Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП в галузі освіти.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

33. Правила безпеки під час роботи в шкільному куточку живої природи.

Під час підживлення,пересаджування рослин,а також доглядання тварин учні надягають халати або фартухи що постійно зберігаються в приміщенні куточка живої природи,і захищають руки рукавицями. Під час приготування підживлень для рослин учням забороняється торкатися добрив руками,треба набирати добрива спеціальними неметалевими ложечками.

Для боротьби з комахами – шкідниками рослин категорично забороняється користуватися інсектицидами.

За тваринами в куточку живої природи встановлюють постійний ветеринарний нагляд.,щоб запобігти виникненню інфекцій,які можуть передатися людям. Учням які доглядають тварин у крільчатнику учитель повинен показати і пояснити як брати кожну з них у руки,щоб уникнути укусів.

Особливу увагу треба звернути на інструктаж з догляду за самицями,що недавно народили малят,бо вони,оберігаючи дитинчат,стають у цей час дуже агресивними. У разі захворювання якоїсь тварини потрібно негайно викликати ветеринара. Якщо хвороба заразна для людей,хвору тварину треба негайно відокремити,а решту тварин тримають на карантині,за вказівкою ветеринарного лікаря.

Під час замінювання води в акваріуму за допомогою сифона учням забороняється відсмоктувати повітря з трубки ротом. Це може призвести до того,що вода з мікроорганізмами потрапить у порожнину рота учня. Відсмоктувати повітря треба гумовою грушею,що зв’язана трубкою сифона.

Інструкцію з техніки безпеки для учнів під час роботи в куточку живої природи вивішують і його приміщенні і в кабінеті біології.

16. Штучне освітлення навчальних приміщень. Розрахунок штучного освітлення.

В Україні з вересня до травня необхідно підвищувати рівень освітлення навчальних приміщень за допомогою штучного. Для освітлення 3-го ряду парт слід передбачати окреме включення 2-го ряду електроламп.

Штучне освітлення приміщень шкіл може бути забезпечено люмінесцентними лампами та лампами розжарювання з відповідною арматурою,яка повинна давати розсіяне світло.

Рівень штучного освітлення навчальних приміщень має бути при використанні ламп розжарювання 150 лк і 300 лк при лампах люмінесцентних. У кабінетах креслення,майстернях рівень штучного освітлення повинен бути 300-500 лк,200-400 лк відповідно. У всіх приміщеннях школи повинна бути система загального освітлення. Освітлювальна апаратура має забезпечувати високу рівномірність освітлювання класів,відсутність осліплення в результаті великої яскравості.

При штучному освітленні слід надавати перевагу люмінесцентним лампам як і гігієнічно так із економічного погляду.

Освітлювальна апаратура має бути безпечною,надійною,забезпеченою зручними пристосуваннями для експлуатації, давати розсіяне світло,яскравість не повинна перевищувати 2000 кд/м.

У навчальних приміщеннях світильники слід розміщувати в 2 ряди паралельно лінії вікон на відстанні на відстанні 1,5 м від зовнішньої і внутрішньої стін, 1,2 м від класної дошки, 1,6 м від задньої стіни. Відстань між рядами світильників повинна бути 2,5 – 2,65м.

Світильники очищуються не менше 1 раз в 3 місяці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]