Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль якості аудиту.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
122.56 Кб
Скачать

3) Заходи впровадження та функціонування системи забезпечення якості аудиторських послуг

Для впровадження та функціонування системи забезпечення якості аудиторських послуг в Україні АПУ:

    1. Здійснює переклад, затверджує й забезпечує видання професійних стандартів, їх актуалізацію з урахуванням щорічних змін і доповнень, а також впровадження стандартів у практику.

    2. Затверджує положення з національної практики завдань.

    3. Сприяє підготовці й виданню навчальної та науково-методичної літератури з питань аудиторської діяльності.

3.4 Проводить науково-практичні конференції з питань аудиторської діяльності.

    1. Організовує обмін національним і міжнародним досвідом, а також проводить дискусії з питань практики аудиту в офіційному виданні АПУ.

3.6 Організовує та проводить постійне удосконалення професійних знань практикуючих аудиторів.

3.7 Розробляє й затверджує порядок подання та форму річної звітності суб'єктів аудиторської діяльності.

3.8 Створює комісії АПУ, організовує й забезпечує їх роботу за всіма напрямами забезпечення якості аудиторських послуг за затвердженим щорічним планом роботи.

3.9 З метою проведення зовнішніх перевірок аудиторських фірм та аудиторів за напрямами контролю створила та здійснює нагляд над функціонуванням Комітету з контролю якості аудиторських послуг.

3.10 Розглядає й затверджує Положення про здійснення зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм, Положення про моніторинг з питань практики аудиторської діяльності.

3.11 Розглядає й затверджує національний план зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм.

3.12 Розглядає й затверджує (за поданням уповноваженої комісії АПУ) результати зовнішніх перевірок аудиторів та аудиторських фірм і в разі потреби застосовує до них стягнення.

3.13 Приймає рішення щодо забезпечення дотримання аудиторами та аудиторськими фірмами вимог Закону, професійних стандартів та етики, незалежності аудиторів при проведені ними аудиторських перевірок та організації контролю якості аудиторських послуг.

3.14 Оприлюднює інформацію про функціонування системи забезпечення якості аудиторських послуг в Україні.

3.15 З метою проведення зовнішніх перевірок аудиторських фірм та аудиторів за напрямами контролю створює Комітет з контролю та здійснює нагляд над його функціонуванням.

4)Зовнішні перевірки систем контролю якості аудиторських фірм та аудиторів

4.1. Основним напрямом забезпечення якості аудиторських послуг в Україні є контроль їх якості. Системи контролю якості аудиторських послуг формуються кожною аудиторською фірмою та аудитором в Україні.

4.2. Аудиторські фірми та аудитори зобов’язані розробити і впровадити в свою практику таку систему контролю якості, яка б забезпечувала обґрунтовану впевненість у тому, що сама аудиторська фірма і аудитор та їх персонал діють відповідно до Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг (далі – МСА), Кодексу етики професійних бухгалтерів та законодавчих і нормативних вимог, що регулюють аудиторську діяльність, а висновки (звіти), що надаються аудиторською фірмою і аудитором, відповідають умовам завдання.

4.3. Відповідно до МСА система контролю якості аудиторських послуг включає:

а) відповідальність керівництва за організацію контролю якості на фірмі;

б) етичні вимоги;

в) прийняття завдання, продовження співпраці з клієнтом і виконання специфічних завдань;

г) людські ресурси;

ґ) виконання завдання;

д) моніторинг.

Усі елементи контролю якості взаємозалежні. Щодо кожного з наведених елементів мають бути встановлені політика та процедури контролю якості.

4.4. Відповідальність за розробку, організацію, впровадження й підтримання ефективного функціонування системи контролю якості несе безпосередньо аудитор, який займається аудиторською діяльністю індивідуально як фізична особа в аудиторській фірмі – посадова особа, яка здійснює керівництво фірмою відповідно до законодавства та установчих документів.

4.5. АПУ організовує:

4.5.1. Проведення зовнішніх перевірок систем контролю якості.

4.5.2. Моніторинг з питань аудиторської практики. 4.5.3. Застосування додаткових процедур щодо забезпечення якості аудиторських послуг і дисциплінарних заходів за наслідками контролю. 4.5.4. Інформування суспільства про функціонування систем контролю якості аудиторських послуг в аудиторських фірмах та в аудиторів, які займаються аудиторською діяльністю індивідуально як фізичні особи – підприємці, в Україні.

5)Перехідні положення

5.1. Встановити термін чинності Свідоцтв про відповідність системи контролю якості, отриманих аудиторськими фірмами та аудиторами за результатами зовнішніх перевірок систем контролю якості, які закінчилися:

в 2009 р. – до 31.12.2014 р.;

в 2010 р. – до 31.12.2015 р.;

в 2011 р. – до 31.12.2016 р.;

в 2012 р. – до 31.12.2017 р.;

в 2013 р. – до 31.12.2018 р.

5.2. Починаючи з 01.01.2014 р. термін чинності Свідоцтва вказувати в Свідоцтві під час його видачі.

5.3. Аудиторські фірми та аудитори до закінчення терміну чинності Свідоцтва повинні вжити заходів для відповідності п.2.5.3 цієї Концепції