Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Задача № 5

Волков у хліві зберігав пістолет, який він знайшов у лісі. Про це випадково дізнався Гуров, який на прохання того ремонтував хлів. Нічого не сказавши Волкову, Гуров взяв пістолет собі. Через 6 років Гурова затримано за участь в розбійному нападі і під час особистого обшуку пістолет було у нього вилучено. На досудовому слідстві Гуров признався, що пістолет він 6 років тому викрав у Волкова і в цей період з цього пістолета він у лісі вбив Микитенка, заволодівши його майном.

Дайте правову оцінку діям Волкова і Гурова.

Задача № 6

Шкандиба, до якого потрапила капсула з цезієм 137, написав листа керівництву заводу-виготовлювача з пропозицією заплатити йому в обмін на капсулу 30 тисяч доларів. В противному випадку він сповістить про неї (Шкандиба назвав її номер) в правоохоронні органи.

Кваліфікуйте дії Шкандиби.

Варіант: Шкандиба заявив керівництву заводу, що він перекине ампулу на територію заводу в зруйнованому вигляді, якщо не отримає гроші.

Задача № 7

Жохов, знаючи про проведення з’їзду демократичної партії, подзвонив з телефону-автомату у районне відділення СБУ і повідомив, що приміщення, де має відбутися з’їзд, заміноване і будь-який момент може статися вибух.

Через півгодини Жохов з другого телефону-автомату подзвонив у райвідділ міліції і теж саме повідомив черговому міліції.

Дайте правову оцінку діям Жохова.

Задача № 8

Савенко виготовляв вибухові суміші і з них збирав саморобні вибухові пристрої, які за незначну плату віддавав своєму знайомому Говоркову. Говорков, який був членом організованої групи, використовував ці пристрої для того, щоб залякувати підприємців, які не сплачували йому “податки” на контрольованій ним території. Савенко знав про це.

Коли в черговий раз Говорков звернувся до Савенка, він попросив приготувати потужний пристрій, який повинен спрацювати у певний час. Савенко виготовив такий пристрій, а через тиждень він побачив по телевізору у новинах, що був вибух на станції метро у час пік, від якого загинуло 12 чоловік і 34 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Савенко зрозумів, що цей пристрій було виготовлено ним.

Дайте правову оцінку діям Савенка.

Уміння, які мають бути вироблені, та навички, які мають бути напрацьовані під час заняття: визначення особливостей кваліфікації злочинів, вказаних у назві теми.

Рекомендована література до Теми 30: (1.1., 1.3.1., 2.2., 2.3., 2.5., 2.8., 2.9., 3.7., 3.9., 3.18., 3.19., 3.20, 3.21., 4.3., 4.4., 4.8., 4.11., 4.12., 5.2., 6.1., 6.2., 6.6.).

Тема 32. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

Практичне заняття 1– 2 год.

ЗАДАЧА № 1

Брати Губаєви, 23-річний Петро та 15-річний Сергій, за попередньою домовленістю від під’їзду багатоповерхового будинку угнали автомобіль BMW. У власному гаражі вони перебили номер двигуна викраденого автомобіля, і переставили його до автомобілю аналогічної марки, що належав Петру. Через тиждень Сергій без відома Петра продав за 2,5 тис.грн. кузов та інші запчастини з викраденого автомобілю невідомій особі.

Кваліфікуйте дії Петра і Сергія Губаєвих.

ЗАДАЧА № 2

17-річний Крупій і 13-річний Федорчук вночі демонтували мідну обмотку дроселя-трансформатора, що забезпечував роботу світлофора на залізничному перегоні. Внаслідок чого не спрацював забороняючий сигнал і сталося зіткнення пасажирського поїзду з вантажним потягом, що спричинило загибель машиніста.

Дайте кримінально-правову характеристику дій Федорчука і Крупія.

ЗАДАЧА № 3

Казан, керуючи автомашиною з вантажем у стані сп’яніння, не впорався з керуванням, заїхав у кювет, внаслідок чого автомашина перевернулась. Вантаж було зіпсовано, чим державному підприємству спричинено шкоду на 40 тис. грн., автомашина також була пошкоджена ( її ремонт обійшовся в 5 тис. грн..).

Варіант:

Підприємству спричинено шкоду на суму 50 тис. грн.., Казан дістав середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте правову оцінку діям Казана. Аргументуйте своє рішення.

ЗАДАЧА № 4

Водій швидкої допомоги Івін, в зв’язку з терміновим викликом, увімкнувши проблисковий маячок, намагався проїхати перехрестя на червоний сигнал світлофору. Водій автомобіля “Таврія” Сомов, який рухався на зелений сигнал, не зреагував на зміну обстановки і допустив зіткнення з автомобілем швидкої допомоги, внаслідок чого сам отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику діям Івіна і Сомова.

ЗАДАЧА № 5

Бажаючи швидше дістатись до сусіднього села, п’яний Дрозд зайшов на стоянку тракторів фермерського господарства, завів трактор на якому він працює. По дорозі він посадив у кабіну Федосєєва. Спускаючись до струмка, Дрозд не впорався з керуванням, трактор перевернувся, Федосеєв загинув.

Вирішить питання про відповідальність Дрозда.

ЗАДАЧА № 6

Інспектор дорожньо-патрульної служби сержант міліції Таращенко, зрозумівши по метанню світла фар “Москвича”, що за його кермом сидить п’яний, вийшов на дорогу і підняв жезл, вимагаючи зупинитись. Водій Марков не лише не зупинився, а навпаки – збільшив швидкість. Таращенко стрибнув на капот. Марков різко загальмував і включив задню передачу. Із слизького капоту Таращенко звалився на дорогу. Піднятись і вихопити пістолета він не встиг – Марков переключив швидкість і, спрямувавши автомашину на працівника міліції, переїхав через нього. Від одержаних травм Таращенко через 12 годин помер у лікарні.

Кваліфікуйте дії Маркова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]