Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
51.6 Кб
Скачать

Розділ іі.Чиники що забезпечують реалізацію рекламних потреб та генерують потребу у створені територіально рекреаційної системи

1.1. Картографічне моделювання територіальних рекреаційних систем

Чинники, що забезпечують реалізацію рекреаційних потреб:

—Наявність рекреаційних ресурсів;

—Рекреаційна місткість территорії;

—Наявність матеріального виробництва, яке забезпечує функції рекреаційної діяльності;

Рекреаційні ресурси - сукупність природних та антропогенних об'єктів і явищ, що їх можна використовувати для відпочинку, лікування й туризму. Природні рекреаційні ресурси - це особливості природи, природні та природно-технічні геосистеми, об'єкти і явища природи, їхні компоненти й властивості, природоохоронні об'єкти, пам'ятки історії, архітектури, етнографічні особливості території.

Рекреаційна місткість території один з найважливіших показників при плануванні рекреаційно-туристського господарства, в тому числі в процесі формування спеціальних (вільних) економічних зон туристсько-рекреаційного типу. Вона впливає на якісний стан рекреаційних ресурсів, навколишнє середовище, психологічний комфорт рекреантів. При надмірному тривалому рекреаційному навантаженні природне середовище, незважаючи на те, що рекреаційна діяльність є одним з найбільш екологічно безпечних видів господарства, зазнає серйозних змін.

Рекреаці́йна дія́льність - управлінські та економічні заходи, що спрямовані на використанні вільного часу для оздоровчої, лікувальної та культурної діяльності.

Чинники, що генерують потребу у створенні ТРС:

—Територіаоліальний поділ праці;

—Нерівномірність рекреаційного попиту;

—Певна територіальна локалізація рекреантів;

—Ціннісні критерії рекреантів;

—Різна економічна ефективність регіонів;

Вивчення закономірностей розвитку і функціонування територіальних рекреаційних систем (ТРС) нерозривно пов'язане з проблемою виявлення взаємовідносин як міжокремими елементами цієї системи (рекреантами, природним комплексом, технічними будовами, системою обслуговування),так і між рекреаційними і нерекреаційними системами(розселенням, транспортом та ін.). Зараз вже можна назвати немало місць відпочинку, де ці відносини склались несприятливо і потребують втручання органів управління. Дляпокращення відносин, що склалися, їхнього управління,прогнозування і подальшого розвитку необхідні знання прохарактер існуючих між ними зв'язків, характер причин, які викликають те чи інше явище, а також про наслідки.

У зв'язку з необхідністю вирішення цієї проблеми в територіальному аспекті природно виникає питання проефективність використання одного із засобів вивченнягеографічних об'єктів - карти, про те, які умови і можливості їївикористання для отримання нової інформації.

Одним з найефективніших методів дослідження можевиступати картографічне моделювання - сукупність операційз картами, спрямованих на отримання нових знань прорекреаційні системи. Картографічне моделювання включає істворення карт, але на перший план висувається розробкаметодів використання вже створених карт, їх спільний аналіз.Виходячи з цього, основну увагу слід приділяти складнійкартографічній моделі, яка являє собою набір карт абокартографічних характеристик і дозволяє отримати такудодаткову інформацію про досліджуваний об'єкт, яку кожнакарта зокрема дати не може.

Витоки рекреаційної географії знаходяться в іншихрозділах географічної науки - географії населення,транспорту, архітектурних об'єктів та ін. Тривалість існуванняцих розділів і стан розробки пов'язаних з ними напряміврекреаційної картографії різні, тому забезпеченість їхкартографічним матеріалом нерівномірна. Наприклад, дужемало карт, що висвітлювали б такі проблеми, як стійкістьприродного комплексу до рекреаційних навантажень,соціальна ефективність відпочинку і рекреаційний попит тощо.

Існуючі карти за функціональним призначенням можнаподілити на три групи. Перша група - карти, які створюютьсядля туристів, мисливців, рибалок - так звані туристичні.Вони містять специфічну рекреаційну інформацію про регіон,його привабливість. Друга група карт призначена длядослідників рекреаційної діяльності та організаторіввідпочинку і містить інформацію про форми організації іобслуговування ТРС, про рекреаційні міграції (потокирекреантів), об'єм і якість рекреаційних ресурсів, провідпочинок як соціально-економічне явище. Ці карти служатьджерелом інформації, яка використовується для виконанняпроектно-планових робіт і для виявлення закономірностейтериторіальної організації відпочинку. Ця група картнайбільше відповідає поняттю рекреаційних.

Третю групу складають карти, які хоча і не призначенідля дослідників і організаторів відпочинку, але можуть міститикорисну для них інформацію. Це різноманітні економіко- іфізико-географічні карти, з допомогою яких можна отриматиуявлення про зв'язки рекреаційного використання території знерекреаційним.

В рекреаційному картуванні потрібно ставити наголос нестільки на вивченні елементів ТРС, як на виявленні зв'язківміж ними. Оскільки різноманітність аспектів зв'язків ускладнюєкласифікацію карт, виникла необхідність формуванняуявлення про сюжет карти, через який стає можливимрозкрити її головний зміст. Сюжет - це сукупністьхарактеристик. Він ніби відображає взаємовідносини об'єктів.Якщо один об'єкт представлений по відношенню до іншихоб'єктів і подій, то тут маємо справу з декількома сюжетами.Оскільки одна карта може містити відразу кілька сюжетів,тобто відображати декілька зв'язків, виникла необхідністьвиділення і аналізу кожного сюжету.

Комфортність ТРС звичайно представляєтьсяхарактеристикою окремих рекреаційних об'єктів, наприклад,класом готелів, кількістю обслуговуючого персоналу. До цьогож сюжету можна долучити комфортність природних умов ікількість теплих днів у році, річну кількість опадів, коливаннятемператури тощо.

Ємність ТРС може розглядатися в двох аспектах:ємність закладів і ємність території. Карти першого типудосить поширені і ця властивість ТРС, як правило,відображається кількістю спальних місць.

Для відображення динамічності ТРС необхідна наявністьспостережень, які б характеризували ТРС, її ємність і структуру учасовому розрізі. Цікавим є відображення добової, тижневої,річної і багаторічної динаміки рекреантів. Для деяких районівактуальне відображення і сезонних змін. На картах вона можебути представлена непрямими показниками, наприклад,різницею товарообігу між зимою і літом.

Надійність ТРС - властивість, яка визначаєбезвідмовність її функціонування. Вона проявляється встабільній діяльності окремих підсистем, незалежно відзовнішніх впливів або у зв'язку з ними і може виражатисятакими, наприклад, показниками, як різниця в чисельностірекреантів в залежності від стану погоди.

Ефективність ТРС представлена найчастіше у виглядідоходів від туризму. Цей сюжет може мати такожвідображення у соціальному і медико-біологічному аспектах.

З точки зору впливу рекреантів на стан природногокомплексу виділяють так звану стійкість природногокомплексу, тобто здатність протистояти до різнихнавантажень до певної межі, після якої починається йогонезворотне руйнування. В рекреаційних дослідженнях інтересдо стійкості природного комплексу пов'язаний з необхідністюрозробки природоохоронних заходів і нормуваннянавантаження.

Таким чином, виробляється напрямок досліджень напошук моделі ТРС, яка б найкраще відображала системнийхарактер явища і дозволила отримати нову інформацію.Системна картографічна модель ТРС - це набір з двох абобільше карт, які об'єднуються з допомогою загальнонауковоїбазової моделі рекреаційної системи. В залежності відпризначення моделі змінюється її вигляд.

Якщо потрібно показати результат дослідження іпредставити його у лаконічній формі, то найзручнішевикористовувати синтетичну карту. Вона дозволяє передатиузагальнені висновки, не вимагаючи складного і трудомісткогозіставлення та всебічного аналізу карт. Цій вимозі відповідає інабір комплексних карт.

Якщо ж основним завданням є пошук взаємовідношеньелементів, виявлення того, що і з чим пов'язано, то з цієюметою найперспективнішим є використання картографічноїмоделі, в якій набір карт виступає як наслідок розчленуваннясистеми на окремі елементи, а базова модель служить дляаналізу зв'язків, інтеграції, відновлення цілісності системи.

Метою досліджень є виявлення нових знань про ТРС,тому з метою вивчення зв'язків складну картографічну модельдоцільно представити у вигляді набору карт, в якому кожнакарта відображає тільки одну характеристику елемента ТРС.Цей вид моделі розглядається як початковий, який дозволяєпобудувати гіпотези про зв'язки, виявити основні відносини івластивості компонентів.

Така модель відображає об'єктивну реальність повніше,ніж окремі карти. Використання системної картографічноїмоделі для пізнання територіальної рекреаційної системи - цеперший принцип картографічного моделювання ТРС.

Територіальна рекреаційна система - внутрішнєскладне утворення. Кожен елемент - природний комплекс,система обслуговування, інженерні споруди - можерозглядатися як самостійна система, яка включає декількакомпонентів. Наприклад, компонентами природного комплексує кліматичні умови, водні об'єкти, рослинність і ряд інших. Всвою чергу, кожен з них може характеризуватись кількомапоказниками; наприклад, ліс - віком деревостою, видовимрізноманіттям, характером підліску і підросту та ін. Можнаназвати багато конкретних характеристик, які є важливимидля відображення даної ТРС. Крім того, функціонування ТРСнерозривно пов'язане з діяльністю інших нерекреаційнихсистем (впливає на них і само відчуває їхній вплив), врезультаті чого до можливої кількості характеристик ТРСдодаються ще характеристики тих систем, з якими вона пов'язана, а їх також багато. Для наочності різноманіттяхарактеристик рекреаційної системи можна зобразити увигляді схеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]