Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізична хімія-Методичка.doc
Скачиваний:
435
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Гальванічні елементи, їх класифікація

Електрохімічним (гальванічним) елементом називають пристрій, в якому хімічна енергія окисно-відновного процесу перетворюється в електричну. При цьому процеси окиснення та відновлення просторово розділені. Комбінуючи різні за природою електроди, можна отримати різноманітні гальванічні елементи або електрохімічні кола. Гальванічні елементи класифікують за різними ознаками:

  • за ознакою оборотності розрізняють оборотні та необоротні гальванічні елементи;

  • за наявністю або відсутністю рідинної межі розрізняють кола з переносом і без переносу;

  • за характером процесу (хімічний процес або процес вирівнювання концентрацій) розрізняють хімічні та концентраційні елементи.

Усі електрохімічні елементи записують за правилом "правого плюса", тобто зліва знаходиться негативний електрод (проходить процес окислення), справа – позитивний (процес відновлення), і від значення потенціалу правого електроду (позитивного) віднімають значення потенціалу лівого елктроду (негативного) іноді полярність електрода додатково записують у дужках. Електроди позначають символами хімічних елементів, межу поділу між електродом і розчином – вертикальною рискою, межу поділу між двома розчинами – двома вертикальними рисками, або, якщо дифузійний потенціал не усунутий, штрихом. Наприклад, елемент Якобі – Даніеля записують так:

,

де к – контактний потенціал; (+), (–) – електродні потенціали; д – дифузійний потенціал.

Важливою кількісною характеристикою електрохімічного елемента є електрорушійна сила (ЕРС або Е), яка у першому наближенні дорівнює різниці величин електродних потенціалів:

E = φ(+) – φ(–).

Електрорушійна сила гальванічного елемента завжди позитивна, оскільки вона відповідає процесу, що відбувається самочинно і характеризує позитивну роботу.

Гальванічний елемент, обидва електроди якого однакові і занурені в розчини того самого електроліту, але з різною активністю йонів (а1 і а2), називають концентраційним елементом. ЕРС такого гальванічного елемента визначають за рівнянням:

.

ЕРС елемента зв'язана зі зміною вільної енергії Гіббса (ΔG) реакції, що протікає в елементі:

ΔG = – nFE.

Приклади розв’язування задач

Задача 1. Визначити стандартний потенціал алюмінієвого електрода.

Розв'язування. Складаємо гальванічне коло зі стандартних алюмінієвого та водневого електродів:

(–)Al  AlCl3  2H3O+  H2 (Pt)(+)

a(Al3+) = a(H3O+) =

= 1 моль/дм3 = 1 моль/дм3

ЕРС кола дорівнює:

звідки

Відповідь: = –1,66 В.

Задача 2. Обчисліть стандартний електродний потенціал пари Cu2+ | Cu+, використовуючи стандартні потенціали пар Cu2+ | Cu і Cu| Cu .

Розв'язування. Запишемо відповідні напівреакції:

Cu2+ +2е = Cu; φ0 =+0,337 В; ΔG0= –nFφ0 = –2∙96485∙0,337 = – 65031 Дж/моль.

Cu+ +е = Cu; φ0=+0,521 В; ΔG0= –nFφ0 = –96485∙0,52 1= – 50269 Дж/моль.

Віднімаючи від першого рівняння друге і відповідні значення ΔG0 одержуємо:

Cu2+ + е = Cu , ΔG0= – 14762 Дж/моль.

Маючи значення ΔG0 для пари Cu2+ Cu+, обчислюємо φ0:

φ0 = – ΔG0/nF= –(–14762)/96485 = +0,153 В.

Відповідь: φ0 = +0,153 В.

Задача 3. Для водневого концентраційного гальванічного елемента виміряна ЕРС становить 0,373 В. Знайти рН шлункового соку, в якому занурено один водневий електрод, якщо другий такий же електрод поміщений у пробу крові з рН = 7,4.

Розв'язування. Для вимірювання рН шлункового соку можна використати концентраційне коло з двох скляних електродів, один з яких занурений у стандартний розчин з відомим значенням рН. ЕРС такого гальванічного елемента визначається за формулою:

Е = 0,059 (рНст – рНх),

Відповідь: рН = 1,078.