Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 1+.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Висновки

В умовах ринкової економіки і перебудови управління виробництвом першорядна роль відводиться управлінню якістю, яка є основою ефективності виробництва. Девіз процвітаючих фірм: «Якість перш за все!». Спираючись на наукові основи управління, і будучи складовою частиною системи управління виробництвом, управління на підприємствах і в будівельних організаціях забезпечує основні показники ефективності виробництва.

Сама якість є об'єктом управління, а суб'єктом – органи управління, керівники підрозділів і, безпосередньо, кадри управління.

Управління якістю визначається системним підходом з використанням взаємозв'язаних технічних, організаційних і економічних заходів щодо встановлення, забезпечення, підтримці необхідного рівня якості і є деякою сукупністю, ґрунтуючись на певних принципах.

Система управління якістю продукції є складною системою. Управління повинне проводитися по всьому життєвому циклу створення продукції.

У історичному розвитку якості виділено п'ять етапів: якість виробу (продукції), якість продукції і управління процесами із застосуванням статистичних методів, комплексне управління якістю продукції, тотальне управління або загальне керівництво (ТQМ) і управління якістю з урахуванням захисту навколишнього середовища і безпеки продукції відповідно до стандартів ІSО -14000.

Сучасне завдання будівельних організацій в області якості - створення і впровадження систем якості відповідно до вимог міжнародних стандартів ІSО.

Питання для самоперевірки:

  1. Проаналізувати зв'язок закономірностей управління якістю продукції з системою управління виробництвом.

  2. У чому полягає системний підхід до управління якістю?

  3. Дайте визначення поняттям управління і управління якістю.

  4. Дайте характеристику розвитку систем якості.

  5. Розвиток систем якості на Україні.