Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotsiologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
560.13 Кб
Скачать

31. Принцип репрезентативності в соціологічному дослідженні.

Репрезентативність — принцип тотожності сформованої моделі досліджуваного об'єкта параметрам (критеріям) генеральної сукупності.

Одним із важливих гарантів репрезентації є кваліфікаційний рівень фахівців. Так, за результатами опитувань всього 1800 осіб вчені Німеччини напередодні виборів до бундестагу прогнозують наслідки виборів з точністю до 1%. Основою формування репрезентативної вибірки є математико-статистичний апарат, принципи якого детально розроблені і представлені в спеціальній літературі.

Сфера використання вибіркових досліджень практично не має обмежень. Передусім це стосується так званих «великих» об'єктів, пов'язаних з вирішенням проблем на глобальному (соцієтальному), інституціональному (сім'я, група, колектив, галузь, сфера діяльності тощо) рівнях. Якщо об'єкти незначні за своїм масштабом — від десятків до сотень одиниць — можливі також різноманітні суцільні опитування.

Залежно від критерію систематизації розрізняють вибірки прості і складні, суцільні та ймовірні, одно- та багатоступеневі, формальні та змістові, універсальні та цільові тощо. Наприклад, до простих схем формування вибіркової сукупності відносять: а) простий випадковий відбір; б) систематичний (механічний) відбір; в) серійну вибірку; г) гніздову вибірку. До складних належать: а) багатоступеневі; б) комбіновані; в) стратифіковані; г) квотні вибірки.

36. Прогрес і регрес суспільства.

Еволюція, прогрес суспільства - це збільшення загальної маси цивілізації. Загальна маса цивілізації відноситься до найважливішої категорії для всіх суспільних наук. Кожен матеріальний об'єкт, кожне фізичне тіло має розмірами, масою, певним рухом у просторі Всесвіту. Суспільство також займає певний обсяг у просторі (на поверхні континентів), має певну форму, має цілком певною масою. Суспільство (людська цивілізація, техносфера, ноосфера) складається з мільярдів матеріальних об'єктів у вигляді людей, верстатів, заводів, будинків, доріг, аеродромів, міст і сіл. Загальна маса цивілізації складається з суми мас чотирьох її частин: маси всього населення планети (А), маси всіх об'єктів споживання (Б) і виробництва (В) і маси річного споживання мінеральної і сільськогосподарської сировини (Г).

М = А + Б + В + Г.

Молода цивілізація, наприклад, в період рабовласницької формації має малою масою, тому що мало невелике населення (близько 7 мільйонів чоловік), нерозвинене виробництво, обмежена кількість матеріальних благ, добувало копалин. Прикладом «дорослого» суспільства є сучасне індустріальне суспільство, яке має населення 7 мільярдів людей, розвинуте виробництво, величезну масу матеріальних благ (що вимірюється мільярдами тонн) і здобуває величезну масу мінеральної сировини. Маса цивілізації по відношенню до маси планети Земля, а тим більше до маси Сонця і Галактики, займає мізерну частину. Всесвіт складається в основному з плазмового речовини зірочок на 99%. На холодну кристалічну, газову і рідку матерію планет припадає менше 1% маси всієї матерії Всесвіту. Наприклад, маса всіх планет Сонячної системи складає 1 \ 750 частин від маси Сонця або 500 мас Землі. Якщо масу планети Земля прийняти за 100%, то маса рослинно-тваринного світу (біосфери) Землі складає в даний час 10 - 4%, маса всієї цивілізації - 10 - 3%, а маса людства - 10 - 8% від маси Землі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]