Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
срс 1Контейнери тіла документа HTML.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Заголовки

Заголовок позначає початок розділу документа. У стандарті визначено 6 рівнів заголовків: від Н1 до Н6. Текст, оточений тегами <Н1></Н1>, виходить великим — це основний заголовок. Якщо текст оточений тегами <Н2></Н2>, то він виглядає трохи меншим (підзаголовок); текст всередині <НЗ></НЗ> ще менший і так далі до <Н6></Н6>. Деякі програми дозволяють використовувати більшу кількість заголовків, однак реально більше трьох рівнів зустрічається рідко, а більш 5 — вкрай рідко.

Нижче на малюнку показаний результат використання наступних заголовків:

<H1>Заголовок 1</H1>

<H2>Заголовок 2</H2>

Рис. 3.1.

Абзаци

Тег <P> застосовується для поділу тексту на параграфи. У ньому використовуються ті ж атрибути, що й у заголовках.

Атрибут аlign

Атрибут АLIGN дозволяє вирівняти текст по лівому або правому краї, по центрі або ширині. За замовчуванням текст вирівнюється по лівому краї. Даний атрибут застосуємо також до графіки і таблиць.

Далі наведені можливі значення атрибута АLIGN:

  • АLIGN=justifyвирівнювання по ширині.

  • АLIGN=leftвирівнювання по лівому краї. За замовчуванням текст HTML вирівнюється по лівому краї і не вирівнюється по правому. Оскільки вирівнювання по лівому краї задається автоматично, атрибут АLIGN=left можна опустити.

  • АLIGN=rightвирівнювання по правому краї.

  • АLIGN=centerцентрування тексту і графіки.

Обтікання графіки текстом. За допомогою атрибута ALIGN можна змусити текст "обтікати" графічний об'єкт. Для цього варто помістити тег <IMG SRC="/шлях/файл.gif"> туди, де повинен бути графічний об'єкт, і додати атрибут ALIGN=left, ALIGN=right або АLIGN=center. Крім того, за допомогою атрибутів НSPAСЕ і VSPАСЕ (вони описані нижче) задається ширина горизонтальних і вертикальних полів, що відокремлюють зображення від тексту. Можна також створити рамку навколо картинки або обрамлення таблиці текстом. Щоб текст не "обтікав" графічний об’єкт, а переривався, необхідно застосувати тег <BR> з атрибутом СLЕАR.

Використання тега <ВR>

Примусовий розрив рядка використовується для того, щоб порушити стандартний порядок відображення тексту. При звичайному режимі інтерпретації програма інтерфейсу користувача відображає текст у робочому вікні, автоматично розбиваючи його на рядки. У цьому режимі кінці рядків тексту ігноруються. Іноді для більшої виразності потрібно почати виведення з нового рядка. Для цього і потрібний тег ВR. Атрибут СLЕАR у тезі <ВR> використовується для того, щоб зупинити в зазначеній частині обтікання об'єкту текстом і потім продовжити текст у порожній області за об'єктом. Наступний за об'єктом текст вирівнюється у відповідності зі значеннями LEFT, RIGHT або АLL атрибута СLЕАR:

Елемент розмітки <NОВ>

Тег <NОВ> (Nо Вrеаk, без обриву) дає браузерові команду відображати весь текст в одному рядку, не розриваючи його. Якщо текст, вкладений у теги <NОВ>, не поміститься на екрані, браузер додасть у нижній частині вікна документа горизонтальну смугу прокручування. Якщо ви хочете обірвати рядок у визначеному місці, поставте там тег <ВR>.

Теги керування відображенням символів

Усі ці теги можна розбити на два класи: теги, що керують формою відображення (font style), і теги, що характеризують тип інформації (information type). Часто зовні різні теги при відображенні дають однаковий результат. Це залежить в основному від налагодження інтерпретуючої програми і смаків користувача.