Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Науково-дослідницька робота.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
8.49 Mб
Скачать

Мікрофлора повітря в приміщенні до початку навчання

Середовище сабуро

Середовище жовчно-сольового агару

Середовище кров’яного агару

0 колоній:

Ріст колоній коагулазо- позитивного стафілокока відсутній

11 колоній:

3 колонії гемолітичного стафілококу та 8 колоній повітряна флора – диплококи та тетракоки

4 колонії:

2 колоній гемолітичного стафілококу та 2 колоній спорової палички.

Наступна частина досліду – посів повітря в приміщенні після закінчення робочого дня (кімнатні рослини відсутні). В результаті ми отримали (табл.3.2)

Таблиця 3.2

Мікрофлора повітря в приміщенні в кінці робочого дня (після 7 уроку)

Середовище сабуро

Середовище жовчно-сольового агару

Середовище кров’яного агару

0 колоній:

Ріст колоній коагулазо- позитивного стафілокока відсутній

15 колоній:

повітряна флора – диплококи та тетракоки;

11 колоній:

4 колонії спорової палички та 7 колоній диплококи та тетракоки, які не відно-сяться до роду стафіло-коків

золотистий стафілокок та гемолітичний стафілокок – відсутні

Третя частина досліду посів повітря через 6 год. після того, як були занесені пеларгонії (табл.3.3)

Таблиця 3.3

Мікрофлора повітря в приміщенні з пеларгоніями

Середовище сабуро

Середовище жовчно-сольового агару

Середовище кров’яного агару

0 колоній:

Ріст колоній коагулазо- позитивного стафілокока відсутній

3 колонії:

повітряна флора – диплококи та тетракоки, сарцина

2 колонії:

спорова паличка.

Паралельно ми провели посів відбитку листка виросла спорова паличка, це свідчить про те, що пеларгонії поглинають пил та мікроорганізми в приміщеннях.

Висновки

Впродовж всього еволюційного розвитку людина була нерозривно пов’язана з рослинним світом. Нажаль, зараз ми майже відірвані від природи. І це ненормально. Подумайте лише: лінолеум, фарба та лак, якими покриті стіни і меблі, пластик, паркет, телевізори, комп’ютери, телефони, телефакси, ксерокси і сканери - словом, все, чим оточила себе сучасна людина, виділяє найшкідливіші хімічні речовини.

Це питання в 90 рр. ХХ століття вивчали в Національному управлінні з аеронавтики й дослідження космічного простору. Їх висновок був таким: звичайні домашні рослини за 24 години можуть видалити з повітря в кімнаті до 87% токсинів, які містяться у фарбі, засобах для сухого чищення поверхонь, вихлопних газах і тютюновому димі (серед них аміак, формальдегід, чадний газ, бензол). Також домашні рослини поглинають частину шуму, знижують кров’яний тиск, покращують пам’ять і здатність концентруватися. Наші зелені улюбленці додають нам ще й оптимізму, а вазони підвищують працездатність і творчість.

У розділах основної частини нашої науково-дослідної роботи ми дали характеристику кімнатним рослинам – найкращим біофільтрам шкільних приміщень та виокремили роль рослин в озелененні, вказавши, що кімнатні рослини:

  • Знижують вміст вуглекислого газу та підвищують вміст кисню в повітрі;

  • «Знешкоджують» з повітря такі шкідливі речовини, як формальдегід, фенол, толуол, бензол, ацетон та аміак;

  • Відфільтровують частинки пилу в повітрі, підвищують вологість повітря; та покращують мікроклімат в приміщенні;

  • Діють одночасно заспокійливо і збудливо; сприяють зняттю стресів і покращують самопочуття;

  • Створюють неповторну атмосферу в приміщенні та роблять приміщення більш обжитим і затишним;

Проводячи дослідження нами були виявлені оздоровчі рослини та рослини-біоенергетики, які покращують настрій, самопочуття та підвищують працездатність (алое, пеларгонія, дифенбахія).

Друга група – це рослини, які одночасно є найкращими поглиначами летких органічних сполук та рослинами, що мають негативний енергетичний вплив (хлорофітум чубатий). Але при правильності розміщення цих кімнатних рослин у приміщеннях, користь від них буде неоціненною. Адже хлорофітум чубатий за 24 години майже повністю очищує повітря в приміщенні вбираючи формальдегід та вбиваючи шкідливі мікроорганізми.

Ще одна група кімнатних рослин, яку ми описали – це шкідливі рослини, сік яких може викликати отруєння та різні алергічні реакції (олеандр, примула).

Цінність роботи полягає в тому, що крім співробітників НАСА вивченням здатності рослинами абсорбувати з повітря леткі органічні сполуки майже не займалися. Якщо в майбутньому я стану науковцем, продовжуватиму досліджувати здатність кімнатних рослин поглинати токсичні речовини з повітря.

Проблема піднята нами у науково-дослідницькій роботі не вичерпана повністю. Тому ми і надалі будемо займатися вивченням ролі рослин-біофільтрів в озелененні приміщень і наступним нашим кроком буде робота над створенням посібника з рекомендаціями щодо використання кімнатних рослин для озеленення, та їх роль у знешкодженні токсичних речовин.

Виходячи з цього, ми радимо: для кращого озеленення приміщень, з метою покращення умов навчання та самопочуття учнів, в школах району використовувати кімнатні рослини, які найкраще поглинають токсичні речовини, легко розмножуються та добре пристосовані до наших кліматичних умов. А саме: хлорофітуми, традесканції, фікуси, драцени, алое, бегонії, папороті, філодендрони, дифенбахії, кімнатні плющі та кімнатні виногради (цисуси).