Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП в галузі освіти.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

19. Навчання з пожежної безпеки у закладах освіти України.

Усі працівники під час прийняття на роботу і за місцем роботи повинні проходити інструктаж з питань пожежної безпеки.

За призначенням та часом проведення протипожежні інструктажі діляться на:

  • вступний

  • первинний

  • позаплановий

  • повторний

  • цільовий

Вступний ін.-ж проводиться з:

  1. усіма щойно прийнятими на роботу особами

  2. особами які прибули в заклад на виробничу практику і мають право брати участь у виробничому процесі

  3. учнями і студентами в навчальних закладах перед початком навчання в лабораторіях,майстернях

програма для проведення вступного протипожежного ін.-ж затверджується керівником об’єкта освіти.

Первинний–проводиться на робочому місці до початку виробничої діяльності працівника. Його повинні проходити:

  • усі прийнятті на роботу

  • працівники які переведенні на роботу з інших підрозділів,виробничих дільниць.

  • Особи які прибули в заклад на навчання

  • Будівельники сторонніх організацій,які виконують на діючому об’єкті освіти будівельно – монтажні,ремонтні та інші роботи

  • Учні під час виробничої практики.

Програма для проведення первинного ін.-жу затверджується керівником відповідного структурного підрозділу,відповідальним за протипожежний стан або керівником об’єкта освіти і погоджується з пожежною охороною.

Повторний ін.-ж проводиться на робочому місці з усіма працівниками неменше ніж 1 раз на рік за переліком питань,з якими необхідно ознайомити працівників під час проведень вступного і первинного протипожежного ін.-жів.

Цей ін.-ж проводиться на робочому місці або спеціально відведеному приміщені:

  • У разі введення в дію нових або допрацьованих нормативних документів з питань пожежної безпеки

  • У разі зміни технологічного процесу,застосування нового або заміни існуючого пожежонебезпечного устаткування.

  • На вимогу державних інспекторів з пожежного нагляду,якщо виявлено незадовільне знання працівниками правил пожежної безпеки на робочому місці.

Позаплановийін.-ж проводиться індивідуально або з групою працівників. Обсяг та зміст ін.-жу визначають на кожному випадку окремо залежно від причин, що викликали потребу в його проведені.

Цільовийпротипожежний інструктаж проводяться з працівниками:

  • Перед виконанням ними разових пожежонебезпечних робіт

  • Під час ліквідації стихійного лиха, аварії

  • У разі організації масових заходів з учнями та дітьми дошкільного віку.

Первинний,повторний,позаплановий,цільовий протипожежні інструктажі проводяться безпосередньо керівниками робіт , які пройшли навчання і перевірку знань з питань з пожежної безпеки.

Про проведення всіх видів протипожежних інструктажів , крім цільового , у спеціальних журналах робиться запис з підписом осіб, якими проводиться інструктаж , і тих хто його проводив. Запис про проведення цільового протипожежного інструктажу робиться в документі , що дозволяють виконання робіт.

30. Захворювання,які виникають під час роботи з персональним комп’ютером.

Інтенсивна робота за ПК є причиною виникнення багатьох захворювань. Причиною відхилень у здоровї користувача є низькі ергономічні характеристики монітора,неправильна організація робочого місця,незадовільні санітарно – гігієнічні умови праці які призводять до виникнення низки захворювань: порушень зору,кістково – м’язових порушень,захворювання шкіро,порушення зі стресовими ситуаціями та нервово – емоційним навантаженням.

Особливе місце серед профзахворювань посідає порушення зору,які спричиненні нераціональним освітленням,світлотехнічною специфікою робочих місць з ПК та недотриманням режиму праці.

Робота користувача ПК потребує тривалого статичного напруження мязів спини,шиї,рук,ніг,що призводить до втоми і специфічних скарг. Пошкодження хребта є результатом того,що крісло неправильно підтримує згин хребта. Плечі і шия напружуються і затікають в унаслідок неприродного положення,виникають болі в ділянці шиї, спини і голови. Неправильне положення рук при введенні даних за допомогою клавіатури призводить до пере тискання нервів у вузьких місцях запястя.

Робота користувача ПК біля наелектризованого екрана монітора,який притягує частинки завислого у повітрі пилу і заряджає їх призводить до подразнення шкіри у людей з чутливою шкірою,висипки та запалення шкіри.

Робота за ПК – робота з особливо тривалою монотонністю: більше ніж 600 однакових дій упродовж 75 % робочого часу за 1 год. Монотонність роботи,електромагнітні випромінювання призводять до захворювання загально невротичного характеру у вигляді загальної підвищеної втоми,головного болю, відчуття важкості голови,поганого стану. Стійкі нервово – психічні порушення у вигляді підвищеної роздратованості,відчуття неспокою,метушливості викликані електромагнітними хвилями які випромінюють ПК і монітор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]