Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
313.01 Кб
Скачать

2.4.2 Збирання, регулювання, випробування тягового трансформатора

Всі вузли трансформатора ретельно готують і транспортують до місця збирання. Бак, радіатори, масляний насос продувають сухим стиснутим повітрям. Брудні місця протирають сухими чистими серветками. Стінки бака, якщо це не було зроблено раніше, промивають сухим свіжим маслом, зливаючи його через спускну пробку. Кришку трансформатора встановлюють на виємну частину та кріплять на ярмових балках. Виємну частину продувають сухим стиснутим повітрям, протирають нижні частини ізоляторів чистими безворсими серветками, зволоженими в технічному спирті. Обмотки промивають струмком свіжого трансформаторного масла. Змірюють опір ізоляції обмоток по відношенню один до одного мегомметром на 2500В протягом 1хв. Опір повинен відповідати паспортним даним. При зниженому опорі ізоляції виконують сушку в вакуум-сушильній шафі.

Перевіряють стан гумових прокладок, погані замінюють. Нові прокладки виготовляють з масло стійкої гуми. Виємну частину встановлюють в бак.

Відкривають спускний кран та заливають масло в бак, періодично вмикаючи та вимикаючи центробіжний насос. Спускний кран закривають.

Для випуску повітря з системи охолодження та внутрішніх полостей ізоляторів трансформатора вивертають пробки з колекторних радіаторів та на верхніх ковпачках ізоляторів. Пробки закривають після того, як з’явиться масло в отворах. Пробу масла беруть не раніше ніж через три години після заливання. Зовнішню поверхню зливного крана ретельно вичищають. Внутрішню поверхню промивають шляхом зливання не менше ніж 1л масла.

Посуд промивають маслом не менше 2 разів, температура його не повинна відрізнятися від температури масла більш ніж на 3-5С. Після взяття проби посуд щільно закривають. Напруга масла повинна бути не менше 40кВ при температурі 20-30С. Якщо масло задовольняє вимоги, тяговий трансформатор випробовують. При ремонті трансформатора без зміни обмоток випробування заключається в змірюванні опору обмоток постійного струму, опір ізоляції обмоток, перевірці правильності кругообігу ротора двигуна насоса.

Вимірювання опору ізоляції обмоток виробляють мегомметром напругою 2500В при температурі ізоляції не нижче +10С через 60с після прикладу напруги. Найменші значення опору ізоляції для кожного типу трансформатора приводяться в заводських інструкціях.

Випробування електричної ізоляції виробляють підвищеною напругою зміного струму частотою 50Гц протягом 1хв.Напругу прикладають між замкнутою на коротко обмоткою та заземленим баком, з яким з’єднують магнітну систему та замкнуті на коротко всі останні обмотки трансформатора. Значення випробуючої напруги для зв’язкової обмотки 60кВ, тягової обмотки 10кВ, власних обмотки потреб 5кВ.

Випробування індукційною напругою. Виробляють з метою виявлення можливого пошкодження ізоляції. До зажимів однієї з обмоток підводять подвійну номінальну напругу цієї обмотки частотою 200Гц протягом 30с. Всі останні обмотки розімкнуті. Не повинно бути поштовхів струму, намагнічений струм не повинен перевищувати нормальне для даного трансформатора значення. Збільшення струму свідчить про пошкодження ізоляції.

Для перевірки системи охолодження в різьбовий отвір запірного пристрою вставляють манометр, відкручують запірній винт. Підключити двигун до трьохфазної мережі напругою 380В. При правильному направленні кругообігу ротора двигуна і відкритих пласких кранах системи охолодження насос розвиває напір навколо 100кПа за манометром. При неправильному направленні кругообігу напір знижується до 30-40кПа. Для видалення повітря з обмоток і ізоляційних частин трансформатора виробляють трьохгодинну обкатку насоса. Надійність електричного з’єднанні бака трансформатора з кузовом електровозу перевіряють після встановлення його на електровоз.