Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управление проектами в строительстве 2 МОДУЛЬ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
132.61 Кб
Скачать

2.4. Структура проектного аналізу.

Структура проектного аналізу представляє собою усебічне вивчення всіх його аспектів на протязі життєвого циклу шляхом порівняння в процесі розробки різних його рішень та вибір кращого. Основна мета проектного аналізу це визначення його цінності з точки зору його відповідальності очікуванням вимогам споживача та прибутковості. Ці вимоги дають змогу, наприклад, відхиляти проекти, які дають швидку віддачу, але неефективні в часі, і підтримувати ті, що повільно набирають силу, але мають довгострокові вигоди. Кожен проект, який аналізується підданій наступним видам аналізу: технічному, комерційному, фінансовому, екологічному, організаційному, соціальному, економічному, структурному (рис. 2.2.), а також аналізу бюджетної ефективності.

Технічний аналіз проекту передбачає, завдання які розв’язуються на попередніх і уточнених стадіях ТЕО в тому числі: технічна можливість і доцільність проекту з вибором майданчика для будівництва, термін його

Тактичний

Комерційний

Структурний

Фінансовий

Економічний

Організаційний

Екологічний

Соціальний

Рис. 2.2. Структура проектного аналізу

реалізації по фазам, комплексам та очередям з обґрунтуванням потужностей, і асортименту планованої до випуску продукції; доступність і достатність джерел сировини, робочої сили та інших ресурсів; можливі терміни будівництва об’єкту; вплив на навколишнє середовище, попит і місткість ринку на продукцію проекту, витрати на проект та інше. У процесі технічного аналізу уточнюється кошторис і бюджет проекту, а також непередбачені цінові чинники, пов’язані із змушеними змінами проекту.

Комерційний аналіз передбачає дослідження витрат і результатів щодо інтересів конкретних організацій – учасників проекту, метою яких є отримання прибутку. Завдання комерційного аналізу – оцінити проект з точки зору кінцевих результатів споживання пропонованої проектом продукції або послуг. Це завдання реалізується за допомогою маркетингових досліджень. Комерційний аналіз дає змогу на яких ринках може бути реалізована продукція проекту, його достатня місткість без впливу на ціну, життєздатність проекту за новою ціною, які витрати необхідні для збільшення місткості рину та інше.

Фінансовий аналіз і діяльність безпосередньо не пов’язані з продукцією, послугами впровадження проекту. Але це не означає, що вона вторинна, напроти, в умовах ринкових відносин відслідкування просування фінансових ресурсів, в особливості наявності придбають особливо важливе значення. В завдання аналізу входить визначення усіх видів просування фінансів з кількості і в терміни, які забезпечать безпреривність виготовлення продукції та її реалізацію. Для фінансового обґрунтування проекту використовують показник фінансової ефективності, який визначається співвідношенням фінансових витрат і результатів, які забезпечують необхідну норму прибутку. Цей показник розраховують, як в цілому по проекту, так і для окремих його учасників в залежності від їх внесків.

Екологічний аналіз виявляє витрати, які необхідно надати в проекті для захисту навколишнього середовища, в тому числі водного, повітряного простору, земельних ресурсів, рослинного та тваринного світів. Їх зменшення при аналізі можливе використаннях маловідходних, безвідходних технологій, пов’язано будівництвом різних очисних споруд з передовою технологією та рекультивацією земельних ресурсів.

Організаційний аналіз проекту включає організаційні, правові, політичні і адміністративні умови і перед усім пов’язані з формуванням функцій менеджменту проекту, в яких має реалізовуватися й експлатовуватися проект і до яких відносяться організаційна структура, планування, проектування, підготовка виробництва з комплектуванням персоналу, ресурсами, само виробництво та координація діяльності. На цьому аналізі, крім того оцінюються слабкі і сильні сторони учасників проекту, можливий вплив законів, політики на реалізує мий проект, а також заходи щодо підвищення ефективності проекту та інше.

Соціальний аналіз проекту проводиться з ціллю скласти план реалізації проекту, прийнятий для його учасників з точки зору соціокультурних і демографічних питань реалізуємого проекту, в тому числі: наявності робочої сили, прийнятності проекту для місцевої культури та виконання зобов’язань проекту перед населенням і організаціями.

Економічний аналіз проекту вивчає його ефективність з точки зору загальних позицій для суспільства держави. Цим аналізом визначається ефективність проекту не тільки від технічних, організаційних рішень, комерційних вигод замовника, а також в цілому від соціальних і екологічних наслідків проекту.

Структурний аналіз проекту використовується на всіх 3х етапах інвестиційного проекту. Особлива увага надається аналізу стану інвестування проекту, структурі поетапного вводу в дію великих промислових об’єктів, що дає змогу отримувати прибуток паралельно до його повного завершення, після вводу в експлуатацію першої її структурної очереді, або підкомплексу, комплексу.

Аналіз бюджетної ефективності підкреслюється показниками бюджетної ефективності, які відбивають вплив результатів на доходи й витрати його бюджету. Бюджетний ефект кожного етапу реалізуємого проекту визначається як різниця від його доходів над витратами. Крім того визначають також додаткові показники бюджетної ефективності проекту, до яких відносяться: індекс бюджетної доходності; внутрішню норму бюджетної ефективності, термін окупності бюджетних витрат та інтегральний бюджетний ефект, який визначається як перевищення доходів бюджету проектів над витратами у зв’язку з його здійсненням.