Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА КУЗНЕЦОВА КОРП,УПР,.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

Самостійна робота №1

Для виконання самостійної роботи необхідно ознайомитися з текстом ситуаційної вправи; повторити теми “Сутність та функції корпоративного управління”, “Корпоративні структури, їх ознаки. Види корпоративних структур”, “Функціонування корпорацій, внутрішнє та зовнішнє середовище”, “Управління корпоративними структурами. Корпоративна культура”

Ситуаційна вправа:

У лютому 1994 року регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області розпочало процес приватизації державного підприємства «Львівський керамічний завод».

Незважаючи на складні економічні умови у державі, спад промислового і житлового будівництва та обмеженість у фінансових ресурсах, ВАТ «Львівський керамічний завод» поступово стає основним виробником будівельної та художньо-побутової кераміки у західному регіоні України та активно розширює ринки збуту своєї продукції у сусідніх пострадянських державах та країнах Східної Європи.

Зосередившись на питаннях виробництва, органи управління ВАТ «Львівський керамічний завод» не приділили достатньої уваги зменшенню великої кількості дрібних інвесторів, які набули право власності на акції емітента під час сертифікатних аукціонів. Два додаткових випуски цінних папері дозволили керівництву акціонерного товариства акумулювати у своїх руках понад 40% акцій емітента. Незважаючи на це, значний пакет акцій ВАТ «Львівський керамічний завод» залишається розпорошеним по всій Україні.

Успішно працююче підприємство як один із монополістів на ринку кераміки в Україні потрапляє у сферу зацікавлення фінансово_олігархічних груп. Активізація на початку нового століття процесів перерозподілу власності у масштабах держави змушує керівництво ВАТ «Львівський керамічний завод» вживати заходів з метою захисту як своїх інтересів, так і встановлення контролю над акціонерним товариством. У статуті та внутрішньому «Положенні про загальні збори акціонерів ВАТ «Львівський керамічний завод» було закріплено відповідні положення, що захищали права акціонерів, які володіли незначними пакетами акцій. Більшість цих норм навіть відповідала Принципам корпоративного управління України, проект яких був затверджений рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 3 червня 2003 року №242 (за місяць до проведення загальних зборів акціонерів ВАТ «Львівський керамічний завод»).

Реалізація даних положень забезпечувала рівні умови та інтереси для всіх держателів іменних акцій, зокрема, і у зв’язку із проведенням загальних зборів акціонерів:

– право на ознайомлення з документами, пов’язаними з порядком денним;

– право знати ціну (яка повинна бути справедливою, тобто такою, що дорівнює їхній ринковій вартості), за якою будуть викуповуватися належні акціонерам акції у випадку, коли під час прийняття загальними зборами певних рішень акціонери не голосуватимуть «за» або голосуватимуть «проти».

Проте аналіз дій керівництва акціонерного товариства у процесі скликання та підготовки загальних зборів акціонерів ВАТ «Львівський керамічний завод», на яких розглядалося питання реорганізації підприємства у закрите акціонерне товариство, і подальших дій щодо його створення свідчить, що управлінський персонал підприємства діяв за принципом «мета виправдовує засоби».

Як вихід з ситуації на чергових загальних зборах акціонерів приймається рішення про реорганізацію емітента шляхом перетворення у ЗАТ «Львівський керамічний завод». Внаслідок реорганізації із 1976 держателів іменних цінних паперів ВАТ «Львівський керамічний завод» засновниками закритого акціонерного товариства стають лише 192 фізичні особи. Окремі акціонери, які не потрапили до кола засновників ЗАТ «Львівський керамічний завод», починають боротися за захист своїх порушених прав.

Напередодні проведення реорганізації акціонерного товариства ВАТ «Львівський керамічний завод»:

1) є виробником будівельної та санітарно_технічної кераміки: продукції, що користується та користуватиметься попитом у споживача і є значно дешевшою за іноземні аналоги;

2) з року в рік впевнено нарощує свій виробничий потенціал (з‘являються нові види продукції, зростають обсяги виробництва, розширюються ринку збуту, проводиться модернізація матеріально-технічної бази).

Завдання 1.

Дайте загальну оцінку ефективності управління підприємством з боку керівництва акціонерного товариства на основі показників фінансово господарської діяльності ВАТ «Львівський керамічний завод» напередодні реорганізації емітента.

Завдання 2.

Дайте загальну оцінку ефективності управління підприємством з боку керівництва акціонерного товариства на основі показників фінансово-господарської діяльності ВАТ «Львівський керамічний завод» напередодні реорганізації емітента.

Завдання 3.

Охарактеризуйте рівень корпоративної культури та етичні цінності у системі корпоративних відносин у ВАТ «Львівський керамічний завод».

Завдання 4.

Проаналізуйте рішення загальних зборів акціонерів про реорганізацію акціонерного товариства та умови викупу акцій в акціонерів ВАТ «Львівський керамічний завод» стосовно відповідності нормам законодавства України. Прокоментуйте основні помилки прийняття рішень загальних зборів акціонерного товариства.