Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krim_pravo-for_IPS.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Тема 39. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг – 4 години

Заняття № 1

  1. Загальна характеристика злочинів у сфері службової діяльності.

  2. Визначення понять: „службова особа”, „посадова особа”, „державний службовець”, за законодавством України.

  3. Характеристика суспільно-небезпечних діянь, які утворюють хабарництво:

а) одержання хабара;

б) незаконне збагачення;

в) пропозиція або давання хабара;

г) провокація хабара.

Задача № 1

Контролери електрозбуту Д. і В. виявили в будинках Н., Г. та Р. електроприлади, підключені не через електролічильники. Одержавши від згаданих осіб по 200 грн., вони знищили складені акти про накладення штрафу.

Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача № 2

Завідувач магазину райплодовочторгу Т. передав продавцям для реалізації яблука за підвищеною ціною: замість 2 грн. по 4 грн. за 1 кг. Лише за один місяць Т. внаслідок цього одержав 800 грн. прибутку. Продавці не знали , що продають яблука за підвищеною ціною.

Кваліфікуйте дії Т.

Варіант: Продавці знали, що продають яблука за підвищеною ціною, але матеріальної вигоди від перевищення встановлених цін не мали.

Задача № 3

Працівник міліції Г. затримав А. як підозрювану у вчиненні крадіжки хлібопродуктів на хлібозаводі. А. зауважила про безпідставність його підозрінь. Тоді Г. образив А. та двічі вдарив її по обличчю.

Чи є в діях Г. склад службового злочину і якого саме?

Чи зміниться кримінально-правова оцінка його дій, якщо буде встановлено, що А. справді вчинила крадіжку на хлібозаводі?

Задача № 4

Медичний реєстратор станції переливання крові К. протягом трьох років систематично видавала фіктивні документи – довідки донорів особам, які допускали прогули по роботі, за що одержувала від них «подяку» – 50-70 грн.

Чи є К. службовою особою? Як слід кваліфікувати її дії?

Задача № 5

Судом М. було засуджено за ч. 1 ст. 366 та ч. 1 ст. 364 КК за те, що він, зловживаючи службовим становищем інженера з техніки безпеки вагонного депо ст. Роздільна, вчинив службове підроблення – умисно з особистої заінтересованості не відобразив у річному звіті факти травмування чотирьох робітників.

Чи правильно вирішив цю справу суд?

Заняття № 2

  1. Зловживання владою або службовим становищем, його відмінність від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

  2. Перевищення влади або службових повноважень.

  3. Службове підроблення, відмінність матеріального підроблення від інтелектуального.

  4. Службова недбалість.

Задача № 1

Начальник міськжилуправління Б. за винагороду та різні послуги допомагала окремим громадянам одержувати жилу площу поза чергою. Від К. вона одержала 2000 грн., від П. – три чайних сервізи, від М. – 3000 грн.

Кваліфікуйте діяння Б.

Задача № 2

Закрійник ательє по пошиттю жіночого одягу Л. систематично брав від замовниць певні суми понад вартість пошиття за «якісне» і «дострокове» виготовлення одягу.

Чи є Л. службовою особою? Дайте кримінально-правову оцінку його дій.

Задача № 3

Начальник залізничної поліклініки З. протягом двох років незаконно виписувала безплатні проїзні квитки своїй дочці-студентці та знайомим. Всього вона виписала 60 квитків на 1500 грн. Такі квитки повинні були видаватись для поїздок хворих робітників на медичні консультації.

Як слід кваліфікувати її дії?

Задача № 4

Вироком суду Г. засуджено за ч. 2 ст. 368 КК. Його визнано винним у тому, що працюючи завідувачем хірургічного відділення центральної районної лікарні, він протягом року неодноразово одержував хабарі від громадян, які перебували на лікуванні, та їх родичів за проведення їм операцій і забезпечення персоналом лікарні відповідного догляду за хворими.

Чи правильно вирішив цю справу суд?

Задача № 5

Завідувачка рентген кабінету Р. та рентгенотехнік залізничної лікарні М. за домовленістю систематично одержували від громадян гроші за проведення рентгеноскопії та рентгенографії. Протягом чотирьох років Р. та М. таким шляхом одержали 3500 грн. Гроші їм давали не залізничники і не члени їхніх сімей, яких вони повинні були обслуговувати, а сторонні особи.

Чи є Р. і М. службовими особами? Як слід кваліфікувати їхні дії?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]