Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 1+.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
199.68 Кб
Скачать

1.4. Наукові основи управління якістю і його суть

Наука і практика управління виникла як результат суспільної праці. Необхідність управління обумовлена природою суспільства, колективним характером праці, потребою людей в спілкуванні в процесі обміну продуктами матеріальної і духовної діяльності.

Відомий фахівець в області управління Пітер Ф. Друкер справедливо стверджував, що «управління – це особливий вид діяльності, що перетворює неорганізований натовп на ефективну цілеспрямовану і продуктивну групу».

Не менш переконливо обґрунтував об'єктивну необхідність управління К.Маркс, який писав: «Всякий безпосередньо відповідальна або сумісна праця, здійснювана в порівняно крупному масштабі, потребує більшою чи меншою мірою управління, яке встановлює узгодженість між індивідуальними роботами і виконує загальні функції, що виникають з руху всього продуктивного організму у відмінності від руху його самостійних органів. Окремий скрипаль сам управляє собою, оркестр потребує диригента».

Управління – це свідома дія людини на різні об'єкти і що протікають на навколишньому світі процесу не зв'язаних з метою додати процесам певну спрямованість і отримати бажані результати».

Управління здійснюється в будь-якому суспільстві, а його цілі визначаються економічними і політичними відносинами. Організація управління суспільством – складне і найважливіше завдання. Слід розмежовувати управління суспільством, державою, виробництвом, господарськими структурами, фірмами, цехами і так далі

«Управляти» по словах В.І. Даля означає «правити справою, давати напрям, бути господарем, розпорядником, розпоряджатися». Первинне поняття терміну «управління» відносилося до уміння об'їжджати і управляти кіньми.

Теорія управління включає поняття про об'єкт і суб'єкта управління. У будь-якій виробничій системі управління є той, хто управляє, тобто «суб'єкт управління», і ті, хто є об'єктами управління.

Об'єктом управління називається управляєма ланка системи управління (або їх сукупність), яка сприймає управляючий вплив інших елементів системи. У виробничих системах об'єктом управління є господарство країни в цілому, а також організаційно відособлені підрозділи (ділянки, цехи, будівельні організації, трести, фірми, заводи і так далі).

Суб'єктом управління називається управляюча ланка системи управління (або їх сукупність), яка впливає на інші ланки, елементи системи.

Під управлінням розуміється вплив системи управління на об'єкт управління, під керівництвом – вплив конкретних осіб на об'єкт управління.

Управління якістю входить в систему управлінням виробництвом.

Сама якість продукції в управлінні є об'єктом, а суб'єктом – органи управління, керівники підрозділів і безпосередньо кадри управління.

Управління якістю охоплює всі функції і елементи створення будівельної продукції, направлені на досягнення цілей в області якості, які припускають створення в будівництві таких умов, в яких можна контролювати, регулювати якість і забезпечувати його відповідність прийнятим вимогам і гнучко змінити ці вимоги.

Таким чином, під управлінням якістю ми розуміємо дію суб'єкта на об'єкт, тобто управляючої системи на управляєму для досягнення постановленої мети.

За визначенням міжнародного стандарту ІСО-8402-86 управління якістю – це методи і діяльність оперативного характеру, використовувані для виробництва і якості – це, перш за все, управління людьми. В ролі суб'єкта управління виступає керівник-менеджер, який повністю відповідає за діяльність підприємства.

На думку багатьох фахівців, управління – це мистецтво. Крупний політичний діяч і воєноначальник Стародавньої Греції Перікл сказав, що мистецтво управляти людьми – найважче і вище зі всіх мистецтв.

Управління якістю – це аспекти виконання функцій управління, які визначають політику в області якості, цілі і відповідальність, а також здійснюють їх за допомогою таких засобів, як планування якості, оперативне управління якістю, забезпечення якості і поліпшення якості в рамках системи якості.

Системи управління якістю базуються на наукових основах структури, яка приведена на рис 1.5.

Рис. 1.5. Структура наукових основ управління якістю

Система – це структура, що характеризується двома головними власниками характеристиками: цілісністю складових її елементів і подільністю на окремі підсистеми і елементи.

Елементи системи знаходяться в різних зв'язках (див. рис. 1.6): у взаємозалежності (г-ж), односторонній залежності (а-в, д-г), полягають в системі, але не залежать один від одного (елементи б і е).

Рис. 1.6. Різні зв'язки елементів системи

А система управління – це така система, в якій реалізується функції управління.

Елементами цієї системи - є загальна модель, процеси, об'єкти і суб'єкти управління, принципи управління, функції управління, методи управління і засоби дії на процеси.

За станом системи управління підрозділяється на прості і складні, по розмірах – на малі і великі, по характеру зв'язків між елементами – на детерміновані і імовірні.

Система управління якістю продукції є складною і відноситься до системи управління виробництвом, будучи її підсистемою.

До недавнього часу забезпечення якості продукції зводилося в основному до контролю за виконання ГОСТів, ОСТів і іншій нормативній документації при виготовленні продукції. В основному був організований технічний контроль. Мало уваги приділялося виробничому контролю і думці споживача.

В умовах ринкової економіки виробник винен сам піклуватися про попит на свою продукцію, що створюється за умови її належної якості, привабливого вигляду, ціни, на яку погодиться споживач, сполучених з активною рекламою і забезпечених чіткою організацією виробництва.

«Все це складає систему якості, яку створюють самі виробники. Одна з перших таких систем була застосована приблизно більш як 200 років, тому з метою успішного продажу парових машин Уатта. Вона включала дослідження ринку, планування виробництва, розробку інструкцій для виконавців технологічних операцій і нормалей на устаткування і деталі, статистичний облік, навчання робочих, забезпечення запасними частинами, - залучення субпідрядників».

Як ми бачимо, управління якістю продукції вже в ті часи визначалося системним підходами взаємопов'язаних технічних, організаційних і економічних заходів щодо встановлення, забезпечення і підтримки необхідного рівня якості і було деякою сукупністю.

Система якості – це сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення управління якістю. А система управління якістю – це «сукупність органів, що управляють, і об'єктів управління, що взаємодіють за допомогою матеріально-технічних і інформаційних засобів в процесі управління якістю продукції».

Системне управління якістю припускає:

- розгляд всієї діяльності по управлінню якістю як системи, що складається з окремих елементів;

- визначення складу і структури підсистем і елементів системи їх організації управління, а також взаємодія між ними;

- встановлення зовнішніх зв'язків елементів системи і вплив серед них як головних;

- аналіз всіх елементів і частин системи;

- визначення мети і функцій елементів системи і їх значення серед інших систем.

Управління якістю продукції не може бути ефективним після того, як продукція вже виготовлена, і повинно здійснюватися системно до виробництва, в ході виробництва і після нього, тобто по всьому життєвому циклу створення продукції.

Система управління якістю продукції ґрунтується на наступних загальних принципах:

  1. Процес управління якістю продукції розповсюджується на всі стадії життєвого циклу.

  2. Замість упору на виключення дефектів, упор переноситься на попередження дефектів.

  3. Постійне вдосконалення системи.

  4. Облік думки споживача.