Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ворд.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

Редактор текстів Microsoft Word.

Створення та редагування документа

Лабораторна робота № 8

План

1. Запуск програми MS Word.

2. Ознайомлення з вікном та меню програми.

3. Здійснення налаштування програми MS Word.

4. Отримання довідки.

5. Введення тексту. Виправлення помилок.

6. Зберігання документа на диску.

7. Друк документа.

8. Вихід з редактора.

Методичні вказівки

Текстовий редактор - це програма для створення невеликих тек­стових документів. Вона дозволяє вводити, редагувати, форматувати текст, вставляти малюнки, таблиці, перевіряти правопис та викону­вати багато інших складних операцій з документами.

1. Текстовий редактор MS Word можна запустити різними способами:

a) з допомогою головного меню Пуск=>Программы=>MS Word або Пуск=>Документы=> ім'я Word-документа ;

б) за допомогою ярлика програми MS Word або піктограми Word-документа з робочого столу.

2. Вікно редактора складається :

а) із заголовка, в якому є назва програми і документа, знак системного меню та кнопки керування вікном програми;

б) рядка меню з кнопками керування вікном документа;

в) панелей інструментів з піктограмами найчастіше вживаних команд; г) інструментальної лінійки та рядка стану;

д) доробного поля документа з горизонтальною та вертикальною смугами прокрутки.

Меню редактора MS Word містить пункти: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таблица, Окно, Справка.

3. Перед першим сеансом роботи задають потрібні параметри роботи програми редактора. Найчастіше використовують такі дії:

а) задають розмір поля сторінки (Файл => Параметри страницы);

б) вибирають режим перегляду документа (Вид=>Обычный Вид=> Разметка страницы,...) або з допомогою відповідних кнопок, то знаходяться зліва на рядку стану ;

в) вмикають панелі інструментів (Вид=>Панели инструментов);

г) виводять горизонтальну лінійку (Вид=>Линейка);

д) задають розміри абзацного відступу з допомогою верхнього лівого трикутника на лінійці;

ж) вмикають автоматичну перевірку правопису (Сервис=> Парамет-ры=> Правописание=> Автоматически проверять орфографию) та вводять інші дані. Процес налаштування програми – це введення даних у відповідні діалогові вікна. Елементами діалогового вікна є вкладки, текстові поля, кнопки, вікна-списки, вимикачі, перемикачі. Для того, щоб дізнатися про призначення того чи іншого елемента, треба використати кнопку <?> із заголовка діалогового вікна: клацнути мишею по цій кнопці, курсор миші змінить вигляд, далі клацнути мишею на невідомому елементі.

4. У пакетах MS Office є два основних засоби отримання довідки: помічник і вікно довідки.

Помічник має вигляд різних анімаційних персонажів. Він може по­явитися автоматично, або за допомогою команди Справка Показать помощника. Коли помічник на екрані, то у текстове поле діалогу помічника можна ввести своє запитання.

Безпосередньо звернутись до довідкової системи MS Word можна за допомогою команди Справка=> Вызов справки або натиснувши кла­вішу F1 на клавіатурі. Після чого з'явиться діалогове вікно Справоч­ная система: MS Word з вкладками Содержание, Указатель, Поиск.

5. Наявність у робочому полі мигаючого курсору ( | подібного тек­стового курсору) дає змогу вводити текст. Щоб цей курсор з'явився, тре­ба клацнути мишею. Текст із клавіатури вводиться за місцем знахо­дження текстового курсору. Неправильні символи, що знаходяться злі­ва від текстового курсору можна знищити клавішею <BackSpase>, або клавішею <Delete>, якщо символ знаходиться справа від курсору. Як­що текст уводиться з клавіатури, то курсор автоматично переводиться на новий рядок по закінченні попереднього. Якщо потрібно перейти до нового абзацу натискують клавішу Enter. Щоб почати новий рядок, за­лишаючись у попередньому абзаці потрібно натиснути <Shift+ Enter>.

Для переміщення текстового курсору можна користуватись клаві­шами клавіатури зі стрілками, клавішами <Ноmе> (на початок рядка), <End> (на кінець рядка), <PgUp> (на одну сторінку вверх), <PgDown> (на одну сторінку вниз), <Ctrl +Home> (на початок документа), <Ctrl +End> (на кінець документа).

У MS Word є можливість скасувати останні дії. Для послідовного скасування останніх дій можна

• клацнути по кнопці Отменить . на панелі інструментів,

• вибрати команду Правкам Отменить.

Список команд можна розкрити, якщо клацнути по трикутній стрілці справа від кнопки Отменить.

Перевірка правопису може здійснюватись в автоматичному режимі. Перевірка правопису - це перевірка орфографії та граматики. Орфографічні помилки у Word - це неправильне написання слів, граматичні помилки - це неправильне сполучення слів у реченні. Для виконання автоматичної перевірки орфографії і граматики увійдіть в меню Сервис=> Параметры, відкрийте вкладку Правописание і установіть від­повідні опції. При наявності орфографічних помилок слово підкреслю­ється червоною хвилястою лінією (зеленою - для граматичних). Для ви­правлення помилок можна скористатися контекстним меню цього слова.

Деколи тексти можна покращити шляхом заміни слова синонімом. Для цього використовують команду Сервис=> Язык=> Тезаурус. Від­криється вікно з синонімами для слова, на яке вказував текстовий кур­сор. Після вибору синоніма слово в тексті можна замінити.

У процесорі Word є зручний засіб заміни слів, а саме можна зро­бити виправлення за допомогою автоматичної заміни. Цей режим вми­кається по команді Правка Заменить. Дальше у вікні Найти и заменить вводимо вихідне слово та слово, яке замінить вихідний текст.

Під час підготовки документа виникає необхідність в перенесенні слів. Роботу з розстановки слів може виконати сама програма. У авто­матичному режимі Word вставляє переноси там де потрібно. Для ввімкнення автоматичного режиму оберіть команду Сервис=> Язык =>Расстановка переносов і виберіть опцію Автоматическая расстановка переносов. Якщо захочете відмовитись від переносів, які вставляє програма, то зніміть цю опцію. Переноси можна виставляти і вручну за допомогою клавіш клавіатури <Ctrl+ –>.

6. Збереження документа на диску. Для виконання збереження мож­на використати команду Файл=> Сохранить, або клацнути по кнопці на панелі інструментів. При першому зберіганні потрібно обрати команду Файл=> Сохранить как і задати ім'я файла.

З документом, що уже існує можна продовжити роботу, якщо цей документ завантажити з диску. Для цього оберіть команду Файл=> Открыть, або клацніть по кнопці Открыть на панелі інструментів.

7. Друк документа здійснюють командою Файл =>Печать або з до­помогою піктограми Печать на панелі інструментів.

Якщо використати команду Файл =>Печать, то в діалоговому вікні Печать можна задати параметри для друкування:

• друкувати лише виділений фрагмент тексту;

• друкувати сторінки лише з певними номерами;

• друкувати декілька сторінок на одному аркуші;

• задати число друкованіх копій.

8. Вихід з редактора здійснюється за допомогою команди Файл=> Выход (<Alt+F4>), або кнопки Закрить в рядку заголовка.