу кожному.

У апеляційному поданні прокурор просить скасувати вирок, посилаючись на неправильне застосування кримінального закону у частині призначення покарання.

Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 4

К. визнано винним у тому, що він 4 листопада 2005 р., керуючи автомобілем, порушив Правила дорожнього руху України, не обрав безпечної швидкості руху транспортного засобу і не оцінив дорожньої обстановки, внаслідок чого вчинив наїзд на пішохода Ф., заподіявши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Суд вироком від 17 березня 2006 р. засудив К. за ч.1 ст.286 КК до штрафу в розмірі 500 грн. без позбавлення права керувати транспортними засобами (до 16.11.2008 р. санкція статті, поряд з іншими покараннями, передбачала штраф у розмірі до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Чи правильно суд обрав розмір штрафу?

Задача №5

Вироком суду від 25 листопада 2002 р. К. засуджено за ч.3 ст.185 КК на 3 роки позбавлення волі. На підставі ст.75 КК його звільнено від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком на 2 роки і відповідно до ст.77 КК йому призначено додаткове покарання у виді штрафу в розмірі 510 грн.

Чи правильно призначений штраф як додаткове покарання?

Заняття № 2

  1. Підстави та порядок призначення позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

  2. Підстави та порядок призначення громадських робіт.

  3. Підстави та порядок призначення виправних робіт.

Завдання:

  1. Випишіть до конспекту категорії засуджених, до яких не можливо застосовувати громадські роботи.

  2. Випишіть до конспекту категорії засуджених, до яких не можливо застосовувати виправні роботи.

Задача № 1

К. була засуджена за крадіжку без обтяжуючих обставин до виправних робіт на строк 1 рік 6 місяців з відрахуванням в доход держави 20 відсотків заробітку. Через 2 місяці після початку відбування цього покарання вона самовільно залишила місце роботи, виїхала за межі України і повернулась назад через півроку.

Як має бути вирішене питання про відповідальність К.?

Задача № 2

Інваліда 3-й групи Д. було засуджено за ч. 1 ст. 122 КК до виправних робіт на строк 1 рік 6 місяців. В апеляції він просив замінити виправні роботи на штраф, посилаючись на інвалідність. Потерпіла Г. у запереченні на апеляцію просила залишити вирок без змін, зазначивши, що Д. фактично працює і його інвалідність не може перешкодити відбуванню покарання даного виду.

Як має бути вирішена справа?

Варіант: Д. став інвалідом 2-ї групи через місяць після постановлення вироку.

Задача № 3

Ф. засуджена за ч.1 ст.140 КК до обмеження волі на строк 2 роки з позбавленням права займатись медичною практикою на строк 3 роки. У своїй апеляції адвокат засудженої просив виключити з вироку покарання у виді позбавлення права займатись певною діяльністю (медичною практикою), оскільки поряд із обмеженням волі воно передбачене в санкції ч.1 ст.140 КК як альтернативне основне покарання і суд не мав права призначати за один злочин обидва покарання одночасно.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга?

Задача № 4

Вироком суду від 12 липня 2000 р. А. засуджено за ч.2 ст.140 (крадіжка), ст.229-6 (незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту) КК 1960 р. із застосуванням ст.ст.42 (призначення покарання за сукупністю злочинів), 43 (призначення покарання за сукупністю вироків) цього Кодексу на 3 роки 6 місяців позбавлення волі. А. на момент засудження був безробітним.

Постановою суду від 11 жовтня 2002 р. на підставі ст.82 КК 2001 р. невідбуту А. частину покарання замінено більш м’яким – виправними роботами строком на 1 рік 1 місяць 8 днів із відбуванням його в районі проживання засудженого в місцях, визначених органами, що відають виконанням цього покарання, та щомісячним відрахуванням у доход держави 20% заробітної плати.

Чи правильно застосований кримінальний закон у частині призначення покарання у виді виправних робіт?

Задача № 5

27 серпня 2002 р. директор МПП Б. при пособництві Т. уклав договір підряду на виконання протизсувних робіт на території середньої школи №1 у м. Ялті. Наступного дня на виконання зазначеного договору відділ освіти Ялтинського міськвиконкому перерахував 40 тис. грн. на розрахунковий рахунок МПП, а Б. того ж дня із зазначеної суми перерахував 30 тис. грн. на розрахунковий рахунок Дніпропетровського МППФ „АВС”, з яким ще 25 серпня 2002 р. уклав фіктивний договір субпідряду на виконання робіт на території названої школи. У подальшому Б. отримав із перерахованої суми 27 тис. грн., а 3 тис. грн. залишились у МППФ „АВС” як комісійні за здійснену фінансову операцію. Після цього Б. при пособництві Т. склав фіктивний акт приймання виконаних робіт на суму 40 тис. грн., у той час як фактично їх було виконано на суму 11 тис. 526 грн., і таким чином при пособництві Т. привласнив 28 тис. 474 грн.

Вироком суду Т. засуджено за ч.5 ст.27, ч.3 ст.191 КК на 3 роки позбавлення волі з позбавленням на 2 роки права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями; за ч.5 ст.27, ч.2 ст.366 КК – на 2 роки позбавлення волі з позбавленням на 1 рік права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями. На підставі ст.70 КК за сукупністю злочинів Т. визначено 4 роки позбавлення волі з позбавленням на 3 роки права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями.

Чи обґрунтовано було призначено Т. додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями?

Задача № 6

Вироком суду від 15 грудня 1999 р. З. засуджено за ч.3 ст.168 (отримання хабара в особливо великих розмірах) КК 1960 р. на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права протягом 5 років обіймати посади, пов’язані з викладацькою діяльністю. Постановою суду від 8 листопада 2001 р. зазначені судові рішення приведено у відповідність із КК 2001 р. При цьому строк додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з викладацькою діяльністю, зменшено до 3 років.

У клопотанні про перегляд справи в порядку виключного провадження засуджена З. просила змінити постановлені щодо неї судові рішення в частині призначення їй додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з викладацькою діяльністю, і постановити, що ці посади їй заборонено обіймати в разі, якщо вони пов’язані з організаційно-розпорядчими обов’язками, інакше вона фактично позбавлялася можливості працювати відповідно до отриманої нею освіти (викладач математики).

Чи має бути змінений вирок відносно З.?

Заняття № 3

  1. Підстави та порядок призначення службових обмежень для військовослужбовців.

  2. Підстави та порядок призначення конфіскації майна.

  3. Підстави та порядок призначення арешту.

Задача № 1

Б., керуючи власним автомобілем, перевищив дозволену швидкість і вчинив наїзд на пішохода. Внаслідок наїзду пішохід отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження. За ч. 1 ст. 286 КК Б. засуджено до арешту на строк 6 місяців. В апеляції Б. просив врахувати його особу і призначити замість арешту виправні роботи, оскільки, хоча йому виповнилось 62 роки, він продовжує працювати слюсарем, позитивно характеризується за місцем роботи і за місцем проживання.

Яке рішення має прийняти апеляційний суд?

Задача № 2

Військовим судом гарнізону старшого лейтенанта Г. засуджено за ч.1 ст.424 КК до обмеження волі на строк 3 роки. В своїй апеляції він просив військовий суд регіону врахувати конкретні обставини, за яких він допустив перевищення влади, позитивні дані про його особу і призначити замість обмеження волі службові обмеження для військовослужбовців.

Чи може військовий суд регіону задовольнити апеляцію Г. без застосування ст. 69 КК?

Задача № 3

За привласнення чужого майна в особливо великих розмірах Г. засуджено до позбавлення волі на строк 8 років з конфіскацією всього майна, яке є його власністю. Серед майна був жилий будинок у сільській місцевості, в якому Г. та його сім`я постійно проживали.

Чи підлягає конфіскації такий будинок?

Задача №4

С., керуючи власним автомобілем, на грунті особистих неприязних стосунків умисно збив та переїхав К., який від одержаних ушкоджень помер на місці події. За ч.1 ст.115 КК С. було засуджено до позбавлення волі на строк 10 років. У вироку суду також зазначено, що автомобіль як знаряддя злочину підлягає конфіскації. Вважаючи вирок суду неправильним, С. подав апеляцію, в якій просив змінити вирок, виключивши з нього припис щодо конфіскації автомобіля, оскільки за умисне вбивство без обтяжуючих обставин конфіскація майна законом не передбачена.

Чи підлягає апеляція задоволенню?

Заняття № 4

  1. Підстави та порядок призначення обмеження волі.

  2. Підстави та порядок призначення тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців.

  3. Підстави та порядок призначення позбавлення волі на певний строк.

  4. Підстави та порядок призначення довічного позбавлення волі.

Задача № 1

Після святкування свого дня народження К., якому в цей день виповнилось 18 років, взяв участь у груповій хуліганській бійці. Під час бійки К. завдав двох ударів ножем у груди Ф. і одного удару в живіт Ш. Ф. помер у лікарні наступного дня, а Ш. – через п’ять днів. К. пред’явлено звинувачення за пунктами 1 і 7 ч.2 ст.115 КК.

Чи може суд у разі визнання К. винним за пред’явленим звинуваченням призначити йому покарання у виді довічного позбавлення волі?

Задача № 2

Суд вироком засудив П. за ч.1 ст.296 КК на 1 рік обмеження волі та на підставі ст.75 КК звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік. П. на день розгляду справи судом досяг пенсійного віку.

Чи правильно застосований кримінальний закон у частині призначення покарання у виді обмеження волі?

Задача № 3

Вироком суду М. засуджено за сукупністю злочинів, відповідальність за які передбачено ч.1 ст.115; ст.15, п.п. 1, 2 ч.2 ст.115; ч.3 ст.365 КК, із застосуванням ст.70 КК до довічного позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих й адміністративно-господарських обов’язків, строком на 3 роки.

Які обставини мають бути досліджені судом та визначені у вироку за для визнання призначення покарання у виді довічного позбавлення волі обґрунтованим?

Задача №4.

Вироком суду від 1 лютого 2006 р. Д. засуджено за ч.1 ст.190 КК 2001 р. на 1 рік обмеження волі. Як видно з матеріалів справи, Д. має дочку А., 27 вересня 2001 року народження.

Чи правильно суд призначив покарання Д.?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]