Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Butova_A_P_Gavrilenko_V_M_Koshchavka_I_V.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.36 Mб
Скачать
  1. Зміст контрольної роботи

Контрольна робота складається з графічної частини та пояснювальної записки.

Графічна частина роботи виконується на 2 аркушах міліметрового паперу або на ватмані формату А-І (594×841) олівцем. Вона повинна містити наступні креслення:

  1. Схема опалення приміщень І поверху готельно-ресторанного комплексу (М 1: 50)

  2. Схема опалення приміщень ІІІ поверху готельно-ресторанного комплексу (М 1: 50)

2. Теоретична частина

У підприємствах готельно - ресторанного господарства застосовуються як центральні так і місцеві системи опалення. У центральних системах опалення генератор тепла й поверхні, які передають тепло, територіально розташовані в різних місцях. У місцевих системах опалення генератор тепла й тепло передаючі поверхні об'єднані в одному пристрої.

У підприємствах готельно - ресторанного господарства рекомендується застосовувати центральні системи опалення.

У центральних системах опалення як теплоносій використається, як правило, гаряча вода або нагріте повітря. Вид теплоносія визначає систему опалення.

У водяних системах опалення як теплоносій застосовують гарячу воду, що, циркулюючи в системі, через стінки нагрівальних приладів, нагріває повітря приміщень. Вода має велику теплову ємність і завдяки цьому вдається в порівняно невеликому обсязі передавати значну кількість тепла. Завдяки цьому, а також відносній доступності води, водяні системи найчастіше застосовуються для опалення підприємств громадського харчування.

Різноманіття існуючих систем опалення визначається неоднозначністю економічних і технічних можливостей як самих підприємств так і постачальників енергії.

Очевидно, що потужність підприємства, його територіальне розміщення відіграють важливу роль при виборі системи опалення.

Невеликі підприємства, що розташовуються в сільській місцевості, можуть використати для опалення будинку місцеву систему, наприклад, грубне опалення. Більші підприємства в сільській місцевості, при виборі системи опалення вимагають спеціального техніко-економічного обґрунтування.

З огляду на нестабільне економічне становище в цей час в Україні, не можна однозначно рекомендувати ту або іншу систему опалення для конкретних підприємств. Економічні розрахунки показують, що підключення до міських, районних або квартальних теплових мереж сьогодні невигідно. Багато підприємств громадського харчування як існуючі, так і знову створювані використають власні електричні або газові казани, розташовувані в теплових пунктах самого підприємства.

В окремо вартих підприємствах територіально розташованих удалині від центральних котелень, варто проектувати опалення від власних електричних або газових казанів.

У всіх інших випадках критерієм застосування або незастосування теплоносія від центральних котелень повинні стати техніко-економічні показники. У цей час тенденція така, що більше кращими в економічних відносинах є системи опалення із власними електричними або газовими казанами, розташовуваними в теплових пунктах підприємства.

Застосування та виду розведення: верхньої або нижньої, вертикальної або горизонтальної, двохтрубної або однотрубної з насосною або природною циркуляцією теплоносія залежить від приватних умов і визначається характеристиками будинку, зручностями експлуатації й ін. показниками.

Теплоносій, застосовуваний для опалення підприємствах готельно - ресторанного господарства має температуру води, що подає, 950 С, зворотної - 700 С.

При проектуванні підприємств готельно - ресторанного господарства варто комплексно застосовувати різні міри, що приводять до зниження втрат тепла, зокрема, застосування особливо «теплих» стін і покриттів, обмеження кількості вітражів, передбачати подвійне, потрійне засклення, у тамбурах або вестибулях установлювати повітряні теплові завіси й т.д.

На рисунках 1.1 -1.2 подано приклад проекту системи опалення нижнього й верхнього поверхів готелю, а на рисунку 1.3 - ця ж система - у розвертці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]