Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсовой работе АХД.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
399.87 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

Курсова робота з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу» відбиває рівень підготовки студента і є:

  • формою контролю засвоєних студентами знань;

  • способом закріплення і систематизації практичних навичок по економічному аналізу діяльності сільськогосподарських підприємств;

  • напрямком реалізації науково-дослідних здібностей студентів.

Об’єктом проведеного в курсовій роботі дослідження може виступати одна з актуальних проблем економічного аналізу діяльності підприємств аграрного сектора економіки України. Студентам рекомендується погодити об’єкт дослідження з дипломними керівниками і з фахівцями аналізованого підприємства для збільшення ефективності процесу виконання курсової роботи і її практичної значимості.

Об'єктом дослідження можуть бути відповідні аспекти господарської діяльності наступних товаровиробників:

  • сільськогосподарських підприємств,

  • селянських (фермерських) господарств,

  • особистих селянських господарств,

  • агропромислових бірж і агроторговельних будинків,

  • обслуговуючих кооперативів,

  • інших підприємств АПК, а також, підприємств харчової промисловості.

Основу інформаційного забезпечення аналітичних розрахунків повинні складати фактичні матеріали про діяльність одного з названих підприємств за останні 3 роки.

Студент зобов'язаний надати чистовий варіант курсової роботи на кафедру статистики та економічного аналізу не пізніше чим за 7 днів до початку залікового тижня.

Викладачі навчальної дисципліни «Організація і методика економічного аналізу» допомагають складати план, затверджують тему курсової роботи, проводять потокові консультації для студентів, здійснюють перевірку курсової роботи. По кожній перевіреній роботі складається рецензія, що містить оцінку по стобальній шкалі. Оцінка по курсовій роботі виставляється в залікову книжку студента і є одним із критеріїв допуску до екзамену з дисципліни.

Якщо робота містить незначні недоліки, що можуть бути виправлені, і за умови здачі роботи за 7 днів до початку залікового тижня, курсова робота може бути повернута студентові для доробки. Виправлений варіант повинний бути зданий на кафедру не пізніше, ніж за 7 днів після повернення роботи студентові. При цьому, усі виправлення і зміни викладаються на окремих аркушах, що прикладаються до первісного варіанта курсової роботи.

Курсова робота не допускається до захисту в наступних випадках:

  • порушено терміни здачі роботи на кафедру;

  • тема роботи не погоджена з викладачем;

  • робота виконана студентом не самостійно;

  • структура роботи не відповідає вимогам;

  • робота оформлена не за вимогами.

  1. Порядок підготовки курсової роботи

Процес підготовки курсової роботи є досить суб'єктивним. Він залежить від рівня знань і здібностей студента, а також від особливостей обраного об'єкта дослідження. Однак для запобігання можливих помилок в організації процесу підготовки курсової роботи наведемо рекомендований поетапний порядок виконання курсової роботи.

Традиційний порядок виконання курсової роботи має наступні умовні етапи:

  1. Вибір підприємства, на базі якого буде проводиться дослідження;

  2. Опрацювання літературних джерел і складання змісту роботи;

  3. Твердження змісту роботи на кафедрі;

  4. Збір матеріалу для написання першого і другого розділу роботи;

  5. Вибір варіанта для написання третього розділу роботи;

  6. Підготовка роботи. Одержання консультацій від викладача;

  7. Оформлення роботи. Надання її на кафедру;

  8. Захист курсової роботи.

Студентам варто також звернути особливу увагу на вибір підприємства, на базі якого будуть здійснюватися аналітичні розрахунки, оскільки найчастіше для написання курсової роботи даних офіційної звітності підприємства не досить.

Проблема вибору теми може бути вирішена тільки після попереднього ознайомлення зі специфікою господарської діяльності аналізованого підприємства. Дане положення дозволить уникнути ситуацій, коли аналізованому підприємству не властиві ті аспекти господарської діяльності, що виступають об'єктом дослідження.

На даних етапах студент може одержати консультацію від викладачів кафедри у вигляді додаткових пояснень щодо питань включених до змісту курсової роботи. Якщо тема і зміст роботи цілком відповідають вимогам, вони затверджуються, а студент може приступати до виконання наступних етапів порядку підготовки курсової роботи.

Для запобігання проблем з підбору вихідної інформації для написання курсової роботи, можна порекомендувати попереднє складання, на підставі вивченої літератури по економічному аналізу, плану збору матеріалів. Він повинний містити перелік вихідних даних, що будуть потрібні при висвітленні досліджуваного питання, а також назви облікових або статистичних форм, у яких утримуються відповідні зведення. Перед поїздкою на підприємство, на базі якого буде виконана робота, варто заготовити макети відповідних аналітичних таблиць. У процесі їхнього заповнення студентові варто відзначати назви документів, з яких були узяті фактичні дані по підприємству, одиниці виміру, тощо.

Переписані матеріали необхідно уважно звірити з первинними джерелами. Бажано також провести логічну оцінку вірогідності використовуваних даних, що припускає перевірку відповідності досліджуваних економічних показників припустимим параметрам. Дані рекомендації дозволять уникнути помилок, що можуть погіршити якість роботи в цілому.

Отримані і перевірені дані обробляються за допомогою різних прийомів економічного аналізу.

Логіка написання курсової роботи не припускає створення обмежень на вибір застосовуваних прийомів аналізу. Студент самостійно визначає набір прийомів економічного аналізу, що будуть використовуватися. При цьому він керується наявними в нього знаннями теорії економічного аналізу й отриманими на заняттях по дисципліні практичними навичками економічного аналізу.

База порівняння для проведення аналітичних розрахунків також вибирається на розсуд студента. Тому, при написанні другого розділу роботи студент повинний указати причину вибору тієї або іншої бази порівняння.

Виключення з даного положення складає тільки фінансово-економічна характеристика підприємства. У даному розділі проводиться порівняння даних по аналізованому підприємству за останні три роки.

Для того, щоб спростити процес написання висновків і пропозицій, при написанні розділів I-III студентові варто звернути особливу увагу на виявлення недоліків («вузьких місць», резервів підвищення ефективності) у господарській діяльності підприємства.