Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_1отв мнацак.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Етапи розробки і здійснення проекту

Для рішення нової задачі в проектуванні, наприклад, створення хмарочоса більшої висоти, ніж існуючі, існує велика кількість методів. Загальними є такі методичні рекомендації:

1. Усвідомити, у чому полягає проблема, і ясно визначити цілі проектування.

2. Вивчити всю інформацію, що має відношення до поставленої задачі.

3. Розробити можливі рішення задачі.

4. Вибрати і поліпшити найбільш оптимальне рішення, установив чіткі вимоги до виготовлення, будівництва, експлуатації й обслуговування.

5. Узгодити рішення з іншими спеціалістами, що беруть участь у проектуванні.

На перший погляд, ці п'ять стадій є простою лінійною послідовністю. Фактично ж, процес проектування значно складніший, оскільки всі складові частини проекту впливають одна на одну в більшій або меншій мірі. Тому проектувальник повинен підготувати себе до взаємодії з іншими учасниками проекту (наприклад, виготовлювачами, монтажниками й ін.), у процесі якої початкове проектне рішення, як правило, значно змінюється.

У даному розділі описується, як проектувальник повинен організувати процес проектування, щоб задовольнити численні вимоги, які пред’являються (поставлені) до будинку і найчастіше суперечні одні одним. Процес проектування в цілому можна розбити на дві групи взаємозалежних стадій:

1. Визначення загальної конструктивної форми - виду матеріалу і типу конструкцій, розміщення конструктивних елементів. На цій стадії рішення приймається на базі широкого розуміння багатьох аспектів, що стосуються роботи матеріалу, конструкцій, взаємозв'язку елементів будинку. Задовільне рішення на цій стадії залежить від творчої активності проектувальника.

2. Детальне визначення розмірів елементів, конструкцій і будинку в цілому. На даний час методи рішення цієї проблеми чітко визначені в нормах проектування, задачею яких є забезпечити безпеку і довговічність проектованого будинку.

Як приклад проектування і різноманітних стадій ухвалення рішення розглянемо простий гараж на дві вантажівки з офісом, туалетом і чайною. Передбачається, що первинне рішення, уже зроблене замовником, - це спроектувати і побудувати цей комплекс приміщень.

Формулювання початкової концепції, що відповідає вимогам

План будинку. Для його розробки спочатку потрібно скласти список індивідуальних функцій приміщень і вирішити питання про їхній взаємозв'язок. Потім прийняти підхожі площі і мінімальні висоти приміщень відповідно до тривимірного об’єму простору і прийняти підхожий план з урахуванням конкретних складностей майданчика будівництва, таких як форма поверхні, сусідство старих будинків, властивості грунтів. .

Вимоги до кожного об’єму простору і їхня взаємодія повинні бути розглянуті з погляду функціональних, вартісних і естетичних критеріїв: які тимчасові навантаження повинні сприймати несучі конструкції, які повинні бути вимоги по опаленню, вентиляції, освітленню, звукоізоляції.

Таким кроком є підготовка первинних пропозицій щодо можливих матеріалів і конструктивної системи - стрижнева, плоска або мембранна несуча система, що сумісна з об’ємами простору. Ці пропозиції повинні засновуватися як на попередніх знаннях і розумінні теорії конструкцій, так і на поточній наявності матеріалів і стані будівельного мистецтва.

Потім прийняте рішення перевіряється шляхом малювання тривимірних начерків або створення простих фізичних моделей, щоб визначити його прийнятність і естетичний вплив. Будинок повинен бути розглянутий із різних відстаней і при різному освітленні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]