Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Сертиф_кац_я_товар_вКЛ_07ТК.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

2. Міжнародна система мек з сертифікації виробів електронної техніки

Ідея створення міжнародної системи сертифікації електротехнічних виробів виникла в 1926р.: представники Німеччини, Швеції, Норвегії та Голландії організували першу міжнародну нараду по створенню міжнародної організації, яка повинна розробляти вимоги до безпеки виробів електротехнічних виробництв та правила їх приймання. В 1985 р. Створена міжнародна система по випробовуванню електрообладнання на відповідність стандартам безпеки – МЕК, що об’єднала З України.

Мета системи – сприяння міжнародній торгівлі електрообладнання, експлуатація якого здійснюється звичайними споживачами, а не фахівцями в галузі електротехніки. Сертифікація таких виробів з безпеки у всіх країнах світу проводиться згідно закону про захист прав споживачів.

Основним засобом усунення технічних бар’єрів в торгівлі електрообладнання є взаємне визнання результатів випробувань та сертифікації, що здійснюється в країнах-учасницях.

Наприкінці 60-х років була створена міжнародна система сертифікації виробів електронної техніки (ІЕТ) для захисту європейського ринку від американських конкурентів. Регіональна сертифікація ІЕТ на відповідність європейським стандартам стимулювала урядові рішення західноєвропейських країн до закупівлі сертифікованих виробів. Для неєвропейських компаній необхідно було подолати створений “технічний бар’єр”.

За ініціативою США, Японії, Канади, Австралії та інших країн почалася підготовка в ГАТТ/ВТО проекту Угоди з технічних бар’єрів в торгівлі, і ISO організував комітет з сертифікації (Sertico). Була створена міжнародна система сертифікації електронної техніки в МЕК.

Мета створення Системи сертифікації ІЕТ – сприяти міжнародній торгівлі виробами електронної техніки через встановлення єдиних вимог до цих товарів, методів оцінки їх відповідності, щоб ці вироби були визнані у всіх країнах без проведення повторних випробувань. Країни, що заявляють про проведення сертифікації в Системі МЕК, згідно правил проведення Системи повинні мати національну службу нагляду, яка відповідає за відповідність порядку сертифікації виробів електронної техніки положенням Системи МЕК і правильність використання знака відповідності крім того, в країні-заявниці повинні діяти національні служби повірки засобів вимірювань, якими користуються випробувальні лабораторії та національний орган нагляду. За правилами сертифікації усі стандарти, які використовують для сертифікації, розглядаються як єдиний масив, який будується відповідно з вимогами Керівництва МЕК№102 “Правила побудови технічних умов для цілей сертифікації виробів електронної техніки”. Керівництво встановлює наступні види нормативних документів: основоположні технічні умови; загальні технічні умови; форми технічних умов на вироби конкретних типів.

За правилами Системи проводиться контроль якості продукції що випускається на відповідність сертифікованому типу. Прийняті партії виробів за правилами Системи маркують знаком відповідності. Сертифікат відповідності окрім прийнятих реквізитів та інформації, містить текст: “Виготовлені вироби були прийняті у відповідності до Правил процедур у Системі сертифікації МЕК виробів електронної техніки під наглядом національної служби нагляду, яка є повноправний член Координаційного комітету по нагляду, і в відповідності з технічними умовами”.