Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_ZP_prakt1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Практичне заняття 1 Право власності та користування землею. Право на землю

Поняття власності на землю слід розглядати в економічному та юридично­му аспектах. Земельна власність в економічному аспекті являє собою систему суспільних економічних відносин з приводу присвоєння землі, перетворення її на благо, що належить окремій особі.

Як юридична категорія земельна власність являє собою результат закріплення правовими нормами економічних суспільних відносин щодо присвоєння землі, тобто відносин володіння користування та розпорядження землею особа­ми, які юридично визнані власниками відповідних земельних ділянок.

Таким чином, інститут права власності є одним з основних правових інсти­тутів земельного права, оскільки відносини власності виступають передумовою виникнення будь-яких інших правовідносин стосовно землі.

Право власності на землю є юридичним вираженням, формою закріплення економічних відносин власності і являє собою вреґульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження земельними ділян­ками.

Право власності − це вреґульовані законом суспільні відносини щодо воло­діння, користування і розпорядження майном (у тому числі й земельними ділян­ками): Цивільний кодекс України, 3емельний кодекс України, Закон України «Про власність» 1991 р.

Оскільки використання земель здійснюється як власниками земельних ділянок, так і землекористувачами, то у першому випадку правовою формою такої експлуатації земель виступає право власності на земельні ділянки, у другому − право землекористування.

Сутність права землекористування як правовідносин, які виникають у про­цесі використання земельних ресурсів, полягає в тому, що вони включають су­купність прав та обов’язків, пов’язаних зі здійсненням права землекористуван­ня.

Таким чином, право постійного користування земельною ділянкою − це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває в державній або комунальній власності, без встановлення строку. Земельний кодекс України ст. 92.

Не слід також забувати, що відповідно до ст. 92 ЗКУ сфера поширення по­стійного землекористування істотно обмежена. Вона може здійснюватися лише на землях, що належать до державної або комунальної власності, і лише певни­ми суб’єктами (підприємства, установи та організації, що належать до дер­жавної та комунальної власності, а також громадські організації інвалідів Укра­їни, їх підприємства (об’єднання, установи та організації).

Як відомо, об’єктом права власності на землю є земельна ділянка, а суб'єктами виступають фізичні та юридичні особи. Суб’єкти права власності на землю розрізняються залежно від форми власності, у якій знаходиться та чи інша земельна ділянка. Таким чином, право власності на землю характеризуєть­ся множинністю суб'єктів відповідно до форм власності − державної, комуналь­ної та приватної.

За чинним законодавством, право розпорядження землями різної форми власності надано різним органам (органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування на базовому, регіональному чи національному рівнях), тому важливим етапом при вирішенні практичних задач є чітке визначення форми власності об’єкта і чітке уявлення правового статусу суб'єкта права власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]