Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скляр охрана труда.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4.3 Охорона праці при експлуатації дорожньо –транспортної техніки

Основними причинами небезпек, аварій і нещасних випадків, пов'язаних з експлуатацією транспортних засобів є:

  • порушення вимог правил дорожнього руху на вулицях і дорогах, а також у всіх місцях, де можливий рух транспортних засобів;

  • порушення вимог правил техніки безпеки;

  • необережні дії виконавців робіт;

  • відсутність механізації виконуваних робіт;

  • неправильний і небезпечний прийом праці, робота в небезпечній зоні;

  • несправність устаткування, пристосувань, інструменту, машин;

  • виконання невластивої роботи;

  • слизькість підлоги, територій, платформ, кузовів, сходів, буферів, підніжок автомобілів;

  • незнання правил безпеки виконання робіт, пристрої автомобіля, обладнання.

Дорожньо-будівельні машини різних типів створюють на робочих місцях водіїв шум і вібрації з широким діапазоном рівнів. Так, на ковзанках Д-400А, Д-317 загальний рівень шуму досягає 114 дБ, асфальту укладальник типу Д-150Б створює шум до 116 дБ. Шум бульдозерів і скреперів перевищує санітарні норми на 17 дБ. На робочому місці машиніста асфальту укладальника ДС-1 вібрація буває вище гранично допустимого рівня на 3 дБ, на моторних ковзанках Д-399, Д-260 і Д-404А, не забезпечених вібраторами, а в деяких випадках перевищує допустимий рівень. На вібраційному ковзанці Д-317 вібрація на робочому місці перевищує гранично допустимий рівень на 6 дБ. При цьому слід врахувати, що машиністи ковзанок і асфальту укладальників до 50 % робочого часу знаходяться на сидінні машини, яке піддається найбільшому вібрації. Викладене змушує звернути увагу конструкторів-машинобудівників на вдосконалення амортизаційних елементів сидінь і на необхідність врахування інших ергономічних факторів.

При експлуатації автомобільного транспорту, тракторів, навантажувачів, інших транспортних засобів необхідно керуватися Міжгалузевими правил з охорони праці на автомобільному транспорті. При експлуатації автомобілів, тракторів і інших мобільних машин виникнення небезпечних факторів відзначається при виконанні майже всіх виробничих операцій.

Наслідком травматизму є порушення вимог безпеки при їх виконанні: технічне обслуговування, поточний ремонт і зберігання рухомого складу автотранспорту; водіння рухомого складу автотранспорту по вулицях і дорогах; обслуговування та поточний ремонт автомобілів в дорозі; навантаження та розвантаження вантажних автомобілів

Машини можна використовувати, якщо температура навколишнього повітря, швидкість вітру і вологість відповідає значенням, вказаним в експлуатаційній документації на машину.

Згідно СНіП "Техніка безпеки в будівництві" до початку робіт з використанням машин необхідно визначити робочу зону машини, межі небезпечної зони, засоби зв'язку машиніста з робітниками, що обслуговують машину і машиністами інших машин.

При використанні машин особливу увагу слід приділити тому, щоб була забезпечена оглядовість робочої зони з робочого місця машиніста. У тому випадку, коли машиніст, керуючий машиною, не має достатнього огляду або не бачить робітника, що подає йому сигнали, між машиністом і робочим встановлюють двосторонню радіозв'язок.

Робоча зона машини в темний час освітлює спеціальними прожекторами. Рівні шуму, загазованості, вібрації та запиленості не повинні гранично встановлених значень.

Машиністами дорожньо-будівельних машин можуть бути особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд і визнані придатними за станом здоров'я для керування машинами.

Машиністи дорожніх машин повинні працювати в спецодязі, спецвзуття та застосовувати засоби індивідуального захисту відповідно до виду виконуваних робіт. Робочі місця машиніста машини та обладнання слід утримувати в чистоті і забезпечувати обтиральним матеріалом, інвентарем для чищення, який зберігається в спеціально обладнаних місцях. На машині не повинно бути сторонніх предметів, а в зоні роботи машини - сторонніх осіб.

Будівельним і дорожніх машин забороняється працювати на відстані 20 м від відкритих складів палива.

Паливо та мастильні матеріали слід перевозити на машинах, обладнаних спеціальними протипожежними пристроями і заземленням у вигляді металевої ланцюги для відводу статичної електрики.

Вихлопна труба повинна бути відведена вперед і нахилена вниз, щоб уникнути попадання іскор на цистерну.

При виявленні в розробляється ґрунті кабелю, труб або інших підземних комунікацій і невідомих предметів необхідно негайно припинити роботу і повідомити керівника робіт.

Конструкція механізованого інструменту повинна відповідати вимогам “Санітарних норм і правил при роботі з машинами та обладнанням, якi створюють локальну вібрацію, що передається на руки працюючих”.

Бачки для перенесення гарячого і розрiдженого бітуму повинні бути конусоподібної форми, звуженими зверху, обладнані кришками з запiрними пристроями та держаками для перенесення їх двома робiтниками. Заповнювання бачка не повинно перевищувати 3/4 його об’єму.

Тачки, що застосовуються для транспортування асфальтобетонної маси, повинні бути легкими на ходу, справними і обладнані двома ніжками, а носилки для перенесення гарячого асфальту повинні бути обладнані бортами з трьох сторін.

Жаровні влаштовують в місцях, безпечних як для дорожнiх робiтникiв, так і для пішоходів або транспорту.

Заливання трiщин у асфальтобетонних покриттях емульсіями, як правило, виконують механічними засобами.

Складувати інструмент необхідно на узбіччі проїжджої частини паралельно руху транспорту в огородженому місці.

Під час дощу чи снігопаду робота з електроінструментом на відкритих майданчиках допускається лише як виняток за наявності на робочому місці навiсiв і з обов’язковим застосуванням діелектричних рукавичок та інших захисних засобіВ. Наявнiсть подвiйної iзоляцiї обов’язкова.

Не допускається обробляти електрифікованим інструментом обмерзлі і мокрі деталі.