Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Теоретичні основи товарознавства.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

2. Споживчі властивості товарів

Властивість - це відмінна риса, що може виявлятися при створенні, експлуатації або споживанні товару.

У залежності від природи споживчі властивості підрозділяють на хімічні, фізичні, фізико-хімічні, біологічні.

Споживчі властивості можуть бути простими (відсутність ржавіння, колір і т.д.) і складними, що перебувають із декількох простих (надійність радіоелектронних виробів, телевізорів, холодильників).

У залежності від того, яку сторону потреб задовольняють споживчі властивості в процесі експлуатації, тобто від їхньої ролі в процесі споживання, можна виділити наступні показники споживчих властивостей: функціональні, надійність, безпека, ергономічні, естетичні (мал. 1).

Функціональними називаються властивості, що виявляють відповідність виробів своєму призначенню, тобто Спроможність задовольняти конкретну потребу. Це найбільше важлива група властивостей, що характеризує якість товарів. Прості характеризують природу продукції, визначають можливість і доцільність використання матеріалу або вироби. Складні - дозволяють судити в комплексі про працездатність, продуктивності, універсальності товару.

Надійність - спроможність виробів зберігати свої початкові показники в часу й у межах, що відповідають установленим нормативам. Відповідно до вимог стандартів - це властивість виробу виконувати свої функції, зберігаючи експлуатаційні показники в заданих межах, протягом необхідного проміжку часу або необхідного наробітку у визначених умовах експлуатації. Наробіток - тривалість роботи виробу.

Надійність включає чотири властивості: безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність, зберігаємість.

Безвідмовність - властивість виробу зберігати працездатність протягом деякого наробітку без змушених перерв (у циклах, кілометрах, годинах і т.д.).

Довговічність характеризує властивість виробу зберігати працездатність до граничного стана з необхідними перервами для технічного обслуговування і ремонту.

Ремонтопридатність - це пристосованість виробу до попередження і виявлення причин виникнення відмов і ушкоджень шляхом профілактичного огляду, ремонту і технічного обслуговування. Ремонтопридатність виробів залежить від конструкції і застосування уніфікованих деталей і вузлів.

Показники ремонтопридатності - імовірність відновлення в заданий час, середній час відновлення (гарантійного і поточного ремонту, термінового ремонту), а також трудомісткість ремонту й ін.

Зберігаємість - це властивість виробу зберігати працездатність протягом терміна збереження і транспортування, а також по його закінченні. У процесі збереження і транспортування під впливом атмосферних агентів відбуваються різні фізико-хімічні процеси, іноді необоротні, що приводять до зниження якості і працездатності виробу. Показником зберігаємості є термін календарної тривалості збереження і транспортування виробу (дні, місяці, роки).

Середній календарний термін зберігання товарів має важливе значення для визначення термінів гарантії, що звичайно встановлюють із дня продажу виробу. Для товарів із невеликим терміном зберігання вказується максимальний час гарантії з моменту випуску.

Безпека характеризує особливості виробів забезпечувати безпека і нешкідливість для здоров'я людини при експлуатації. Порушення правил експлуатації деяких виробів зв'язано з великою небезпекою для життя людини. Розрізняють безпеку електрична, хімічна, механічна, пожежна, біологічну і безпека транспортних засобів.

Електрична безпека - один із найважливіших показників електричних приладів, застосовуваних у побуті. У стандартах на цю групу виробів нормуються максимально припустимі відпливи електроенергії й інші показники властивостей, що впливають на електричну безпеку.

Хімічна безпека виробів визначає відсутність виділення шкідливих для організму людини речовин.Механічна безпека характеризує ступінь захисту від виступаючих і деталей виробів , що швидко обертаються.

Пожежна безпека має важливе значення при оцінці якості виробів, використання яких зв'язано з застосуванням легкозаймистих речовин і матеріалів, електронагрівальних елементів.

Біологічна безпека означає нешкідливість товарів для здоров'я людини і важлива. Вона залежить від складу вихідної сировини і режимів переробки його у вироби.

Безпека транспортних засобів - важливий показник при оцінці якості автомобілів, мотоциклів, моторолерів і інших засобів пересування. Для підвищення безпеки засобів пересування розробляють спеціальні стандарти на безпеку виробу в цілому або окремих вузлах і деталей (гальма, захисні пристосування від сліпучого світла й ін.).

До показників екологічної безпеки відносяться наступні: вміст шкідливих домішок, що виділяються в навколишнє середовище при збереженні, транспортуванні і споживанні товарів. При цьому необхідно виходити з норм, що регламентуються стандартами й іншими нормативно-технічними документами.

Ергономічні властивості характеризують відповідність конструкції виробу особливостям людського організму (антропометричним, фізіологічним, психофізіологічним, психологічним, гігієнічним).

Антропометричні властивості визначають відповідність конструкції виробу розмірам і формам тіла людини:

фізіологічні - силовим і швидкісним можливостям;

психофізіологічні - особливостям органів почуттів людини;

психологічні - можливостям сприйняття, пам'яті, мислення.

Естетичними називають властивості виробів, що характеризують зовнішній вигляд. Предметне оточення повинно викликати в людини почуття прекрасного, задовольняти духовні потреби. Естетичну гідність виробу визначається його формою, кольором, малюнком, що у сукупності характеризують комплексні властивості: раціональність форми, цілісність композиції, інформаційну виразність, досконалість виробничого виконання.