Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 19.Податковий менеджмент.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
72.3 Кб
Скачать

19.2. Групи управління у системі оподаткування. Податкова служба України.

Податковий менеджмент забезпечують органи влади та управління, суб'єкти господарювання. На підставі цього класифікують три групи управління у системі оподаткування:

1) вищі органи законодавчої та виконавчої влади;

2) служби оперативного управління в податковій сфері;.

3) інші фінансові служби.

До першої групи належать: Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів. Верховна Рада здійснює законотворчу діяльність у сфері оподаткування, бере участь у плануванні податків, оскільки розглядає і затверджує проект бюджету на наступний рік. Президент України видає Укази з питань оподаткування, не врегульованих законодавчими актами. Кабінет Міністрів та Міністерство фінансів беруть участь у плануванні податків, здійснюють керівництво виконанням бюджету, розробляють та приймають нормативно-правові документи з питань оподаткування.

До другої групи належить уся система органів державної податкової служби. Основний тягар щодо забезпечення контролю за правильністю нарахування та своєчасністю сплати до бюджету податків та обов'язкових платежів лягає на податкову службу держави. Саме ця служба повинна вносити зміни і доповнення до діючого податкового законодавства з мстою його вдосконалення. Разом з цим вона (повинна розробляти бланки податкової звітності, механізми виконання та ефективної діяльності нормативних документів, проводити роз'яснення серед платників податків щодо норм та змін податкового законодавства. Основним та кінцевим результатом цієї діяльності повинне бути забезпечення виконання доходів бюджетів та фондів, які функціонують за рахунок обов'язкових платежів.

До фінансових служб, які належать до третьої групи, відносяться:

- державне казначейство;

- фінансові управління та відділи;

- контрольно-ревізійну службу;

- банківські установи;

- інші контролюючі служби у фінансовій сфері.

Служби, які відносять до цієї групи, також сприяють тому, щоб процес податкового менеджменту повноцінно та ефективно функціонував. Так саме через державне казначейство і фінансові управління проходить зарахування коштів до державного і місцевого бюджетів та цільових фондів. За допомогою і безпосередньою участю казначейства відбувається процес бюджетного відшкодування, яке повинна здійснювати податкова служба у випадку надмірного перерахування платежів до бюджету чи фондів. Саме з рахунків цих установ здійснюється перерахування коштів на рахунок державного та інших бюджетів.

Система управління органами податкової служби України

Згідно з Законом України «Про державну податкову службу в Україні» до системи органів ДПС належить ДПА України, ДПА в АР Крим і областях України, ДПА міст Києва та Севастополя, ДПІ в містах (крім Києва і Севастополя), в районах областей та містах. До органів системи ДПС України також належать спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями – податкова міліція.

Голова ДПА України призначається і звільняється Президентом України за поданням Прем’єр-міністра України.

Заступники Голови ДПА України і голови АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя призначаються і звільняються Прем’єр-міністром України за поданням Голови ДПА України. Начальники ДПІ у містах (крім Києва і Севастополя), районах областей і районах у містах Києва та Севастополя призначаються і звільняються Головою ДПА України за поданням обласних голів ДПА.

Посадовим особам органів ДПС України присвоюються спеціальні звання, зокрема: головний державний радник податкової служби, державний радник податкової служби 1-го рангу, державний радник податкової служби 2-го рангу, державний радник податкової служби 3-го рангу, радник податкової служби 1-го рангу, радник податкової служби 2-го рангу, радник податкової служби 3-го рангу, інспектор податкової служби 1-го рангу, інспектор податкової служби 2-го рангу, інспектор податкової служби 3-го рангу.

Посадові особи податкової міліції розподілені на чотири категорії: вищий начальницький склад, старший, середній і молодший начальницький склад. Вищому начальницькому складу присвоюються звання генерал-полковника, генерал-лейтенанта і генерал-майора податкової міліції. Старшому начальницькому складу присвоюються звання полковник, підполковник і майор податкової міліції.

Середньому начальницькому складу присвоюються звання капітана, старшого лейтенанта і лейтенанта податкової міліції. Молодшому начальницькому складу присвоюються звання старшого прапорщика і прапорщика податкової міліції.

До структури ДПІ, наприклад, по районах у містах входять підрозділи: управління по стягненню податків з юридичних осіб, управління по стягненню податків з фізичних осіб, управління місцевих податків та інших платежів, відділ по роботі з платниками податків, управління документальних перевірок юридичних осіб, управління примусових стягнень податків, відділ податкової міліції, відділ валютного контролю, відділ обліку і звітності, відділ комп’ютеризації, відділ державного реєстру фізичних осіб, юридичний відділ, бухгалтерія, відділ кадрів і спецроботи, адміністративно-господарський відділ.