Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота_1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Технічна характеристика повітряного сепаратора р3-баб

Показники

Значення

Продуктивність, т/год

10,5

Витрата повітря, м3/год

80

Частота коливань вібролотка, хв-1

1420

Питоме навантаження, Н/см2·год

850 - 1100

Потужність електроприводу, кВт

0,12

Ефективність очищення зерна, %

76

Для виділення домішок, що відрізняються від зерна по товщині, ширині та аеродинамічним властивостям використовують ситові і повітряно-ситові сепаратори, основні робочі органи яких - сита з різними по розміру і формі отворами. При зворотно-поступальному русі сита виникають змінні сили інерції, під дією яких відбувається переміщення по ситу зернової маси і її самосортування

Марки повітряно-ситових сепараторів:

- скальператор для виділення великих домішок А1-бзо;

- сепаратори-фракціонери для виділення дрібної фракції зерна для фуражних цілей А1-бсф-50 і А1-бсш;

- ситоповітряні сепаратори для виділення крупи, дрібних і легких домішок А1-біс та А1-блс.

Розглянемо повітряно ситовий сепаратор (рис. 3), який складається з корпусу 1, сита попереднього просіювання 3, каналів провіювання 5 та 9, сортувальних сит 10,11 та двох вентиляторів 6,8. Зерно двома паралельними потоками з сита попереднього просіювання 3, яке відбирає великі домішки, послідовно поступає на два сита 10, 11 з довгастими отворами 2,0 х 2,5 мм та 2,25 x 2,5 мм. Схід з верхнього сита 10 дає середні домішки. Прохід крізь верхнє сито подається на нижнє сито. Схід з нижнього сита дає очищене зерно, що направляється на мукомельний завод. Прохід крізь нижнє сито з довгастими отворами 11 просівається на підсіваючому ситі 12 з отворами 2 мм, сходом з якого виходить дрібна фракція зерна, а проходом - дрібні домішки. Повітряний потік з каналу попереднього 5 та повторного провіювання 9 поступає до циклону 7, де затримують відвіяні домішки.

Довгасті отвори сит орієнтовані у взаємно-перпендикулярних напрямах, а групи різноорієнтованих отворів чергуються в шаховому порядку. Таке розташування значно підвищує ефективність просіювання при круговій поступальній ході сита.

Регулювання: частота коливань ситового кузова 260.-.263 хв-1; регулюють підбором і розташуванням знімних свинцевих пластин балансиру.

Таблиця 2

Технічна характеристика ситоповітряних сепараторів

Показники

Значення

А1-бсф-50

А1-бсш

Продуктивність, т/год

50

50

Число секцій (ситових рам в секції)

4(10)

4(16)

Частота кругових коливань, хв-1

250

245

Потужність електродвигуна, кВт

5,5

5,5

Радіус коливань, мм.

32

35 - 40

Рис. 3. Схема повітряно-ситового сепаратора:

1 - корпус; 2 - привід; 3 - сито; 4 - бункер; 5 - канал попереднього провіювання зерна; 6, 8 - вентилятори; 7 - циклон; 9 - канал повторного провіювання зерна; 10, 11 - сортувальні сита; 12 - підсіваюче сито; I - неочищене зерно; II - повітряний потік до циклону; III - аспіраційні відходи; IV - середні домішки; V очищене зерно; VI - дрібні домішки; VII - великі домішки.

Великі металеві домішки виділяють при просіюванні на ситах. Для виділення домішок, розміри яких співпадають з зерном або менше розмірів зерна, застосовують магнітні сепаратори.

Ефективність виділення металевих домішок від зерна залежить від сили тяжіння магнітів, швидкості переміщення продукту в зоні дії магнітного поля, рівномірності потоку продукту, товщини його шару і способу установки магнітів.

Типи магнітних сепараторів: з дисковими магнітами У1-бмз; з пласкими магнітами У1-бмп; з кільцевими магнітами У1-бмм.

Розглянемо магнітний сепаратор для виділення домішок із борошна У1-бмМ (рис. 4), який складається з корпусу 3, циліндрової магнітної колонки 14, приймального патрубка 1 та випускного конуса 11. Борошно через приймальний патрубок 1 подається до корпусу магнітного сепаратора 3. Завдяки конусу 2 борошно рівномірно розподіляється у кільцевому просторі між козирками 4 та магнітною колонкою 14. Проходячи тонким шаром по поверхні блоку магнітів 6 борошно звільнюється від металевих домішок. Для підвищення ефективності сепарації магнітна колонка обертається навколо вертикальної вісі. Очищене борошно поступає у випускний конус 11 та виводиться з сепаратору.

Допустимий вміст металевомагнітних домішок в очищеному продукті не більше 3 мг/кг, розміри часток металевих домішок не більше 0,3 мм, а їх маси не більше 0,4 мг. Якщо магнітна індукція стає нижче встановленої норми, то блоки магнітів перемагнічують.

Таблиця 3