Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_1отв мнацак.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Невизначеності при проектуванні

Прийняті при проектуванні передумови значно відрізняються від того, що відбувається в реальній конструкції. Це відбувається внаслідок ряду причин:

1) Імовірнісний характер навантаження. Його значення обраховують за кресленнями і нормами проектування, проте в більшості випадків одержується не більш як оцінка ймовірного максимуму інтенсивності, до якого схильна конструкція. Особливо це справедливо для атмосферних навантажень - вітру і снігу.

2) Закони поведінки матеріалу. Звичайно використовуються спрощені діаграми роботи матеріалу, одержувані на основі випробування зразків, що мають різну міцність навіть для однієї партії металу. Тому реальна міцність завжди відрізняється від прийнятої при проектуванні. Спрощенням є діаграма пружно-пластичної роботи (Прандтля).

3) Методи розрахунку роботи конструкцій значно поліпшилися останнім часом, особливо в результаті розвитку комп'ютерів. Незважаючи на це розрахунок завжди грунтується на деяких допущеннях. Так, зварні вузли ферм вважають шарнірними, а навантаження - прикладеним у вузлах. Це викликає відмінності в роботі реальної конструкції в порівнянні з її моделлю.

4) Наявність недосконалостей побудованої конструкції є ще одним джерелом невизначеності конструкції. Такими недосконалостями можуть бути коливання розмірів перерізів, неточності складання і монтажу, залишкові напруження від зварювання і прокатування.

Узвичаєний підхід - не знищувати невизначеність, а тримати її в деяких припустимих межах. Для цього існують процедури визначення навантаження, випробування матеріалів, установлення допусків на виготовлення і монтаж, використання методів розрахунку, що мають відоме відхилення від дійсної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]