Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-дослідницька робота.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.49 Mб
Скачать

2.2. Хлорофітум чубатий (Chlorophytum comosum Thumb.)

Чемпіоном серед квітів є хлорофітум чубатий (рис.3.2) з роду Хлорофітум і родини Лілійні [4]. Відомо біля 200 видів рослин цього роду. Декілька таких рослини досить для поглинання формальдегіду, що виділяється теплоізоляцією з синтетичних матеріалів в приміщенні середньої величини.

Х

Рис.2.2 Хлорофітум чубатий

(Chlorophytum comosum.Thumb.)

Фото автора

лорофітум володіє і значним бактерицидним ефектом. Фахівці з’ясували, що за 24 години ця квітка майже повністю очищає повітря від шкідливих мікроорганізмів. Цікаво, що його очисні властивості помітно посилюються, якщо покласти в квіткові горщики активоване вугілля. Крім цього хлорофітум абсорбує і оксид вуглецю (ІV). Ця здатність дозволяє йому

бути перспективним кандидатом у боротьбі з тютюновим димом.

2.3. Пеларгонія зональна (Pelargonium zonale Ait.)

Ще одна широко поширена рослина, яка виділяє біологічно активні речовини, що вбивають стафілококи і стрептококи, – це кімнатна герань, або пеларгонія. (рис.3.3)

Р

Рис.2.3 Пеларгонія зональна

(Pelargonium zonale Ait.)

Фото автора

ослина належить до родини Геранієвих(Geraniaceae) [3] і роду Пеларгонія, що нараховує близько 250 видів багаторічних трав’янистих або напівчагарникових рослин. Батьківщиною більшості з них є Південна Африка, деякі види в дикорослому стані зустрічаються в Австралії, Закавказзі і Малій Азії. Як ефіромасляну рослину деякі види пеларгоній культивують в Іспанії, Італії, Франції, Болгарії, Марокко, Алжирі, Єгипті.

Герань поширена у всьому світі, і це не дивно: рослина невибаглива, легко розмножується, довго радує око красивими квітками. Бажано щоб в приміщенні був хоча б один кущ герані. Герань не лише мух відганяє, але і дезінфікує і дезодорує повітря [4]. А то, що герань допомагає при головному болі відомо ще здавна.

Всі види пеларгоній прийнято розділяти на 4 групи: зональні, домашні (царські), плющоподібні і запашні (рожеві) пеларгонії. Цілющими властивостями володіють декілька видів пеларгонії, з яких найбільш відомі пеларгонія рожева, пеларгонія запашна, пеларгонія ароматна і пеларгонія голівчаста. Всі вони відносяться до групи запашних пеларгоній і вирощуються для отримання ефірного масла, яке знаходить застосування в ароматерапії.[4]

Крім того, для лікування деяких захворювань можна використовувати свіже листя перерахованих рослин. Види пеларгоній, що відносяться до інших груп, вирощуються тільки для прикраси інтер’єру або як садові рослини і у фіто- і ароматерапії не використовуються.

2.4. Бегонія завждиквітуча (Begonia semperflorens Link.)

Належить до родини Бегонієві –Begoniaceae.[3] Всі види і сорти бегонії, що культивуються, умовно поділяють відповідно до їх декоративних якостей на декоративно-квітучі та декоративно-листяні.

Б

Рис.2.4 Бегонія завждиквітуча

(Begonia semperflorens Link. )

Фото автора

егонія (рис. 3.4) сприяє очищенню (добре поглинає леткі хімічні сполуки) і оздоровленню повітря в приміщенні, використовується як антимікробний засіб, знижує рівень стафілококу в повітрі на 80%. Завдяки своїм фітонцидним властивостям рослина сприяє підвищенню імунітету і проявляє заспокійливу дію. Підвищує працездатність і настрій колективу, інакше кажучи, рослина для трудоголіків.[5]

Фітонцидними властивостями володіють також фікус і дифенбахія.[2] Вони очищають повітря житлових кімнат від токсинів, тому їх місце в приміщеннях – вікна, які виходять на галасливу автостраду або фабрику. У кімнаті ці рослини необхідно тримати в добре освітленому місці, але не під прямими сонячними променями.