Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укрНАН +.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

4.5. Гдк і ознаки шкідливості, що лімітують

Нормування якості води на основі ГДК важко, тому що у водоймі попадають десятки видів різних забруднень, що приводить до їхньої комплексної дії на якість води, і точно оцінити комплексну дію таких речовин практично неможливо. При цьому застосовують метод оцінки сумарного ефекту впливу на санітарний стан водоймів:

. (4.2)

З загальних показників якості води виділяється один, що лімітує. Як лімитуючий показник вибирається той, котрий характеризує мінімальне значення ГДК, і тоді сукупна, чисельна оцінка якості води здійснюється відповідно до індексу, що являє собою сукупність основних показників по типу водокористування.

Тому при оцінці води використовують: ГДК у воді, ОБРШ (орієнтовано безпечний рівень шкідливості) та ЛПШ (лімитуючий показник шкідливості). Усі показники групуються по ЛПШ. Усього існує 3 види:

1 – загальні санітарний показник шкідливості;

2 – токсологічний показник;

3 – органолептичний показник шкідливостей.

Для встановлення ГДК розчиняють у воді визначений набір речовин і проводять токсично-метричний аналіз. Таким чином визначають токсично-метричні параметри за принципом сумації, де концентрації кожного компонента беремо по визначеним ЛПШ (тобто - мінімальні).

Приклад.

У водоймі знайдено, що зміст нітратів по азоті дорівнює 2 мг/л (ГДК=4мг/л), бензолу – 0,1 мг/л (ГДК=0,5 мг/л), аніліну – 0,2 мг/л (0.1 мг/л).

∑ = 2/4 + 0,1/0,5 + 0,2/0,1 = 2,7 > 1 – даний склад не відповідає встановленій якості води, її треба очищати від нітратів по азоті.

4.6. Нормування стічних вод

4.6.1. Загальна характеристика стічних вод

Стічні води господарсько-побутових стоків є біологічно забрудненими, їхнє влучення у водяні об'єкти може викликати кишково-шлункові хвороби (холера, тиф і т.д.). Органічні забруднювачі призводять до евфтрофікації водоймів: цвітіння за рахунок живильного середовища, що викликає надмірний розвиток планктону. Надлишки фосфору і азоту призводять до цвітіння води, розвитку патогенної мікрофлори.

Стічні води - ті, котрі були використані на господарсько-побутові, виробничі тай інші мети, унаслідок чого були забруднені додатковими домішками, що змінили їхній фізичний стан і хімічний склад.

До них відносяться води, що стікають з території населених пунктів, промислових підприємств внаслідок атмосферних опадів і поливання.

Тому всі стічні води поділяються на 3 групи:

  1. Промислові стічні води, вони різноманітні по складу і містять специфічні домішки в залежності від технології процесу.

  2. Побутові стічні води, надходять у водовідвідні системи від населених пунктів, лікарень, побутових приміщень. Особливість їх складається у відносно постійному складі, що викликано стабільністю фізіології людини і його діяльностей.

  3. Зливові стічні води, утворяться унаслідок випадання опадів, танення снігу і льоду, поливань вулиць. Характеризуються високим змістом піску, сміття і нафтопродуктів. Ці води не однорідні (епізодичні) по обсязі і по складу.

  4. Міські стічні води, стічні води, що надходять на міські очисні спорудження. До них відноситься суміш 3-х категорій при загально сполученій системі водовідводів, або суміш побутових і виробничих разом, або роздільно.

У міських стічних водах частка виробничих вод, як правило складає не білш 40-50%.