Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ГЕНЕТИКА.docx
Скачиваний:
1298
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
169.38 Кб
Скачать

36.Проблема регуляції статі і шляхи їх вирішення.

Проблема регуляції статі випливає з необхідності збільшення продукції тваринництва за рахунок переважного отримання особин одного виду, що дають більш високий вихід молока, м'яса, вовни, яєць і т. д. Так, в молочному скотарстві більш бажано народження теличок, а в м'ясному - бичків, так як вони швидше ростуть. Від високоцінних племінних биків і корів доцільно отримувати чоловічих нащадків для більш швидкого розмноження їх генотипів. У яєчному птахівництві економічно вигідніше отримання курочок. У зв'язку з цими практичними потребами дослідники не тільки прагнуть пізнати механізми визначення статі, а й вивчають можливості штучного регулювання статі. Необхідно відзначити, що стосовно великих тварин з внутрішньоутробним розвитком плодів ця проблема ще не вирішена. Регуляція співвідношення статей у ссавців може бути досягнута шляхом поділу сперми на дві фракції: перша - містить в сперміях Х-хромосому і друге - що містить Y-хромосому. Запліднення самок однієї з цих фракцій буде давати приплід однієї статі. Проводилися експерименти з розділення сперми на зазначені фракції центрифугуванням, електрофорезом і седиментацією (осадженням) за допомогою аминокисло гистидина. Осіменіння самок кролиць, наприклад, легшою і більш рухомий фракцією призводило до зрушення в бік чоловічої статі. Однак повного зсуву в співвідношенні статей зроблено не було. Розробляється метод кількісного визначення ДНК в сперміях шляхом вимірювання інтенсивності флуоресценції ядер. Отримані результати, як вважають автори цього методу, можуть стати передумовою для успішного поділу сперміїв у ссавців на несучі X-або Y-хромосому.

------------------------------------------------------------------------------------------

37 Партеногенез, гіногенез, андрогенез

Партеногенез - це розвиток організму з незаплідненої яйцеклітини. Зустрічається у деяких рослин, безхребетних (оси, бджоли, мурашки, попелиці) і хребетних тварин, крім ссавців, у яких партеногенетический зародок гине на ранніх стадіях ембріогенезу.

Виділяють природний і штучний партеногенез. Штучний партеногенез викликається людиною шляхом активізації яйцеклітини, впливом на неї різними речовинами, механічними подразниками і підвищення температури.

Природний партеногенез. Яйце починає дробитися і розвиватися в ембріон без участі сперматозоїда, тільки під впливом внутрішніх і зовнішніх причин.

Розрізняють соматичний і генеративний партеногенез. При генеративних (гаплоидном) зародок починає розвиватися з гаплоидной яйцеклітини (трутні бджіл). При соматичному (диплоидном) зародок починає розвиватися з диплоїдної клітини або з диплоїдного овоциту (мейоз не відбувається), або з клітки образовавшейсяв результаті злиття 2-х гаплоїдних ядер (мейоз відбувається). (Попелиці, дафнії, кульбаба).

Якщо розвиток яйцеклітини відбувається без участі ядра сперматозоїда, то все одно сперматозоїд стимулює початок дроблення яйцеклітини, хоча і не запліднює його (риби, круглі черв'яки).

Гіногенез- своєрідна форма розмноження, при якій ядро ​​сперматозоїда не викачується з ядром яйцеклітини; подальший розвиток обумовлено спадковою інформацією лише материнського організму. Гіногенез зустрічається у деяких видів риб, наприклад у сріблястого карася. Яйця цієї риби лише активізуються сперматозоїдами, а злиття ядер після запліднення не відбувається. При відсутності самців свого виду яйця сріблястого карася активуються сперматозоїдами інших видів риб. При Гіногенез у риб потомство складається з одних самок.

Андрогенез - розвиток яйцеклітини з чоловічим ядром, привнесеним в неї спермием в процесі запліднення.

Андрогенез спостерігається в окремих видів тварин і рослин в тих випадках, коли материнське ядро ​​гине до запліднення, яке при цьому є хибним, тобто жіноче і чоловіче ядра не зливаються і в дробленні бере участь тільки чоловіче ядро.

Андрогенез - особливий випадок незайманого розвитку, або партеногенезу; іноді його називають «чоловічий партеногенез».

Сутність запліднення. Заплідненням прийнято називати спонукання яйця до розвитку шляхом об'єднання в ньому ядер (каріогамії) чоловічих і жіночих статевих клітин. Запліднення є незворотній процес; одного разу запліднене яйце не може бути запліднене знову. Сингамії (злиття чоловічих і жіночих статевих клітин) і каріогамія становлять сутність процесу запліднення.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]