Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скляр охрана труда.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

4.4 Пожежна безпека

Пожежна охорона створюється з метою захисту життя і здоров'я громадян, приватної, колективної та державної власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки на об'єктах і в населених пунктах.

Основними завданнями пожежної охорони є:

  • здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог;

  • запобігання пожежам і нещасним випадкам на них;

  • гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха.

Заходи пожежної профілактики поділяють на технічні, організаційні, експлуатаційні та інші заходи, спрямовані на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення.

Згідно з правилами пожежної безпеки (ППБ) на підприємстві інженером з техніки безпеки з обслуговуючим персоналом проводять курси на знання з пожежного мінімуму та електробезпеки; розповсюджується інструктажі при виконанні робот з обладнанням; про первинні засоби пожежогасіння; інформація про надання медичної допомоги.

Відповідно до ППБ небезпечні ділянки об'єкту повинні забезпечуватися первинними засобами пожежогасіння. До них належать пожежні крани, вогнегасники, ручні насоси, резервуари з водою, ящики з піском, покривала (азбестові, грубошерстні), а також різний пожежний інвентар (пожежні відра, лопати, кирки, сокири, багри, ломи тощо). Серед первинних засобів пожежогасіння є вогнегасники. При виконанні дорожніх робіт, щоб не сталися надзвичайні ситуації повинні використовуватися вуглекислотні вогнегасники типу ОУ- 1,4 ВВК-2, ОУ-3 ВВК-2, ОУ-7 ВВК-5; вогнегасники порошкові ВП-5, ВП-1, ВП-2.

Пожежне водопостачання – це комплекс пристроїв, призначених для подачі до місця пожежі води в достатній кількості та із заданими параметрами напору. Розрахункова потреба води на зовнішнє пожежегасіння коливається в межах 5-30 л/с.

Джерелами пожежного водопостачання можуть бути природні або штучні пожежні водойми. Пожежних водойм повинно бути не менше двох.

Розрахунок пожежного запасу води і кількості засобів пожежогасіння.

Розрахункова витрата води Q, м3, з гідрантів на гасіння однієї пожежі визначається:

Q=3,6 х (дзв) х tп (4.1)

де 3,6 – коефіцієнт переводу метрів до кубометрів, години до секунд;

дзв – відповідно питома розрахункова витрата води на зовнішнє і внутрішнє гасіння пожежі, л/с, дз=10л/с, дв= 5,2 л/с [5];

tп - розрахункова тривалість пожежі, tп= 2г [5]

Q= 3,6(10+5,2) х 2=109,4 м3

Машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, що впроваджуються у виробництво, а також продукція, в стандартах на які є вимоги пожежної безпеки, повинні мати сертифікат, що засвідчує безпеку їх використання, виданий у встановленому порядку.

Відповідно до ДСТУ 12.1.004-91 пожежна безпека об'єкта повинна забезпечуватися системою запобігання пожежі ,системою протипожежного захисту і системою організаційно технічних заходів:

  • дорожні транспортні засоби повинні оснащуватись вогнегасниками ;

  • легкові автомобілі оснащуються одним порошковим вогнегасником або вуглекислотним ВВК-5;

  • приміщення для пасажирів в автобусі оснащується одним повітряно-пінним вогнегасником ВПП-9 та вуглекислотним ВВК-7.

  • дорожні транспортні засоби для вахтових бригад - одним порошковим ВП-5 та ВП-2 (або ВП-5 та вуглекислотним ВВК-5).

Таким чином, при дотриманні вимог пожежної безпеки, нормативних документації з пожежної безпеки можна зменшити ризик пожеж та аварій на перехрестях.