Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК ПЕНЗЕЙ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
76.69 Кб
Скачать

7. Дивна війна на західному фронті.

3 вересня1939року Велика Британія (о 5:00) і Франція (об 11:00) оголосили війну Німеччині. Вже пост-фактум4 вереснябуло укладено франко-польську угоду. Польськийпосолу Франції після цього почав наполягати на негайному загальному наступі.До17 вереснякрах Польщі став настільки очевидний, що, зважаючи на усі вище зазначені причини, у французів з'явилося виправдання для перегляду своїх намірів щодо активного ведення війни.

Для виконання цього завдання група армій «C»під командуваннямгенерал-полковникаВільгельма Ріттера фон Леебамала у розпорядженні 8 кадрових і 25 резервних таландвернихдивізій. Останні не можна було вважати повністю боєздатними ні з огляду на технічне оснащення, ні з огляду на їхбойову підготовку.Танкових з'єднаньгрупа армій «С» не мала. Західний вал (лінія Зігфріда) значно поступався у потужностілінії Мажиноі частково ще добудовувався, тому не міг компенсувати недостатню кількість сил. Останні були розгорнуті наступним чином:7-а армія(командувачгенерал артилеріїДолльман) уздовжРейнувідБазелядоКарлсруе,1-а армія(командувач генерал-полковникЕрвін фон Віцлебен) — відРейнудо люксембурзького кордону. Невеликаармійська група «А»під командуваннямгенерала піхотибаронаКурта фон Гаммерштейнаохоронялакордониз нейтральнимидержавамидо містаВезель.

З початку війни французи обмежилися декількома атаками місцевого значення у районі Західного вала. При будівництві захисного бар'єру німці не дотримувались природньої кривизникордонів, тому лінія укріплень в деяких місцях являла собою пряму. Крім того німецьким військам було наказано проводити лише захист лінії Зигфріда і не вступати у затяжнібойові дії.13 вересня1939року французи зуміли порівняно легко захопити дві виступаючі вперед ділянки — ділянку «Варндт» західнішеСаарбрюкенаі виступ кордону між Саарбрюкеном і Пфальцьким лісом.

Коли після закінчення війни з Польщею стала помітною передислокація німецьких з'єднань зі СхідногонаЗахідний фронт, французи, починаючи з3 жовтня, звільнили більшу частину захопленої ними прикордонної зони та відійшли до державного кордону, а частково і за нього. За свідченням німецьких військових, вони були здивовані погано підготовленими (зінженерногопогляду) польовими позиціями, які залишили французи.

Англійці до середини жовтня чотирма дивізіями (два армійських корпуси) зайняли позиції на бельгійсько-французькому кордоні між містами МольдіБайель, досить далеко від лінії фронту. У цьому районі проходив майже суцільний протитанковий рів, що прикривався вогнемдотів. Ця система укріплень будувалась як продовженнялінії Мажинона випадок прориву німецьких військ черезБельгію.28 жовтня1939року військовий кабінет затвердив стратегічну концепціюВеликої Британії. Начальник британського генерального штабу генерал Айронсайд дав цій концепції таку характеристику: «пасивне очікування з усіма хвилюваннями та тривогами, які з цього випливають»[6].

21 листопада1939рокуурядФранціїстворив у збройних силах «службу розваг», на яку покладалася організація дозвілля військовослужбовців нафронті.30 листопадапарламентобговорив питання про додаткову видачусолдатамспиртнихнапоїв,29 лютого1940рокупрем'єр-міністрДаладьєпідписав декрет про скасування податків награльні карти, «призначені для діючої армії». Через деякий час було ухвалене рішення закупити для армії 10 тисячфутбольних м'ячів.

У грудні 1939року у Франції була сформована п'ятадивізіяанглійців, а в перші місяці1940року з Англії прибуло ще п'ятьдивізій, таким чиномбританський експедиційний корпусзбільшився до 10дивізій[8]. У тилу англійських військ було створено майже 50аеродромівізцементнимизлітно-посадковими смугами, але замість бомбардування німецьких позицій, англійськілітакирозкидали над лінією фронту агітаційні листівки.

27 вересня 1939 року на нараді головнокомандуючих видами збройних сил і їхніх начальників штабівГітлернаказав негайно готувати наступ на заході: «Мета війни — поставити Англію на коліна, розгромити Францію». Вже 6 жовтня 1939 року німецькі війська остаточно завершилиокупацію Польщі, а 9 жовтня командуючим видами збройних силБраухічу,ГерінгуіРедерубула надіслана «Пам'ятна записка і провідні вказівки щодо ведення війни на Заході» Не зважаючи на внутрішні побоювання у провальному завершенні операції,Вальтер фон Браухічнадав доручення генеральному штабу розробити«Директиву Гельб щодо стратегічного розгортання», яку підписав 29 жовтня 1939 року.

План «Гельб»(«Жовтий») у своєму першому варіанті (планОКХ), який так і не було виконано, передбачав, що напрямок головного удару німецьких військ буде проходити по обидва бокиЛьєжа.Директивазакінчувалася розпорядженнямгрупам армій «A»і«B»зосередити свої війська таким чином, щоб вони за шість нічних переходів змогли зайняти вихідні позиції для наступу.

10 січня 1940 року Гітлер призначив остаточну дату наступу — 17 січня. Але в той самий день, коли Гітлер ухвалив це рішення, стався вельми загадковий випадок: літакіз німецькимофіцером, що перевозив секретні документи, «помилково» приземлився на території Бельгії і план «Гельб» потрапив до рукбельгійців.

Німці змушені були змінити план операції. Нову редакцію надав начальник штабу групи армій «A»під командуваннямРундштедтаЕріх фон Манштейн. Манштейн дійшов висновку, що доцільніше завдати головного удару черезАрденниу напрямкуСедана, чого союзники аж ніяк не очікували. Основною ідеєю плану Манштейна було «заманювання». Манштейн не сумнівався, що союзники обов'язково відреагують на вторгнення доБельгії. Але, розгортаючи там свої війська, вони втратять вільний резерв (принаймні на кілька днів), повністю завантажать шляхи і, головне, послаблять «ковзанням на північ»оперативну ділянкуДінан—Седан.

Плануючи вторгнення до Франції, німецький генеральний штаб турбувався, що в цьому випадку англо-французькі війська можуть захопити ДаніютаНорвегію. 10 жовтня 1939 року головнокомандувачвійськово-морськими силамигрос-адміралРедервперше вказав Гітлерові на значення Норвегії у війні на морі.Скандинавіябула гарнимплацдармомдля атаки наНімеччину. Окупація Норвегії Великою Британією і Францією для Німеччини означала б фактичнублокадувійськово-морського флоту.14 грудня 1939 рокуГітлеромбуло видано наказ щодо підготовки операції у Норвегії. 1 березня 1940 року видано особливудирективу. У пункті 1-му директиви зазначалося:7 березня 1940 року Гітлер ухвалив остаточний планоперації «Везерюбунг».

Завершення «Дивної війни»[ред.•ред. код]

Період так званої «дивної війни» закінчився 10 травня1940року. Саме у цей день німецькі війська згідно зпланом «Гельб»почали широкомасштабні наступальні дії на територію нейтральних Бельгії та Голландії. Потім через територію Бельгії, обійшовши лінію Мажино з півночі, німецькі війська захопили майже всю Францію. Рештки англо-французької армії були витіснені у районДюнкерка, де вониевакуювалисядо Великої Британії.Франціязмушена була підписати ганебнукапітуляціюу знаменитому з1918року вагончику уКомп'єні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]