Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 27. Злочини у сфері господарської діяльності

Практичне заняття № 1 – 2 год.

ЗАДАЧА № 1

30 січня 2002 р. Степаненко викрав промислові вироби (металопрокат) вартістю 1000 грн., що належав акціонерному товариству “Січ”. 5 лютого він шляхом обману заволодів державними грошима в сумі, найменшій, при наявності якої незаконне заволодіння чужим майном визнається вчиненим у великому розмірі.

23 травня він спільно з Іванченком під загрозою ножа напали на касира колективного підприємства, в ході якого заволоділи грішми в сумі 6000 грн., які поділили порівну.

Через день Степаненко вчинив відкрите викрадення інструментів, що належали державному вин заводу. Збитки, обчислені за відповідною формулою з коефіцієнтом 2, становили 1000 грн. Протягом травня він самовільно використовував насос винзаводу, і при цьому була заподіяна майнова шкода на суму 510 грн.

2 червня Степаненко вчинив крадіжку зерна з фермерського господарства на суму, яка на 1 грн. перевищує найбільший розмір дрібного викрадення державного або колективного майна. Встановлено, що Степаненко і надалі мав намір вчиняти викрадення майна, маючи на меті за здобуті кошти купити квартиру.

Кваліфікуйте дії Степаненка.

ЗАДАЧА № 2

Галушка, відбувши покарання за привласнення мисливського карабіну, влаштувався охоронцем будівельного складу. Він систематично під час свого чергування спав або відлучався з об’єкта до своєї знайомої Юшки, у якої часто бував і Вареник, який теж відбував покарання за привласнення мисливського карабіну. Одного разу Вареник, скориставшись відсутністю Галушки на об’єкті, викрав зі складу 10 листів будівельного заліза, вартістю 5 грн. 30 коп. за один лист.

Чи є дії Галушки та Вареника злочинними ? Якщо так, то кваліфікуйте їх дії.

ЗАДАЧА № 3

Рибкін, від’їжджаючи у тривале відрядження, дав своєму другу Лук’янову на зберігання 30 безіменних акцій концерну “Олбі-Україна”. По цих акціях Лук’янов отримав піврічні дивіденди по 10 грн. за кожну і використав на свої потреби. Самі ж акції повернув Рибкіну, коли той повернувся.

Дайте правову оцінку діям Лук’янова.

ЗАДАЧА № 4

Бажаючи розбагатіти, працівник гірничо-збагачувального комбінату, який випускав збройовий плутоній, Горемикін під час роботи взяв з камери 30г радіоактивної речовини, яку запакував у спеціальний футляр з нержавіючої сталі, перевірив на радіоактивність і відніс додому, де зберігав 3 місяці.

За висновком радіологічної експертизи, такої кількості продукту достатньо, щоб забруднити понад санітарної норми 29000 м3 повітря або 3,7 х 108 літрів води.

Дайте правову оцінку діям Горемикіна.

Варіант: Горемикін встиг продати цей плутоній Балясіну за велику суму грошей. Той мав намір вигідно продати покупку за валюту комусь з іноземців, розуміючи при цьому, що відомості про таку речовину становлять державну таємницю.

Кваліфікуйте дії Горемикіна і Балясіна.

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: визначення особливостей кваліфікації злочинів, вказаних у назві теми.

Рекомендована література до Теми 30: (1.1., 1.3.1., 2.2., 2.3., 2.5., 2.8., 2.9., 3.7., 3.9., 3.18., 3.19., 3.20, 3.21., 4.3., 4.4., 4.8., 4.11., 4.12., 5.2., 6.1., 6.2., 6.6.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]