Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Сертиф_кац_я_товар_вКЛ_07ТК.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Основні об’єкти екологічної сертифікації

Рисунок 2.1 Основні об’єкти екологічної сертифікації

За характером взаємодії із зовнішнім оточенням (наприклад, з усіма заінтересованими в екологічних аспектах діяльності підприємства особами та сторонами) система управління навколишнім середовищем за ДСТУ ISO 14000 є відкритою системою.

Традиційна система управління навколишнім середовищем, навпаки, являє собою переважно закриту систему.

Підприємці України сприймають ДСТУ ISO 14000 як добровільні, усвідомлюючи, що необхідність їх дотримання диктується умовами ринку. Незважаючи на добровільність стандартів, число підприємців, що сертифікується, зростає. Мотивом для прийняття таких рішень служить у першу чергу те, що сертифікація стає однією з необхідних умов маркетингу продукції на міжнародних ринках (нещодавно ЄС повідомив про свій намір допускати на ринок країн Співтовариства виробників тільки тих підприємств і фірм, які сертифікували не тільки продукцію за ISO 9000:2000, а й СУНС за ISO 14000).

За даними видання “Огляд ISO” на кінець року було видано 36765 сертифікатів у 112 країнах світу, у 2002 році зафіксовано збільшення на 13868 сертифікатів. Україна за результатами сертифікатів у 34 європейських країнах систем управління навколишнім середовищем займає передостаннє місце разом з Казахстаном, Білорусією, Болгарією та ще 9 азіатських та африканськими країнами з’явилася на світовій карті сертифікованих систем управління навколишнім середовищем. За результатами 2001 року Японія з 2567 системами демонструє другий рік поспіль найвищі показники за кількістю сертифікованих систем управління навколишнім середовищем, на другому місці – Німеччина з 2120 системами, Іспанія – 774, за нею Швеція – 700 і США – 603 системи. Японія лідирує і за загальною кількістю сертифікованих систем – 8123, за нею йдуть Німеччина – 3380 і Великобританія – 2722.

Найбільше подібних систем впроваджено і сертифіковано у галузі виробництва електро- та оптичного обладнання – 3460 на другому місці йде металургійна галузь – 2137, далі хісічне виробництво – 1744, виробництво будівельних матеріалів – 1554 і машинобудівна галузь – 1481 система.

Уже в 2002 році в Україні сертифіковано другу систему управління навколишнім середовищем на підприємстві “Екотон” (м. Харків). На Україні необхідно змінити ставлення до проблем довкілля. Цьому сприятиме реалізація дворічного проекту Tacis і впровадження системи екологічного менеджменту на підприємствах України, головна мета якого широке розповсюдження ідей екологічного менеджменту, навчання представників промисловості, впровадження і сертифікація систем екоменеджменту щонайменше на 6 українських підприємствах. Готовність до партнерства в рамках проекту вже висловили понад два десятки українських підприємств.

Для України це важливо з точки зору таких конкурентоспроможних галузей, як виробництво сільськогосподарської і харчової продукції, а також туристичної галузі. Без здорового довкілля не може бути здорової нації та сучасної конкурентоспроможності економіки.