Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсовой ЕОДОП конец.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
397.82 Кб
Скачать
  1. Вибір теми курсового проекту (роботи)

Студенти спеціальності 7.03050401 «Економіка підприємства (за видами економічної діяльності)» виконують курсовий проект (роботу) відповідно до тематики, наведеної у розділі 8 даних методичних рекомендацій. Тема роботи обирається студентом самостійно.

Студентам доцільно обирати тему курсового проекту (роботи) з урахуванням досвіду, отриманого на економічній практиці, можливостей використання матеріалів підприємства (організації) де вони працюють і з урахуванням тематики яка наведена у розділі 8 методичних вказівок.

При виборі теми, яка відсутня в тематиці курсових проектів (робіт), студент повинен обґрунтувати свій вибір і узгодити його з керівником курсового проекту (роботи).

Обираючи тему курсового проекту (роботи), студент повинен враховувати: її наукову і практичну значущість, наявність необхідних матеріалів з теми, можливість особистого знайомства з обраним об’єктом вивчення (підприємством, організацією).

Вибір теми студентом оформлюється написанням особисто заяви на першому-другому тижні навчання – для денного відділення та під час настановної сесії – для заочного відділення (додаток А).

  1. Структура і зміст курсового проекту (роботи)

Курсовий проект (робота) відноситься до категорії навчально-наукової документації, яка оформлюється згідно Державного стандарту України ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення», які відповідають міжнародному стандарту ІSО 5966:1982 «Documentation - Presentation of scientific and technical reports».

Відповідно до цього стандарту курсовий проект (робота) повинна мати наступну структуру: вступну частину; основну частину;додатки.

Вступна частина містить наступні структурні елементи: титульний лист; завдання; реферат; зміст; перелік умовних позначок, символів, одиниць, скорочень і термінів (у разі наявності).

Курсовий проект (робота) повинна мати чітко оформлений титульний лист, грамотно написаний текст відповідно до змісту роботи, бути скріпленою.

Титульний лист оформлюється за встановленою формою № Н-6.01 (додаток Б), затвердженою Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (Наказ № 384 від 29 березня 2012 року) і є першою сторінкою роботи.

Титульний лист містить дані, що розміщаються у наступній послідовності: ідентифікатори курсового проекту (роботи) - повне найменування вищого навчального закладу, повна назва кафедри, циклової комісії, назва дисципліни, повне найменування роботи, курс, група, напрям підготовки, прізвище та ініціали студента-виконавця, посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали викладача-консультанта, рік підготовки курсового проекту (роботи).

Завдання видається викладачем-консультантом на спеціальному бланку, де відображені основні вихідні дані курсового проекту (роботи) та підписи викладача-консультанта і студента (додаток В). Лист завдання міститься після титульного листа. Завдання видається на початку написання курсового проекту (роботи).

Реферат, призначений для ознайомлення з курсовим проектом (роботою) (додаток Д), має бути коротким та інформативним і міститься за завданням. У ньому вказуються: відомості про обсяг курсового проекту (роботи); кількість її частин, кількість таблиць, додатків, кількість джерел по переліку посилань (списку використаних джерел); текст реферату; перелік ключових термінів та визначень.

Текст реферату відображає інформацію про роботу в такій послідовності: назва курсового проекту (роботи), об'єкт дослідження; предмет дослідження; мета роботи; завдання роботи; методи дослідження; результати роботи, що передбачаються; основні характеристики і показники, що містяться в роботі.

Обсягом реферат не повинен перевищувати 200 слів, бажано, щоб він умістився на одній сторінці формату А4.

Ключові слова, істотні для розкриття суті роботи, поміщають після тексту реферату. Перелік ключових слів включає від 5 до 15 слів (словосполучень), написаних (надрукованих) прописними буквами в називному відмінку в рядок, через кому.

Зміст роботи міститься безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Він являє собою розгорнутий план роботи і включає усі розділи і підрозділи роботи, починаючи з переліку умовних позначок, із указівкою початкового номера сторінки кожного розділу і підрозділу.

Наприклад, зміст роботи за темою «Механізм управляння об’єднанням підприємств (корпорацією)» може бути наступним:

ЗМІСТ

ВСТУП

5

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ОБ’ЄДНАННЯМ ПІДПРИЄМСТВА (КОРПОРАЦІЄЮ)

7

1.1 Поняття та сутність об’єднань підприємств (корпорації)

7

1.2. Сутність методів управління об’єднаннями

10

1.3 Правове забезпечення механізму управління об’єднаннями підприємств (корпорації)

14

РОЗДІЛ 2 ОЦІНКА МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ОБ’ЄДНАННЯМ ПІДПРИЄМСТВА (КОРПОРАЦІЄЮ)

22

2.1. Економічна характеристика підприємства

22

2.2. Організаційна система управління ВАТ «Дондніпрошахт»

26

2.3. Аналіз ефективності кадрової політики на підприємстві

28

РОЗДІЛ 3 РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ОБ’ЄДНАННЯМ

36

3.1. Шляхи підвищення ефективності управління об’єднанням (корпорацією)

36

3.2. Напрямки вдосконалення кадрового менеджменту на підприємстві

38

ВИСНОВКИ

41

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ДОДАТКИ ЛІТЕРАТУРИ

43

ДОДАТКИ

45

Усі використовувані в роботі малорозповсюджені умовні позначки, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюються на новій сторінці. Ліворуч наводять умовні позначки, символи, одиниці і т.д. за алфавітом, а праворуч – їх детальну розшифровку.

Структурними елементами основноїчастини курсового проекту (роботи) є:

1) вступ;

2) текст курсового проекту (роботи);

3) висновки та пропозиції;

4) перелік посилань.

Вступ містить загальну характеристику курсового проекту (роботи) в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу й порівняння з відомими рішеннями науково-практичного завдання обґрунтовуються актуальність і доцільність роботи для розвитку об’єднань підприємств. Висвітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Досить декількома реченнями висловити головне - сутність науково-практичного завдання.

Мета й завдання дослідження. Студент формулює мету роботи й завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Метою курсового проекту (роботи) в загальному випадку є розробка інструментарію вирішення виділеної проблемної ситуації. Наприклад: «розробка шляхів підвищення ефективності управління об’єднанням підприємств».

Мета курсового проекту (роботи) розкривається в завданнях, які на теоретичному (методологічному, концептуальному), аналітико-прикладному (модельному, інструментальному) і практичному рівні розкривають її зміст. Завдання курсового проекту (роботи) можна підрозділити на:

  • аналітичні (проведення аналізу проблеми, відомих шляхів її вирішення, специфіки об'єкта й предмета дослідження та ін.);

  • методологічні (синтез теоретичного, науково-обґрунтованого підходу до вирішення проблемної ситуації, вираженого у вигляді авторського методу, методики, алгоритму, підходу, або обґрунтування вибору запозиченої методології);

  • прикладні (розробка моделей і модельних комплексів, методів аналізу, інструментів, методичних і практичних підходів до підвищення ефективності діяльності об’єднань підприємств);

  • організаційні (аналіз специфіки реального об'єкта й синтез науково-обґрунтованих рекомендацій з його модифікації з метою вирішення проблемної ситуації);

  • практичні (здійснення практичних розрахунків й емпіричних досліджень, опис впровадження результатів та ін.);

  • аналіз ефективності результатів дослідження (аналіз корисності результатів курсового проекту (роботи)).

Зміст мети та перелік задач повинні відповідати назві роботи.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процес або вище, що породжує або в якому спостерігається проблемна ситуація, обрана для вивчення.

Предмет дослідження. Предмет дослідження міститься у межах об'єкта, тобто представляє його структурну або функціональну складову. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне й частка. В об'єкті виділяється його частина, що є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему роботи.

Методологія дослідження. Наводиться перелік використаних для досягнення поставленої в роботі мети дослідницьких методів і прийомів. Їх перелік необхідно здійснювати без відриву від змісту роботи, коротко й змістовно визначаючи, що саме досліджувалося тим або іншим методом і які з результатів дослідження при цьому були отримані. Це дає можливість переконатися в логічності й прийнятності обраних методів.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 2-х сторінок та повинен починатися з окремої сторінки.

Текст роботивикладають, розділяючи матеріали на розділи і підрозділи, кожний з яких повинний містити закінчену інформацію.

Перший розділ курсового проекту (роботи) повинен мати теоретичний характер та містити 2-3 пункти. В першому розділі розкриваються теоретичні основи відповідної проблеми з урахуванням сучасних умов ринкової економіки. Дається опис різних точок зору вітчизняних і закордонних авторів на поставлену проблему, з наданням характеристики наведеним визначенням, на цій основі необхідно визначити свій підхід до вирішення поставленої проблеми. Розділ є теоретичною базою для подальшого дослідження фактичних даних і розробки практичних рекомендацій з підвищення ефективності діяльності об’єднань підприємств. Завершується розділ стислими висновками, які дозволяють перейти до наступного викладання матеріалу. Приблизний обсяг розділу 10 – 15 сторінок. Допускаються ілюстрації схемами, рисунками, графіками, таблицями. Розділ може бути поділений на пункти та підпункти, але слід враховувати, що мінімальний розмір пункту 5 сторінок.

У другому розділіаналізується об’єкт дослідження на основі зібраних матеріалів, система діючих показників, проводиться аналіз, виявляються переваги і недоліки в діяльності об’єднань підприємств.Обов’язковим є представлення розрахункових таблиць та їх аналіз. Крім того, тут необхідно розкрити основні фактори, що є найвпливовішими на проблему дослідження, визначити шляхи удосконалення ефективності управління обраного виду дослідження з урахуванням діючих на ринку законів попиту і пропозиції. Обсяг даного розділу має не перевищувати 20 сторінок, наявність пунктів та підпунктів також допускається.

На основі проведеного аналізу студент повинен дати рекомендаціїщодо вирішення проблем, які мають носити конкретний характер і бути цілком підтверджені здійсненою роботою. Ці рекомендації відображаються в окремому пункті або у третьому розділі. В даному розділі визначаються подальша робота, що автор вважає за необхідне провести в майбутньому. При цьому основну увагу приділяють пропозиціям щодо ефективного використання результатів дослідження. Приблизний обсяг даного розділу – 7-10 сторінок.

Висновки розміщують безпосередньо після викладу питань теми на новій сторінці. У висновках на 3-5 сторінках дається оцінка отриманих результатів дослідження, на основі яких дані рекомендації. Студентам необхідно привести свої творчі пропозиції для рішення поставлених в роботі задач, запропонувати конкретні рекомендації з удосконалення ефективності функціонування об’єднань підприємств, відображаючи у разі наявності елементи новизни.

Перелік джерел (список використаної літератури),на які посилається студент у роботі, приводиться наприкінці тексту роботи, починаючи з нової сторінки, а у відповідних місцях роботи повинні бути посилання на ці джерела. Перелік джерел не є обов’язковим, студент може робити посилання і на порядкові номери літератури у списку.

Список використаної літератури повинен надаватися у порядку згадування посилань у текстіабоу алфавітному порядку та складати не менш ніж 15 джерел.

Бібліографічні описи посилань на монографії, навчальні посібники, брошури, тощо приводять відповідно до діючого стандарту по бібліотечній і видавничій справі.

У додаткивиносять матеріал, що не може бути поміщений у роботі через великий обсяг або носить допоміжний характер. У них можуть включатися вихідні дані для аналізу і розрахунків, ксерокопії звітності та засновницьких документів підприємств, додаткові ілюстрації (фотографії, таблиці, математичні докази, формули, програми, інструкції, методики, договори і т.п.). Крім того, тут може розташовуватися додатковий перелік джерел, на який не було посилань у роботі, але які можуть викликати інтерес у зв'язку зі змістом курсового проекту (роботи).